O carieră de succes în domeniul IT presupune un proces continuu de creştere şi eforturi energice pentru dezvoltarea abilităţilor şi competenţelor necesare exercitării profesiei.
Pe lângă studiile de profil pe care poţi să le urmezi în cadrul unei instituţii de învăţământ, este util şi oportun să comunici constant cu profesioniştii IT, să preiei sfaturi şi experienţă, să fii activ în cadrul evenimentelor din domeniu şi să interacţionezi cu reprezentanţii companiilor IT.
#diez îți prezintă cele mai interesante evenimente din sfera IT, evenimente care îți vor permite să creşti şi să-ți îmbunătățești cunoștințele şi să cunoști întreaga comunitate IT din Moldova.
#1. Moldova ICT Summit
Moldova ICT Summit este cel mai important eveniment în domeniul TIC din ţară şi este organizat anual de către Asociaţia Naţională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC) şi Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor. Lansat în 2009, evenimentul întruneşte manageri de companii TIC, profesioniști și antreprenori IT, investitori, reprezentanți ai Guvernului, parteneri de dezvoltare, exponenți ai mediului academic și ai societății civile.
Evenimentul se desfăşoară pe parcursul a două zile, participanţii având posibilitatea să audieze şi să interacţioneze cu experţi, investitori, antreprenori IT şi reprezentanţi ai unor companii cu renume internaţional şi să beneficieze de un transfer efectiv de experienţă şi cunoştinţe. Moldova ICT Summit 2015 s-a focusat asupra a șase direcţii importante: ICT4Development, ICT4Entrepreneurs, ICT4Education, ICT4Business, ICT4Society, ICT4Professionals şi a înregistrat un număr record de participanţi – peste 1 500 de persoane. Urmărește site-ul oficial sau pagina de Facebook a evenimentului pentru mai multe detalii.
#2. MoldCamp
Al doilea eveniment anual important din sfera IT este MoldCamp. Într-un interviu pentru #diez, președintele Asociației Drupal Moldova, Sergiu Nagailîc, a menţionat că la eveniment vin reprezentanți ai companiilor locale, freelanceri, traineri sau consultanți locali și diverse organizații care lucrează în baza Drupal, sistem de management al conținutului.
Profesioniştii IT se adună la acest eveniment pentru a face schimb de experiență, împărtăşi cunoştinţe şi concluzii acumulate pe parcursul realizării diverselor proiecte, dezvoltării şi implementării de module, relata despre provocări pe care le-au întîmpinat şi le-au soluţionat cu succes. MoldCampul include o serie de ateliere şi sesiuni în conformitate cu cele mai actuale tendinţe şi subiecte în domeniul Drupal.
În acelaşi context se încadrează și Drupal Global Training Day. Ambele evenimente au loc în paralel cu cele la nivel internațional, adică simultan în câteva orașe din lume. Urmărește pagina Asociației Drupal Moldova pentru mai multe detalii.
#3. Offline-ul anual marca DeveloperMD
Deja cunoști din lista celor mai utile grupuri IT de pe Facebook-ul din Moldova că DeveloperMD este comunitatea care aduce împreună specialiştii IT din Moldova, pentru a discuta subiecte de interes comun şi a-şi împărtăși experienţa.
Astfel, în toamna fiecărui an, comunitatea DeveloperMD îi adună pe cei mai buni specialiști ca să discute subiecte de ultimă oră. Iată care au fost cele 10 lecții pe care trebuia să le înveți după offline. În plus, evenimentul nu presupune doar discuții între speakeri și oaspeții evenimentului, dar și un after-party, unde participanții fac cunoștință mai bine între ei, iar fiind divizați pe echipe, sunt invitați să participe la diverse concursuri care țin sau nu de domeniul IT.
#4. Startup Weekend
Startup Weekend este un eveniment de 54 ore, care creează condiții și furnizează resurse și motivații pentru tineri entuziaști și echipe să lanseze proiecte online și să-și transforme ideile în afaceri.
Misiunea Startup Weekend este de a educa și inspira tinerii antreprenorii, oferindu-le motivaţia de a-și continua proiectele și în afara competiției, dar și de a cunoaște mai multe oportunități din lumea IT.
Participanții vin din diferite domenii: programare, design grafic, project management, marketing și administrarea afacerii etc. Împreună, ei reuşesc să conceapă, proiecteze, planifice şi să creeze primul prototip al unui produs, serviciu, afaceri în domeniul IT. Participanţii beneficiază de suportul unor mentori cu experienţă pe diferite segmente, iar proiectele cele mai bune sunt premiate la final. Detalii pe pagina de Facebook.
#5. ICT Career Orientation
ICT Career Orientation este cel mai important eveniment de orientare profesională pentru studenții de la specialitățile TIC şi este organizat anual de către Asociaţia Naţională a Companiilor din Domeniul TIC.
ICT Career Orientation are drept scop motivarea şi ghidarea tinerilor spre cunoaşterea şi valorificarea oportunităţilor de creştere profesională în domeniul TIC. Companii IT importante vin să împărtășească detalii şi informaţie utilă despre direcții actuale de carieră, tehnologii de ultimă oră, sugestii pentru a dezvolta o carieră de succes, dar și să vorbească cu studenţii despre rigori, cerințe și recomandări pentru creștere profesională continuă.
În cadrul evenimentului, tinerii au ocazia:
# să cunoască repere utile privind direcţiile de carieră pe care le pot urma;
# să afle sugestii referitoare la oportunitățile de dezvoltare pe care le pot accesa individual;
# să discute cu reprezentanţii celor mai importante companii IT din ţară;
# să afle de la potenţialii angajatori care sunt oportunitățile pe care le pot accesa, perspectivele de carieră, dar şi paşii de întreprins pentru a-şi mări şansele de afirmare în domeniu;
# să afle ultimele noutăţi din domeniu;
# să vadă cum se lucrează în companiile de succes;
# să stabilească contacte valoroase cu colegi, experţi şi manageri din IT.
Urmărește site-ul cariera.ict.md sau pagina Aleg Cariera IT pe Facebook pentru a afla mai multe detalii privind ediţia următoare a evenimentului.
#6. Women in ICT
Evenimentul „Women in ICT” își propune să schimbe percepția asupra rolului femeilor în cadrul sectorului TIC și să consolideze comunitatea locală a profesionistelor IT. Nume de referință în domeniu, profesioniști de cea mai înaltă valoare și tinere la început de cale, dar decise ferm să se afirme în acest sector, se întrunesc pentru a se cunoaște, comunica, inspira reciproc, face schimb de experiență, gânduri și viziuni.
În cadrul „Women in ICT” sunt dezvăluite modele și practici de succes şi sunt demontate stereotipuri. Manageri și profesioniști înalt apreciaţi în sectorul TIC din Moldova vin să împărtășească experiența lor și oferă sugestii și recomandări pentru tinerele pasionate de IT.
Prima ediţie a evenimentului, desfăşurată în octombrie 2014 de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu suportul Ministerului Tineretului şi Sportului, a întrunit circa 90 de persoane şi a fost întâmpinată cu mare entuziasm de către participanţi.
#7. IT Coffee
În fiecare miercuri, unul dintre liderii comunităţii IT autohtone, Anton Perkin, invită specialiștii în domeniu la o discuție matinală despre cele mai recente inovații și cele mai interesante evenimente din această sferă. Deși acum IT Coffee, după deja 55 de întâlniri, se află într-o mică vacanță, urmărește pagina evenimentului pentru a afla mai multe detalii despre viitoarele întruniri. Nu uita să-ți păstrezi dimineața de miercuri pentru o cafea în stil IT.
#8. ATIC Coffee
ATIC 9 o’clock coffee este un eveniment de networking organizat lunar de către Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC (ATIC) pentru membrii comunității TIC locale.
În cadrul acestui eveniment se discută despre iniţiativele şi programele dedicate dezvoltării domeniului IT autohton, evenimente, parteneriate și proiecte importante ce vizează consolidarea comunității IT din Moldova. ATIC 9 o’clock coffee este cea mai simplă modalitate de a întâlni și a comunica cu parteneri și colegi din domeniul TIC, de a face cunoștință cu persoane noi și de a stabili contacte pentru ulterioare colaborări de succes.
Urmărește pagina ATIC pentru a afla când are loc această întrunire, dar și pentru a fi la curent cu acţiunile lansate şi implementate de Asociaţia Națională a Companiilor din domeniul TIC.
#9. Drupal Meet-Up
Acesta este un eveniment care aduce în prim-plan inovațiile şi cele mai fierbinţi tendinţe în domeniul Drupal. În acest context se include și evenimentul DevOpsDock, o extindere la evenimentul Drupal Pizza. Ambele evenimente au loc de câteva ori pe an, iar pentru a le urmări evoluția, accesează pagina Asociației Drupal Moldova și IPGroup MD.
#10. Connect.IT
Connect.IT este evenimentul organizat de către compania Endava. Connect.IT are loc o dată la câteva săptămâni şi de fiecare dată reușește să vină cu speakeri interesanţi şi subiecte inedite. Participanţii sunt mereu îndemnați să adreseze întrebări, să afle mai multe detalii despre ceea ce îi interesează. Pentru a afla mai multe detalii despre conceptul și formatul acestor întruniri, urmărește pagina Connect.IT.
#11. Open Coffee Club
Începând cu data de 24 iulie, GirlsGoIT lansează o serie de evenimente importante pentru orice domnișoară care ia în considerare oportunitatea unei cariere în domeniul IT. La fiecare sesiune vor participa în calitate de speakeri două doamne care au o carieră de succes în domeniul IT şi care vor povesti despre viața și activitatea lor, dar și vor răspunde la toate întrebările participantelor.
Partenerul general al evenimentului este Generator Hub. Urmărește pagina GirlsGoIT pentru a cunoaște mai multe despre Open Coffee Club, iar mai multe detalii despre eveniment afli aici.
Întrucât în acest articol au fost menționate evenimentele care sunt mai cunoscute, te invităm să urmărești pagina IT Events Moldova pentru toate tipurile de evenimente IT ce se petrec în capitală – de la întruniri simple, la meet-up-uri de amploare, competiții, hackatoane, IT speed-dating și multe altele.
BONUS!
În această vineri, pe 24 iulie, vino la Rockstart Answers, o nouă competiție de startup-uri, care va servi în calitate de platformă de a-ți lansa proiectul, dar și de a face cunoștință cu diverși specialiști naționali și internaționali. Mai multe detalii despre eveniment găsești aici.
Materialul este realizat în cadrul Campaniei de promovare a Carierei IT, implementată de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu susținerea financiară a Ministerului Tineretului și Sportului în cadrul Programului de Granturi 2015.