În urma constatării că mai bine de 2/3 din moldoveni își iubesc țara, Magenta Consulting a realizat un studiu care demonstrează patriotismul acestora și anume, dacă moldovenii au de gând să se stabilească cu traiul în altă țară în următorii doi ani sau au decis să rămână pe loc.
În urma sondajului efectuat pe un eșantion de 641 de persoane, s-a constatat că 4% dintre cei intervievați vor să plece peste hotarele țării pentru a face studii. Întrebați dacă au de gând să plece peste hotare în următorii doi ani, 62% au răspuns negativ, cel puțin deocamdată nu au în plan să părăsească Republica Moldova. De asemenea, rezultatele sondajului arată că 33% din moldoveni se gândesc la o eventuală plecare în străinătate, din diverse motive. Cei mai mulți, 21%, sunt cei ce se hotărăsc să plece din țară ca să câștige un ban în afară, 8% din respondenți pleacă din cauza unui motiv cu efect de lungă durată, altfel spus, aceștia s-au decis să emigreze din Republica Moldova în viitorul apropiat și să se stabilească cu traiul permanent în străinătate.
La întrebarea dacă se gândesc să plece peste hotare în următorii doi ani, moldovenii au răspuns:
Numărul persoanelor ce vor să părăsească țara crește direct proporțional cu valoarea venitului lunar al respondenților. Astfel, cei care au un salariu mai mare se gândesc să plece, iar cei care au un salariu mai modest, nu. În categoria celor 62% de respondenți care nu au de gând să plece peste hotare în următorii doi ani, o pondere mai mare o au persoanele cu vârsta trecută de 50 de ani și persoanele care au un venit lunar ce nu depășește suma de 2.000 de lei. Cei mai mulți care au de gând să plece sunt moldovenii cu un salariu de peste 5.000 de lei lunar.
Studiul realizat de Magenta Consulting a stabilit că doi din trei moldoveni aleg, deocamdată, să rămână în țară, iar unul din cei trei deja s-a decis să facă pasul peste granița Republicii Moldova.
Potrivit datelor prezentate în acest an de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, anul trecut, 815 persoane s-au angajat în câmpul muncii peste hotarele țării prin intermediul agențiilor, iar de la începutul acestui an, au fost deja înregistrate 462 de persoane.
Datele arată că, pe parcursul ultimilor ani, cei mai mulți moldoveni au plecat să lucreze legal în Israel. În 2013, numărul acestora a fost de 384, în 2014 – 516, iar de la începutul lui 2015, au plecat deja 297 de persoane.
Al doilea loc în țările pe care le preferă moldovenii pentru a lucra legal îl ocupă Emiratele Arabe Unite. În 2013, 147 de moldoveni au plecat spre această destinație, în 2014 – 140, iar anul acesta – 38 de persoane.
Dacă anii trecuți, spre Polonia a plecat un număr mic de moldoveni, în 2013 – 17 și în 2014 – 113, atunci de la începutul lui 2015 au plecat deja 123 de persoane.
Angelina Mașcauțan