Astăzi, 7 august, este sărbătorită Ziua Internațională a berii. Începând din 2007, a fost celebrată în prima vineri a lunii august, în orașul american Santa Cruz, din statul California.
Tradiția acestei zile a început când Jesse Avshalomov a convins patronul barului local să declare ziua de 5 august drept Zi a berii. Încă de la începuturile sale, acest eveniment, desfășurat într-o zonă restrânsă la vestul Statelor Unite, a fost popularizat pentru a fi marcat ca o sărbătoare de nivel mondial. Astfel, în următorul an, a fost organizată o campanie de promovare în Marea Britanie și în America de Sud.
Prin mediatizarea acestui eveniment pe facebook și Twitter, în 2011, a fost posibilă organizarea a 276 de festivități în 138 de orașe din 23 de țări din întreaga lume, care au fost înregistrate pe pagina International Day of Beer.
Printre scopurile declarate ale Zilei internaționale a Berii se numără acela de a „uni întreaga lume sub flamura berii, celebrând berile tuturor națiunilor, împreună, într-una și aceeași zi”.
Iată 20 de curiozități despre bere, de ziua ei:
#1. Cea mai veche berărie se află în orașul German Munchen şi a fost fondată în anul 1040.
#2. Berea este bună şi pentru tratarea pietrelor la rinichi. De asemenea, întăreşte oasele.
#3. Hameiul folosit pentru realizarea berii face parte din aceeaşi familie de plante ca şi marijuana, familia Cannabaceae.
#4. În unele culturi din Mesopotania și Egipt se consideră că berea a fost un dar primit de la zei, care le-ar fi arătat oamenilor cum să o prepare.
#5. Primele cutii de bere fabricate din aluminiu au apărut în anul 1935.
#6. Cea mai puternic alcoolizată bere din lume conține 67,5% alcool. Aceasta este produsă în Scoția de către faimoasa firmă Brewmeister și poartă numele de „Snake Venom”. Prețul unei sticle de bere se ridică la 50 de lire sterline.
#7. Cea mai scumpă bere din lume costă 1.000 de dolari (sticla) și se vinde într-un singur loc: în Londra, în barul Bierdrome.
#8. Potrivit cercetărilor arheologilor care au studiat civilizația egipteană, muncitorii care au lucrat la înălțarea piramidelor primeau drept plată patru litri de bere pe zi.
#9. Cea mai veche rețetă de bere cunoscută în lume are peste 4.000 de ani și a fost creată de sumerieni.
#10. În Evul Mediu, berea era mai consumată decât apa, deoarece alcoolul servea drept barieră pentru dezvoltarea bacteriilor.
#11. În Amsterdam, alcoolicii sunt plătiți cu cinci cutii de bere pe zi, 10 euro și câteva țigări pentru a face curat pe străzile orașului.
#12. Actualmente, există peste 400 de sortimente de bere în lume. Belgia are cele mai multe branduri de bere de pe mapamond.
#13. Babilonienii au fost primii care au creat berea. Procedeul era luat foarte în serios și dacă cineva greșea și berea nu avea o calitate acceptabilă, omul respectiv era înecat în ea.
#14. Vikingii credeau că după ce mor și ajung în Valhalla vor avea parte de o rezervă nelimitată de bere, provenită din ugerul unei capre.
#15. Berea conține o mulțime de vitamine și de minerale, ajută la întărirea oaselor și îți menține creierul sănătos, dacă este consumată moderat.
#16. Germania are cele mai multe fabrici de bere din lume. Numărul acestora se ridică la peste 1.200.
#17. Cehia este liderul mondial la consumul de bere.
#18. Primul Oktoberfest a avut loc la Munchen în anul 1810. Tradiția continuă și astăzi, milioane de oameni participând în fiecare an.
#19. Cercetările au arătat că organismul persoanelor care consumă bere regulat arde mai încet grăsimile. Astfel, excesul de grăsime se depozitează sub musculatura abdominală și efectul este renumita „burta de la bere” . Însă acesta nu este un efect direct al consumul de bere, ci al alimentației și stilului de viață nesănătoase, asociate cu consumul de bere.
#20. Berea conține aproape toate mineralele de care avem nevoie ca să supraviețuim. Tocmai de aceea, în trecut, nu era consumată doar de adulți – și copiii o utilizau ca sursă de energie și nutrienți.