Cine este indianul Sundar Pichai. De la o casă fără telefon și televizor, până la poziția de noul CEO al Google

Sundar-Pichai
Foto:PC: meedia.de

Google a anunțat cea mai mare schimbare organizatorică din istoria sa, iar persoana care iese în prim-plan este indianul Sundar Pichai care acum a fost numit CEO al diviziei Google, cea mai importantă din conglomeratul Alphabet. Pichai s-a născut în sudul Indiei acum 43 de ani și în copilărie nu a avut televizor, iar primul telefon (cu disc) a ajuns în casă când el avea 12 ani. Acum, Pichai este unul dintre cei mai apreciați oameni din tehnologie, datorită rolului său în crearea browser-ului Chrome și dezvoltarea sistemului de operare Android.

Povestea lui Pichai este o dovadă că un copil genial poate ajunge departe, mai ales când și părinții sunt dispuși să facă sacrificii. Sundar s-a născut în orașul Chennai din India, mama sa lucrând ca stenografa, iar tatăl, ca inginer electrician. Locuia într-un apartament de două camere împreună cu părinții și fratele mai mic și toți patru călătoreau uneori cu scuterul albastru Lambretta al familiei, scriu cei de la Hotnews.ro.

În casă nu aveau televizor, iar primul telefon (cu disc) a sosit când Sundar avea 12 ani, băiatul dovedind de pe atunci o memorie deosebită, fiindcă își amintea toate numerele de telefon pe care unchiul său le avea notate pe o foaie pe care mai mereu o pierdea. Și acum Pichai este celebru la ședințele Google, pentru că ține minte extrem de multe cifre de business.

Un pas esențial a fost când Sundar, excelând la învățătură, a reușit sa fie admis la Institutul indian de Tehnologie din Kharagpur, un loc prestigios. Un moment-cheie a fost în 1993, când a obținut o bursă la Stanford University, iar tatăl său a încercat să obțină un împrumut de 1.000 de dolari pentru a-i plăti biletul de avion. Nu a reușit, iar atunci părintele a făcut un lucru riscant: a scos 1.000 de dolari din economiile familiei, echivalentul salariului său pe un an. Sundar Pichai avea să-și amintească mereu cu drag de acel moment în care tatăl său a riscat aproape totul pentru ca el să poate merge la studii.

Ajuns în SUA, Pichai povestește că a vrut să-și cumpere un rucsac nou și s-a speriat când a văzut că prețul este de 60 de dolari, astfel că și-a luat unul second-hand.

În SUA Pichai a avansat rapid, a obținut un master la Stanford University și un MBA la Wharton School (University of Pennsylvania). Până să se angajeze la Google, pe 1 aprilie 2004, Pichai a lucrat și la un producător de chip-uri din Silicon Valley: Applied Materials.

Pichai a avut un rol esențial în crearea browser-ului Chrome și în dezvoltarea sistemului de operare Android. Acum, devine CEO al Google și este, alături de Satya Nadella (CEO-ul Microsoft) cel mai cunoscut indian din tehnologie.

Pichai este cunoscut la Google ca fiind un om calm și plăcut. Are putere mare de decizie și a lucrat îndeaproape cu fondatorii Sergey Brin si Larry Page, iar acum primește cea mai importantă recunoaștere a rolului său esențial la companie: devine CEO al diviziei Google.

În mesajul în care Larry Page anunță crearea Alphabet, lui Pichai i se aduc elogii. „Sundar spune de ceva timp lucrurile pe care le-aș fi spus și eu, însă o face uneori mai bine. Mi-a făcut enorm de multă plăcere să lucrez cu el”.

Pichai este cunoscut pentru diplomația sa, pentru modul în care știe să gestioneze relațiile interumane și pentru faptul că, deși are opinii ferme, ține cont și de părerile celor din jur.

Lui Sundar Pichai nu îi va fi ușor în noua funcție în care va gestiona aplicații extrem de populare (precum Search si YouTube) și va avea încercări grele. De exemplu, Facebook a făcut progrese imense pe partea video și tot mai mulți urmăresc clipuri în rețea. YouTube este înaintea Facebook la acest capitol, însă nu-i va fi ușor sa păstreze prima poziție.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine