În Moldova vor apărea primele parcuri IT virtuale

interpro-technology-it-support-outsourcing-portsmouth-southampton
Foto:PC: mtxit.com

În Republica Moldova vor apărarea parcuri virtuale în domeniul IT și vor fi asigurate facilități acestui domeniu. Acțiunile respective nu doar vor crea condiții mai bune de activitate pentru domeniul IT, dar și oportunități mari de investiții și venituri la buget, potrivit unui proiect de lege adoptat vineri de deputați, care a fost elaborat de Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor.

Documentul prevede achitarea de către companiile IT a unui impozit unic în mărime de 7% și scutirea de TVA și taxe vamale la importul tehnicii de calcul. „Se obține sistematizarea și previzibilitatea controalelor nu mai des decât o dată la trei ani, legalizarea salariilor în plic și scoaterea din economia tenebră a companiilor din domeniu, scutirea firmelor mici de cheltuieli. Cu siguranță, aceste decizii ar alinia Republica Moldova la țările din regiune din punct de vedere al atractivității și competitivității condițiilor de business IT”, potrivit ministrului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor Pavel Filip, informează Timpul.

Liderul PDM, Marian Lupu, a menționat că încă din 2004, de când îndeplinea funcția de ministru al Economiei au început să fie create anumite facilități pentru sectorul IT, iar documentul elaborat de minister vine să le dezvolte. „Cred că acest proiect vine să dezvolte aceste norme și IT, să nu uităm, este unul din puținele sectoare cu valoare adăugată mare în țara noastră, care poate să ofere și locuri de muncă, și venituri, și încasări, atât pentru business, cât și pentru buget”, a menționat Lupu.

Și șeful Legislativului, Andrian Candu, a menționat că domeniul IT poate deveni cel mai important sector al economiei naționale, dacă vor fi create condițiile necesare pentru dezvoltarea acestuia. El a precizat că, în prezent, în Republica Moldova este greu să gestionezi o afacere din cauza birocrației și corupției, dar funcționarea parcurilor industriale virtuale ar exclude aceste fenomene.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine