Moldova și România au discutat despre dezvoltarea bilaterală în domeniul culturii

dsc_0788
Foto:PC: mc.gov.md

Viceministrul în exercițiu al Culturii, Igor Șarov, a avut o întrevedere cu Secretarul de Stat al Ministerului Culturii al României, Bogdan Stanoevici, pe data de 24 iulie, în cadrul căreia s-a discutat despre dezvoltarea în continuare a relațiilor bilaterale pentru consolidarea dimensiunii culturale.

În debutul întrevederii, Viceministrul Culturii, Igor Şarov, a apreciat înalt colaborarea fructuoasă până în prezent şi susţinerea din partea României a diverselor proiecte culturale în Republica Moldova. Demnitarul a vorbit despre proiectele susținute de Guvernul României privind restaurarea Sălii cu Orgă și a Muzeului Național de Artă al Moldovei, și construcția edificiului Teatrului muzical-dramatic „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul.

 

PC: timpul.md

Oficialii au discutat despre nivelul de promovare a nominalizărilor comune pentru includere în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității, referindu-se la cele în desfășurare – „Practicile asociate Zilei de 1 martie” și „Tehnici tradiționale de realizare a scoarței în România și Republica Moldova”, precum și la alte nominalizări preconizate – „Jocul tradițional al oinei” și „Tehnici de confecționare a cămășii cu altiță (ia)”.

De asemenea, în cadrul întrevederii, părțile au abordat subiecte privind extinderea Festivalurilor „George Enescu”, „Invită Maria Bieșu” și a Târgului de carte „Gaudeamus”. Alte tematici examinate au vizat acordarea asistenței în privința digitizării patrimoniului cultural, reabilitarea corpului Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău și a Bisericii de la Căușeni. Oficialul român a venit cu propunerea inaugurării unor expoziții din România în muzeele din Republica Moldova.

 

PC: Orange.md

Un subiect aparte al discuțiilor a fost posibilitatea participării actorilor culturali la proiecte comune în cadrul Programului UE „Europa Creativă”, demnitarii manifestându-și deschiderea pentru facilitarea contactelor între organizaţiile culturale din Moldova şi cele din România.

La finalul întrevederii, părțile și-au lansat invitații comune de a participa la edițiile următoare ale Festivalurile „Mărțișor” și „Invită Maria Bieșu” din Republica Moldova, și la Festivalul „George Enescu”, care se desfășoară o dată la doi ani în România.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine