Opt lecții pe care trebuie să le înveți de la hackatonul de jurnalism civic Puterea a Cincea

hack4
Foto:PC: Centrul pentru Jurnalism Independent Moldova

Între 17 și 19 iulie a avut loc primul hackaton de jurnalism civic care i-a ajutat pe specialiștii în IT și lucrătorii din domeniul jurnalismului să colaboreze eficient pentru a dezvolta concepte de produse inovatoare ce vor ajuta jurnaliștii să lucreze mai bine.

Prin urmare, timp de trei zile, cele 11 echipe au muncit asupra conceptului proiectului său, încercând la urmă să-i convingă pe membrii juriului că ideea lor este cea mai bună și va fi, eventual, cea mai productivă și realizabilă idee după hackaton.

Mai multe despre ideile învingătoare și anume despre Inițiativa, Official Alert și Televisor, afli aici. #diez a selectat opt cele mai bune idei sau lecții pe care trebuie să le cunoști și să le respecți pentru a deveni un jurnalist mai bun și de a colabora mai bine cu echipa ta, în care sunt specialiști în IT.

#1. Un jurnalist trebuie să fie mereu pe fază și să cunoască cele mai bune mijloace de a acoperi anumite evenimente. Cele mai inovatoare instrumente de captare a informației sunt dronele, sensorii și dispozitivele portabile.

#2. Conceptul de drono-jurnalism devine din ce în ce mai popular – aceste dispozitive sunt utilizate pentru a acoperi evenimente de amploare, cresc șansele de viralitate a conținutului video, îți permit să analizezi subiectul mult mai detaliat și să povestești istoriile mai dificile mult mai ușor decât pare.

 

PC: Centrul pentru Jurnalism Independent Moldova

#3. Pentru a afla mai multă informație despre anumite subiecte, se pot utiliza dispozitivele portabile, cum ar fi Google Glass sau alte tipuri de microfoane. În acest caz, jurnaliștii trebuie să acționeze în conformitate cu codul deontologic al jurnalistului.

#4. Idei unice nu există. Dacă un jurnalist poate repovesti o istorie veche într-o manieră mai bună, împreună cu echipa, aceasta poate oferi unei idei deja existente pe piață abordări noi.

#5. Prezentările trebuie pregătite simultan cu lucrul asupra proiectului. Succesul unei prezentări bune este de a-i păstra originalitatea și simplitatea în timpul celor cinci minute.

 

PC: Centrul pentru Jurnalism Independent Moldova

#6. Trebuie să fii atent ce argumente aduci în favoarea proiectului tău, astfel încât să nu duci în eroare nici juriul, nici publicul consumator.

#7. Fiecare membru al echipei trebuie să-și cunoască funcția sa. Nici o persoană nu trebuie să se considere inutilă în cadrul unei echipe.

#8. Trebuie să simți mereu timpul și chiar de sunt oferite două zile de muncă, trebuie de lucrat rapid și calitativ, pentru ca la prezentare proiectul să fie foarte clar.

 

PC: Centrul pentru Jurnalism Independent Moldova

Proiectele ce au învins urmează a fi implementate în următoarele luni. Mai multe detalii despre evoluția acestora poți găsi, urmărind pagina Centrului pentru Jurnalism Independent Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine