(foto) Clubul amatorilor de expediții extreme „Lost In” va descoperi Moldova

sah_9
Foto:PC: arhivă personală LostIn

Clubul „Lost In” este un nou grup de entuziaști pasionați de călătorii, care pornește în excursii și drumeții, descoperind Moldova, pierzând contactul cu lumea tehnologiilor, fără hărți sau GPS.

Fondatorii acestui club sunt Iulian Bercu și Victor Bunescu, care au în spatele lor o experiență vastă de drumeții, iar prima lor excursie în cadrul clubului s-a desfășurat recent, pe traseul Saharna-Lalova, într-un grup de șase persoane. „Proiectul pilot, Lost In Saharna, a lăsat amprente în memorie, dar și pe corpurile celor care timp de două zile au uitat de civilizaţie.”

Clubul LostIn este o comunitate de oameni activi, cărora le place turismul extrem. Indiferent de obstacolele naturale, geografice sau psihologice, mai presus de toate este dorinţa de a ajunge din punctul A în punctul B. „Preferăm să călătorim fără a ne face planuri. Suntem doar noi și noi căi pe care ni le dorim! Avem un start, un finiș, capul și picioarele!”, au afirmat organizatorii expediției.

 

PC: arhivă personală LostIn

Potrivit spuselor fondatorilor: „Arșița de până la 38 de grade și rucsacurile de zeci de kilograme nu ne-au împiedicat să ajungem la punctul final prestabilit, să parcurgem cei 50 de kilometri condimentați de o frumusețe deosebită – râul Nistru, coline, stânci, cascade, pereți din tufe ghimpoase și alte cadouri ale naturii. Fără a face un pas înapoi, fără a avea hărți, GPS și, practic, telefonie mobilă, toți participanții au ajuns vii și aproape nevătămați. Au fost două nopți sub cerul liber pe malul Nistrului, mâncare la ceaun și multă voie bună”.

Iată schema traseului parcurs de ei:

 

PC: arhivă personală

#diez a discutat cu unul dintre fondatori, Victor Bunescu, pentru a face un mic ghid adresat celor care își doresc să se alăture grupului în următoarele călătorii:

Cât durează o expediție

 

PC: arhivă personală LostIn

Expediția durează trei zile. Ea începe în seara zilei de vineri în punctul A. Acolo grupul cinează și doarme, iar a doua zi, sâmbătă, se trece cea mai mare distanță posibilă, cu pauze scurte cam la fiecare 10 km pentru a bea apă și a mânca niște fructe. Se mai fac pauze și o dată la 20 km pentru a mânca, dar fără a face focul și a pregăti mâncare. În seara zilei de sâmbătă se ajunge în punctul final B. Acolo se cinează și se petrece noaptea, iar duminică, lumea pleacă acasă.

 Cine se poate alătura clubului

 

PC: arhivă personală LostIn

Sunt binevenite atât femeile, cât și bărbații, important e să aibă o formă fizică bună pentru a rezista. Nu se recomandă venirea cu copii mici, deoarece este dificil. Minorii vor putea veni însoțiți de o persoană matură care să poarte responsabilitate.

Ce trebuie să aibă cu sine un călător

 

PC: arhivă personală LostIn

Echipamentul necesar unei curse este încălțămintea potrivită, pentru a rezista 25-50 de km parcurși într-o singură zi, vestimentație confortabilă, cort, sac de dormit pentru cazul în care se preconizează temperaturi joase, întrucât în perioada caldă a anului se poate de dormit și fără sac, mâncare vegetariană, nimic alterabil, doar fructe și legume care vor rezista căldurii, pentru că, în caz de necesitate și posibilitate, alte produse se pot achiziționa din satele prin care trece grupul. Pachetul strict necesar al turistului este: cană, farfurie, lingură și furculiță; produse igienice.

Ce cheltuieli vei suporta

 

PC: arhivă personală LostIn

Expedițiile sunt absolut deschise și gratuite. De obicei, mâncarea se achiziționează centralizat și se repartizează la fiecare persoană în funcție de kilograme. Fiecare participant, fiind autonom, își duce de sine stătător proviziile și rucsacul, care, cu toate lucrurile, cântărește circa 30 de kg. Restul cheltuielilor sunt strict personale și fiecare decide cum le monitorizează.

Când vei putea merge într-o excursie

 

PC: arhivă personală LostIn

Expedițiile se vor face în weekenduri, ca să fie accesibil și pentru persoanele care muncesc pe parcursul săptămânii. Doritorii de a se alătura clubului pot contacta organizatorii pe pagina lor de Facebook Lost In. „Actualmente, concepem câteva proiecte despre care vă vom informa în perioada ce urmează. Planificăm o coborâre pe râul Nistru cu o plută construită de noi și o excursie prin codri, dar traseul rămâne a fi stabilit în curând.”

Participanții urmează să ajungă cu transportul personal până la punctul de pornire A, iar în cazul în care se vor aduna grupuri mari de oameni, organizatorii prevăd posibilitatea de a merge centralizat cu un mijloc de transport încăpător pentru toată echipa.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine