Parlamentul Republicii Moldova s-a convocat astăzi, 30 iulie, în ședință plenară pentru a pune la vot învestirea noului Cabinet de miniștri în frunte cu Valeriu Streleț. Iată cine sunt candidați ai formațiunilor la funcția de miniștri:
Vicepremier, Ministerul Economiei (PDM) – Stepfane Cristopfe Bride
Noul Viceprim-ministru şi ministru al Economiei a venit în politică din sectorul privat, deținând anterior funcţia de manager la Grant Thornton SRL Moldova şi România. De-a lungul timpului, domnia sa a acumulat o experienţă de peste 20 de ani în contabilitate, audit, consultanță în management şi fiscalitate, deţinând numeroase funcţii, printre care funcţia de director la „EY Moldova” în perioada 2006-2010, consilier pe Comerț Exterior al Franței în Republica Moldova, în 2012, vicepreşedinte al Consiliului de administraţie al Camerei de Comerţ şi Industrie Franţa-Moldova, în 2013-2014. În ultimii şase ani, Stepfane Cristopfe Bride a condus proiecte la bănci şi companii de asigurări din Moldova, pe parcursul carierei sale activând în companii din Franţa, Camerun, Coasta de Fildeș, Iordania, România ş.a. Stephane este cetăţean francez, s-a născut în Senegal (Dakar) şi vorbeşte fluent patru limbi, inclusiv româna. Este căsătorit și are un copil. Printre hobby-uri se numără motocrosul (a fost campionul Moldovei în 2005 şi a făcut parte, în 2008, din echipa Republicii Moldova la Campionatul European de la Zârneşti, România). Este un jogger confirmat, joacă tenis, îi place pescuitul şi cinematografia. Bride deţine, de asemenea, titlul de master în judo (centura neagră). Are și cetățenia Republicii Moldova. Din 18 februarie până în prezent a ocupat funcția de ministrul al Economiei.
Viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene – Natalia Gherman
Natalia Gherman este o diplomată, filologă și politiciană independentă din Republica Moldova, viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene a Republicii Moldova din mai 2013. Este licențiată în filologie engleză și germană a Universității de Stat din Moldova. Ea este fiica primului Președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur. În 1992 a absolvit și Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București, fiind angajată în serviciul diplomatic al Republicii Moldova. În perioada guvernării comuniste, a fost ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova în Austria (2002-2006), totodată și Reprezentant Permanent pe lângă OSCE și alte organizații internaționale cu sediul la Viena. Între 2006 și 2009, Natalia Gherman a fost ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova în Regatul Suediei, Regatul Norvegiei și Republica Finlanda, cu reședința la Stockholm. Între 2009 și 2013, a fost viceministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene a Republicii Moldova. Din 31 mai 2013, exercită funcția de Ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, respectiv cea de viceprim-ministru al Republicii Moldova. Pe 7 septembrie 2014, Natalia Gherman a aderat la Partidul Liberal Democrat din Moldova. În perioada 22 iunie-30 iulie a ocupat funcția de prim-ministru interimar al Republicii Moldova.
Viceprim-ministru pentru reintegrare – Victor Osipov
Victor Osipov a îndeplinit funcția de viceprim-ministru al Republicii Moldova (2009-2010). A fost prim-vicepreședintele Partidului Alianța Moldova Noastră (2009-2011). În anul 1993 a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea de Stat din Moldova, iar în 2008 – Institutul European de Studii Politice din Republica Moldova. În anul 2005 a devenit consilierul fracțiunii parlamentare AMN și a ocupat funcția până în 2009. La alegerile parlamentare din aprilie 2009 a fost ales deputat în parlament din partea Alianței Moldova Noastră. Prin Decretul Președintelui Republicii Moldova nr. 4-V din 25 septembrie 2009 a fost numit în funcția de viceprim-ministru al Republicii Moldova. La congresul VIII al Alianței „Moldova Noastră”, desfășurat la 12 decembrie 2009, Victor Osipov a fost ales în calitate de prim-vicepreședinte al partidului. A candidat la funcția de deputat și la alegeri parlamentare 2010 din partea AMN (nr. 2 în listă). AMN nu a depășit pragul electoral de 4%, acumulând numai 2,05% de voturi valabil exprimate. La 9 martie 2011, Victor Osipov a anunțat retragerea sa din activitatea politică, implicit, din functia de prim-vicepreședinte al Alianței „Moldova Noastră”. Peste o lună, partidul Alianța „Moldova Noastră” a fuzionat cu Partidul Liberal Democrat din Moldova. La alegerile din 2014 a fost managerul de campanie al Partidului Democrat.
Ministrul Afacerilor Interne (PLDM) – Oleg Balan
Juristul Oleg Balan deține funcția de rector al Academiei de Administrare Publică din 2014. Acesta este ales în funcție pe un termen de cinci ani. Este doctor habilitat în drept, profesor universitar.
Ministrul Finanţelor (PLDM) – Anatol Arapu
În perioada 1980-1985 a făcut studii la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de economie, specialitatea inginer-economist. În 1987 a absolvit Institutul economico-statistic din Moscova (Cercetarea statistică avansată), iar în 1993 a făcut cursuri la Institutul GAAT al OMC din Geneva (Elveţia), la specialitatea Comerț internațional și strategia de negociere a tarifelor. Imediat după absolvirea Universităţii, s-a angajat în calitate de lector la facultatea de economie a instituţiei respective, activând în această funcţie timp de trei ani. În perioada 1988-1992, a activat în cadrul Asociaţiei de stat pentru comerţul exterior „MOLDEX”, în calitate de Director general adjunct. În perioada 1992-1994, a activat ca viceministru şi prim-viceministru în cadrul Ministerului Relațiilor Economice Externe al Republicii Moldova. Tot în 1994 a fost şi Director general al Departamentului de Relații Economice Externe. Din 1994 până în 1997 a activat la Banca Mondială, la Washington, SUA, în calitate de consilier al Directorului executiv. În perioada 1997-1998, a fost Ambasadorul Republicii Moldova la Uniunea Europeană şi la NATO. Ministrul Finanţelor, Anatol Arapu, a făcut parte din echipa Guvernului condus de Iurie Leancă, iar anterior, a mai deţinut această funcţie în anii 1998-1999. în echipa premierului Ion Sturza, demisă în 1999 cu votul deputaţilor comunişti şi ai PPCD. Din 2001 până în 2013 a activat în cadrul companiei multinaţionale Lukoil, în reprezentanţa din Bucureşti (România). Iniţial, a fost Director financiar, iar ulterior – Director general adjunct pe probleme economice și financiare – trezorier. Anatol Arapu cunoaşte engleza, rusa şi franceza. Este căsătorit şi are un copil.
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare (PLDM) – Ion Sula
Din februarie 2014 este director general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. Studii: 1997-2002 – Relaţii economice internaţionale, Universitatea Agrară de Stat din Moldova; 2007-prezent – Doctorantura, Universitatea Agrară de Stat din Moldova. Starea civilă: Căsătorit, doi copii.
Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (PDM) – Vasile Bîtcă
Are 43 de ani. Jurist, vicepreședintele CRD Centru, Vasile Bîtcă e președintele raionului Nisporeni.
Ministrul Sănătăţii (PDM) – Ruxanda Glavan
Anterior a ocupat funcția de Viceministru al Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Are 34 de ani și este medic de profesie – a absolvit Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „N.Testemițanu”, Chișinău, calificarea – medic de profil general, iar în perioada 2003-2005 a studiat la Grenoble Graduate School of Business, unde a obținut un master în administrarea afacerilor (MBA). Ruxanda Glavan a fost, în perioada 2006-2013, directorul Companiei „Glavirux”, o companie ce se ocupă de importul şi distribuţia produselor cosmetice, a celor de igienă personală, a utilajului medical şi a preparatelor parafarmaceutice.
Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei (PLDM) – Mircea Buga
A deținut, anterior, funcția de director general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. A fost viceministru al Sănătăţii şi a deţinut şi alte funcţii în cadrul CNAM. Buga şi-a făcut studiile la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca. Totodată, el a absolvit şi Facultatea de Drept de la Universitatea de Stat din Moldova. S-a născut la 11 septembrie 1968 în Chişinău. Este căsătorit și are doi copii.
Ministrul Culturii (PDM) – Monica Babuc
Monica Babuc (n. 29 martie 1964, Bardar, Ialoveni) este o politiciană și istoric din Republica Moldova, care, din data de 30 mai 2013 este Ministru al Culturii al Republicii Moldova în două cabinete consecutive, Guvernul Leancă și Guvernul Gaburici, după ce l-a înlocuit pe Boris Focșa (2009-2013). Babuc este membră a Partidului Democrat din Moldova, iar anterior a făcut parte din Partidul Popular Creștin Democrat. Este căsătorită și are un copil. Vorbește rusa, franceza și engleza.
În mai 2015, ea s-a înscris în cursa pentru alegerile la funcția de primar al Chișinăului. În cadrul dezbaterilor electorale televizate ea a recunoscut că vorbește limba română și că se consideră în egală măsură româncă și moldoveancă, contrar poziției și ideologiei liderilor PDM, Marian Lupu și Dumitru Diacov, care declară că vorbesc limba moldovenească și că ar fi moldoveni și nicidecum români. La alegerile locale din Chișinău din 14 iunie 2015, Monica Babuc a acumulat 2,17% din voturi.
Ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (PDM) – Pavel Filip
Pavel Filip este actualul Ministru în exercițiu al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor din Republicii Moldova, învestit în funcție pe data de 14 ianuarie 2011, după ce l-a înlocuit pe Alexandru Oleinic (2009-2011). Este cel care, prin emiterea pașapoartelor biometrice, a făcut posibilă călătoria fără vize în Europa.
Vicepremier (PL) – Gheorghe Brega
Gheorghe Brega (n. 25 septembrie 1951, în satul Drepcăuți) este deputat în Parlamentul Republicii Moldova, începând cu anul 2009, din partea fracțiunii Partidului Liberal. Gheorghe Brega a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Chișinău în 1974, fiind specializat în urologie-chirurgie-oncologie.
Ministrul Apărării (PL) – Anataol Șalaru
Anatol Șalaru (n. 7 februarie 1962, satul Văratic, raionul Râșcani) este deputat în primul Parlament al Republicii Moldova între 1990 și 1994, fost Ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor din 25 septembrie 2009 până la 30 mai 2013. Deține funcția de Vicepreședinte al Partidului Liberal, succesorul de drept al Partidului Reformei, pe care l-a condus în perioada 1993-1997. Este fondator al Cenaclului „Alexei Mateevici”, – un forum al ideilor libere și naționale, creat în anii de apus ai Uniunii Sovietice și de început ai restructurării. Anatol Șalaru este căsătorit cu Carolina Șalaru. Au doi copii: un băiat, Nicolae-Dan, și o fată, Victoria-Maria (n. 1 aprilie 2008). Numele fetei a fost pus în cinstea tatălui său, Victor, care a decedat cu o zi înainte de a se naște ea. Familia este stabilită în București, România. Anatol Șalaru are un hobby încă din studenție – fotografia. Într-un interviu acordat revistei VIP Magazin, Anatol Șalaru preciza că a păstrat o impresionantă colecție de fotografii și înregistrări audio din perioada Cenaclului „Alexei Mateevici”.
Ministrul Justiției (PDM) – Vladimir Cebotari
Vladimir Cebotari este de meserie jurist și în prezent este director al intreprinderii de stat „Căile Ferate”. Cebotari a activat până acum mai mult în domeniul transporturilor.
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor (PL) – Iurie Chirinciuc
Iurie Chirinciuc (n. 29 mai 1961, Costuleni) este un om de afaceri și politician din Republica Moldova, care, din 31 decembrie 2014, este deputat în Parlamentul Republicii Moldova în fracțiunea Partidului Liberal, membru al comisiei parlamentare de economie, buget și finanțe. Până în noiembrie 2014, el a fost președintele și finanțatorul clubului de fotbal FC Costuleni.
Ministrul Educaţiei (PL) – Corina Fusu
Corina Fusu (n. 4 septembrie 1959, Chișinău) este o jurnalistă și politiciană română din Republica Moldova, deputată în Parlamentul Republicii Moldova (din 2009) și ex-președinte al Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media din Parlamentul Republicii Moldova (2009-2010). Din mai 2008 este vicepreședinte al Partidului Liberal și conduce Organizația Femeile Liberale, iar din 2014 este prim-vicepreședinte al Partidului Liberal (PL). Din 3 iunie 2007 până în 2009 a fost consilier în Consiliul municipiul Chișinău pe lista Partidului Liberal. Corina Fusu este cunoscută publicului din Republica Moldova după emisiunile pe care le realiza la TV Moldova 1. Ulterior, alături de alți colegi, a militat pentru transformarea Companiei Teleradio Moldova într-una publică, care să servească interesele cetățenilor. Corina Fusu are trei băieți: Lucian, Theodor și Leonard. A fost căsătorită (din 1980) cu regizorul și actorul Mihai Fusu.
Ministrul Mediului (PL) – Valeriu Munteanu
Valeriu Munteanu (n. 28 decembrie 1980, la Floreni, raionul Anenii Noi) este un politician din Republica Moldova, deputat în Parlamentul Republicii Moldova din 3 noiembrie 2009, fost primar al satului Floreni din raionul Anenii Noi din partea Partidului Liberal în perioada iunie-iulie 2009, vicepreședinte al Partidului Liberal din 26 septembrie 2010 și membru al Biroului Politic al Partidului Liberal.
Ministerul Tineretului și Sportului (PLDM) – Loretta Handrabura
Loretta Handrabura (n. 23 februarie 1970, în satul Baraboi, raionul Dondușeni, RSS Moldovenească, URSS, astăzi în Republica Moldova) este o conferențiară universitară, etnologă și politiciană din Republica Moldova, doctor în filologie, viceministră a Ministerului Educației al Republicii Moldova de la 20 noiembrie 2009. La 24 iulie 2014 a fost decorată cu Medalia „Meritul Civic” de către Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, „pentru contribuții decisive la desăvârșirea obiectivului major de politică externă al Republicii Moldova – asocierea politică și integrarea economică cu Uniunea Europeană”. La 29 iulie 2014, Loretta Handrabura a trimis o scrisoare către președintele Nicolae Timofti prin care l-a anunțat că renunță la distincție, solicitând sa fie exclusă din listă și precizând că „preferă să rămână cu experiența acumulată în calitate de negociatoare a Acordului de Asociere RM-UE”.