Proiectul „Îmbunătăţirea calității învățământului vocaţional-tehnic în domeniul TIC” își dezvăluie rezultatele

collage
Foto:Proiectul „Îmbunătăţirea calității învățământului vocaţional-tehnic în domeniul TIC” își dezvăluie rezultatele

Implementatorii ambiţiosului proiect „Îmbunătăţirea calității învățământului vocaţional-tehnic în domeniul TIC” au prezentat în această marți, 14 iulie, succesele şi rezultatele atinse. Șase instituții profesional tehnice au fost beneficiarele unui proiect sustenabil care a oferit o perspectivă absolut nouă asupra instruirii specialiștilor TIC.

Acest proiect, finanțat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare și implementat de Centrul Educațional PRO DIDACTICA, în parteneriat cu Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC, a durat doi ani și jumătate și se poate mândri cu numeroase succese. „Unul din scopurile primare ale proiectului a fost de a armoniza pregătirea specialiștilor TIC cu cerințele pieței muncii”, a menționat Rima Bezede, preşedinte al Centrului Educațional PRO DIDACTICA. „Am reușit să realizăm obiectivele stabilite, revizuind curricula pentru două specialități (Informatică şi Calculatoare), elaborând un curriculum nou pentru specialitatea Operator pentru Suportul Tehnic al Calculatoarelor, îmbunătățind semnificativ competențele cadrelor didactice și încercând să informăm tinerii despre oportunitățile de carieră din sectorul IT”.

 

În lista susținătorilor proiectului au fost Ministerul Educației, Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, dar și experții din domeniu, formatorii, profesorii și elevii care au beneficiat de proiect. „Am încercat să asigurăm un dialog între sectorul privat și sistemul educațional, ceea ce rămâne și în continuare o provocare”, a adăugat Rima Bezede. Astfel, prin intermediul proiectului, dar și actorilor implicați, au putut fi identificate problemele de pe piața muncii și propuse o serie de soluții.

 

Gerhard Schaumberger, Șef al Biroului Agenţiei Austriece pentru Dezvoltare în Republica Moldova, a menționat cum au început negocierile pentru proiectul vizat, amintindu-și că acum trei ani, ideea principală a fost de a se focusa pe domeniul IT. „Datorită cooperării dintre actori, a fost materializat aspectul reformelor. Cunoaștem că reformele în Moldova sunt foarte greu de realizat, însă noi am reușit să o implementăm pe a noastră”, spune cu mândrie domnul Schaumberger.

Tinerii care îşi fac studiile în instituţiile pilot au beneficiat atât de o instruire eficientă, condiţii tehnice îmbunătăţite graţie creării laboratoarelor performante, cât și de oportunitatea de a desfăşura stagieri în cadrul companiilor din domeniul TIC.

 

„Am învățat la colegiu într-un mediu prielnic, obținând cunoștințe de bază, pe care le-am aplicat deja lucrând într-o companie. De asemenea, în cadrul proiectului, în colegiu a fost creat un laborator cu echipamente noi, care ne-a ajutat enorm în procesul de studiu. Altfel nu aș fi putut răspunde cerințelor minime ale companiei în care am făcut stagierea şi în care am fost ulterior angajat”, povestește Mihail Belâi, beneficiar al Programului de Stagiere în companiile IT și actual angajat al companiei Bina Systems.

 

Astfel, proiectul „Îmbunătăţirea calității învățământului vocaţional-tehnic în domeniul TIC” se poate lăuda cu următoarele rezulate:
# 54 de cadre didactice-specialiști în domeniul TIC au beneficiat de cursuri de limbă engleză;
# 22 de cadre didactice-specialiști în domeniul TIC au beneficiat de instruiri în domeniul sudării fibrelor optice, mentenanță a calculatoarelor și testare de softuri;
# 13 cadre didactice-specialiști în domeniul TIC au beneficiat de curs în domeniul Configuring Advanced Windows Servers;
# 12 cadre didactice-specialiști în domeniul TIC au beneficiat de programul CCENT de la Cisco Networking Academy;
# 12 cadre didactice-specialiști în domeniul TIC au beneficiat de programul de instruire Net Fundamentals.

„De asemenea, 335 de elevi au fost implicați în pilotarea celor trei documente noi de curriculă, 54 din 109 elevi intervievați au finalizat cu succes Programul de Stagiere în companiile TIC, iar 83 de elevi au beneficiat de instruiri în domeniul abilităților soft”, povestește Ana Chirița, director executiv ATIC. De asemenea, ea a adăugat că întregul proiect a fost o adevărată provocare pentru industria și sectorul IT, însă rezultatele nu s-au lăsat așteptate. „La fel, laboratoarele create în cele șase instituții-pilot sunt diferite, dar corespund necesităților și solicitărilor specialităților studiate în școli.”

 

În opinia Liubei Obadă, director adjunct în cadrul Colegiului de Informatică din Chișinău, factorii care au contribuit la implementarea cu succes a acestui proiect ambițios au fost programele de formare continuă a cadrelor didactice, pentru ca instrumentele TIC să fie utilizate corect și activ, trainingurile cu elevii în vederea dezvoltării abilităților de comunicare, modernizarea laboratoarelor, desfăşurarea Programului de Stagiere în companiile TIC.

 

„Aș descrie proiectul prin trei cuvinte: Inovativ – pentru că este un domeniu dinamic și solicitat. Este ceva necesar în mai multe sectoare ale societății, ceva ce îi entuziasmează pe tineri. Pot fi găsite din ce în ce mai multe locuri de muncă și, în general, este interesant să lucrezi în IT”, a declarat echipei #diez Gerhard Schaumberger, Şef al Biroului Agenţiei Austriece pentru Dezvoltare în Republica Moldova. „Angajat, întrucât entuziasmul profesorilor și directorilor școlilor care au aplicat la aceste proiecte a susţinut abordarea inovativă. De perspectivă, pentru că împreună cu partenerii intenționăm să continuăm această cooperare.

Suntem ferm convinși că trebuie să fie un mecanism permanent și inovativ în acest domeniu. Vor fi antrenați noii profesori pentru a transforma proiectul într-un mecanism sustenabil – cel de a instrui corect generațiile viitoare. De asemenea, există și scopul de a face legături strânse dintre piața muncii, școli și companii. Avem nevoie de un sistem bine pus la punct, iar noi vom continua să lucrăm asupra lui”, explică domnul Schaumberger. Potrivit lui, cadrul şi strategia de cooperare elaborată împreună cu Ministerul Educaţiei va fi pusă în aplicare până în anul 2020.

 

„Marele minus al domeniului este lipsa profesionistelor. Trebuie să fie mai multe femei într-un domeniu ca IT-ul, întrucât el este creativ în asemenea sub-domenii ca design-ul web sau grafic. Iată de ce este extrem de necesară inițierea unor campanii de promovare activă a unor asemenea profesii. Astfel, tinerii vor fi capabili să devină independenți, să facă bani mai ușor și să lucreze într-un domeniu interesant”, adaugă Gerhard Schaumberger.

De asemenea, un alt minus, în opinia lui, ţine de aspectul numit „green IT”, adică totul ce se referă la reciclarea deșeurilor electronice, difuzarea normală de energie, materiale ecologice. Moldova are șansa să fie mereu up-to-date, făcând un pas înainte spre etape inovative din IT. „Trebuie să fie create condiții prielnice pentru persoanele care doresc să fie libere profesioniște sau să-i atragă pe alții să lucreze împreună la un startup. Condițiile de creare și funcţionare a unei companii în Moldova nu sunt foarte simple – prea multă birocrație, control și lipsa libertății creative. E necesar să fie schimbate aceste aspecte pentru a putea a avea un mediu de afaceri mult mai susținător și liber, mai ales când este vorba despre domeniul IT”, punctează Gerhard Schaumberger.

Proiectul continuă cu o altă serie de instruiri pentru cadrele didactice și manageriale din instituțiile beneficiare, iar cooperările de mai departe promit a fi fructuoase.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine