(foto, video) Captură record de droguri la frontieră! Heroină în valoare de 20 de milioane de euro

11845955_10207510528582220_1103904312_n
Foto:PC: customs.gov.md

Zilele trecute, la Postul Vamal Giurgiuleşti-Galaţi au fost depistate aproximativ 137 de kg de heroină în valoare de până la 20 de milioane de euro. Potrivit Serviciului Vamal, aceasta este cea mai mare captură de droguri înregistrată vreodată la frontieră în istoria Republicii Moldova.

În noaptea zilei de 9 august, la pista de ieşire din Republica Moldova a postului vamal „Giurgiuleşti-Galaţi”, s-a prezentat un camion frigorific de model „DAF XF” cu numere de înregistrare străine (Bulgaria), care, conform actelor, se deplasa din Ucraina spre Bulgaria, tranzitând Republica Moldova. Acesta transporta  21 de tone de teracotă cu o valoare derizorie și pe un itinerar ilogic, ce a plasat tranzacția dată în aria de risc ca fiind un transport nerentabil.

Întrunind mai mulţi indicatori de risc, transportul a fost supus unui control minuţios, inclusiv cu echipamentul de scanare cu razele „X-Ray”. Scanarea transportului la frontiera moldo-română se realizează în toate cazurile cu risc sporit pentru a demonstra capacitatea SV în securizarea frontierelor.

 

PC: customs.gov.md

Ulterior, după identificarea unor locuri suspecte în construcția unității de transport frigorifice, în control au fost antrenaţi şi câinii anti-drog ai Serviciului Vamal, care au semnalat prezența drogului. În consecință, s-a decis descarcerarea unităţii de transport.

Este de remarcat că contrabandiștii au prelucrat drogurile tăinuite cu substanță de piper de culoare roșie, cu miros înțepător pentru a duce în eroare câinii anti-drog. Totodată, locurile de tăinuire a fost montat cu folii de plumb pentru ca utilajul de scanare să nu detecteze prezența drogurilor.

În rezultat, colaboratorii postului vamal Giurgiulești-Galați au extras 253 de pachete cu substanțe narcotice (heroină) cu greutatea brută de 136,50 kg, care au fost tăinuite de control vamal. Valoarea estimativă a drogurilor pe piaţa neagră ar fi constituit de la 10 până la 20 de milioane de euro, reieșind din prețul unui gram de heroină pe piața UE de 150 de euro.

 

PC: customs.gov.md

„Drogurile proveneau din Turcia şi urmau să fie comercializate pe piaţa neagră a Europei, unde un gram de heroină costă aproximativ 150 de euro. La volan se afla un cetăţean al Bulgariei de origine română, vorbitor de limbă română, stabilit cu traiul în Grecia, în vârstă de 33 de ani. Rolul acestuia era de a primi drogurile de pe teritoriul Ucrainei şi de a le transporta în Bulgaria, posibil ulterior în Grecia, iar de acolo să le transmită celorlalţi organizatori pentru a fi distribuite spre vânzare. Moldova avea statut de tranzit”, a declarat, pentru Jurnal, procurorul Lilian Bacalâm.

 

PC: customs.gov.md

În acest caz, de comun cu Procuratura Generală, s-a inițiat o urmărire penală pe faptul contrabandei de substanţe narcotice în proporţii deosebit de mari. În cazul în care vor fi găsite vinovate, persoanele implicate riscă pedeapsă cu închisoarea de până la 10 ani. Actualmente, pe acest caz a fost reținut, pe un termen de 72 ore, șoferul autocamionului, desfășurându-se acțiuni de urmărire penală în vederea deconspirării întregii rețele transnaționale specializate în contrabanda cu droguri.

 

Angelina Mașcauțan

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine