Diana Codrițchi despre 10 lucruri din Marele Ducat de Luxemburg care pot inspira Moldova

Foto 1 Diana Condritchi
Foto:Diana Condritchi PC: Arhiva personală

La rubrica „Europa care ne inspiră”, realizată tradiţional în parteneriat cu portalul www.stiripozitive.eu, vă propunem să aflaţi care sunt cele zece lucruri din Marele Ducat de Luxemburg care pot inspira Moldova.

MULTICULTURALISMUL ŞI TOLERANȚA

Fiind locuit de reprezentanții a circa 170 de naționalități, Luxemburgul este una dintre puținele țări cu adevărat multilingve din Europa – aici se vorbesc peste 50 de limbi… Cele mai frecvente sunt luxemburgheza, germana, franceza, engleza, portugheza și italiana. Multilingvismul este înscris în legislație din 1984: luxemburgheza este definită ca limbă națională, franceza și germana ca limbi ale legislației. Toate trei au în comun statutul administrativ și judiciar, însă niciuna nu are statut definitiv de limbă oficială. Străinii constituie peste o treime din populația țării (peste jumătate din capitală). „Machiajul” acesta multicultural favorizează existența unei varietăți enorme de tradiții, bucătării, magazine și evenimente. Lumea se informează, gustă, apreciază, învață și împarte, iar toleranța, respectul și dragostea sunt mai presus decât invidia, corupția și rasismul.

SECTORUL FINANCIAR

În ultimele decenii, sectorul financiar al Luxemburgului a crescut considerabil datorită diversificării produselor bancare din cele 155 de bănci prezente pe teritoriul său. Deși cadrul juridic și de reglementare este, în mare parte, determinat de directivele UE, administrația țării a creat un mediu propriu foarte favorabil, în care să se dezvolte produse și servicii personalizate pentru o clientelă internațională. În același timp, autoritățile veghează ca investitorii să beneficieze de un nivel înalt de protecție. Legislația e foarte strictă, atât în materie de protecție a vieții private a clienților și a secretului bancar, cât și în sensul combaterii spălării banilor și finanțării terorismului. Datorită acestui fapt, investițiile legale străine directe în Luxemburg ajung la peste 30 de miliarde de dolari anual. La rândul său, țara investește aproape jumătate din fonduri și în alte state, inclusiv în Moldova.

COPIII

Acum câțiva ani, natalitatea era atât de mică în Luxemburg, încât, pentru a încuraja naşterile, au fost adoptate şi puse în aplicare mai mule pachete de legi. Astfel, în Luxemburg, copiii sunt o comoară nu numai pentru părinți, dar și pentru viitorul țării. La nașterea odraslei, mamele primesc o sumă importantă, din care îți ajunge să-l echipezi cu tot necesarul pe noul venit. Apoi, indemnizația lunară pentru necesitățile zilnice. O altă inițiativă – de care beneficiază toți copiii sub 13 ani rezidenți în Luxemburg şi care a ușurat considerabil încadrarea lor în structurile școlare – este le Chèque-Service Accueil, un fel de bon ce le permite părinților să plătească structurile școlare și educative în baza venitului lunar și a declarațiilor de impozite. Ea le facilitează accesul la servicii de educație, cluburi sportive şi școli de muzică. Astfel, toți copiii sunt egali și au acces la tot, iar orfelinate nu există…

POLIŢIA

 

Foto 3 Luxemburg

„În serviciul cetăţeanului, 24/7 pe tot teritoriul ţării” – acesta este sloganul, dar şi adevărul despre poliţia Marelui Ducat. Locurile publice sunt supravegheate de agenţi pe biciclete. Persoanele suspecte sunt imediat interpelate de către agenţii îmbrăcaţi în civil. Unele unităţi de patrulare sunt invizibile. De exemplu, Secţiunea Noile Tehnologii luptă activ contra criminalităţii informatice în cadrul colaborării cu EUROPOL. Este inutil să vă mai spun că aici nu există corupţie… Dar munca poliţiei nu ar fi fost eficace fără susţinerea cetăţeanului de rând. Rezultatul acestei cooperări: rata criminalităţii este una dintre cele mai mici de pe vechiul continent.

SECURITATEA SOCIALĂ

Toți cei care locuiesc în Luxemburg sunt obligați să posede un număr de securitate socială, care le oferă acces la numeroase privilegii sociale și medicale. Securitatea socială intervine în caz de: pierdere a locului de muncă, boală, lipsă a pensiei, șomaj, sărăcie, crize financiare. De asemenea, sunt oferite venituri suplimentare pentru persoanele asigurate, care au copii. În așa mod, nici o persoană care muncește cinstit nu rămâne fără venitul minim garantat de stat.

GUNOIUL

„Păstrați orașul nostru curat” – acest îndemn îl veți citi pe toate coșurile de gunoi din Luxemburg. Este scris de Departamentul de Igienă, care e responsabil de curățenia orașului, întreținerea spațiilor publice, eliminarea deșeurilor menajere, colectarea separată a materialelor reciclabile, dar şi de sensibilizarea cetățenilor. Fiind considerat un loc de muncă greu și murdar, este cel mai bine plătit din țară. Școlile organizează excursii în centrele de igienă municipale, ca să trezească interesul copiilor față de procesul de reciclare. În acest mod, prin joacă, li se arată cum se face curat și cum se păstrează curățenia. După o astfel de excursie, copilul meu a strâns toate deșeurile din parcul de lângă casă.

TRANSPORTUL URBAN

 

Foto 2 Luxemburg

Diferite mijloace de transport sunt la dispoziția cetățenilor zi și noapte: autobuze, biciclete, trenuri, navete de noapte. Orarul este respectat și șoferii sunt amabili. Nu au dreptul să conducă fără cravată. Dacă se urcă o persoana în etate sau cu mobilitate redusă, autobuzul nu se pornește până când persoana nu este așezată confortabil. Fiecare autobuz este dotat cu tot necesarul pentru a fi confortabil și pentru persoanele cu mobilitate redusă, și pentru mamele cu cărucioare. Bineînțeles că nimeni nu urcă în transportul public cu saci, curci, găini…

ȘANTIERELE ȘI RESPECTAREA CETĂȚENILOR

Țara își schimbă imaginea încontinuu. Clădirile vechi sunt doborâte, altele noi apar în același loc repejor și calitativ, fără ca cetățenii să-și dea seama ori să fie deranjați prea tare. În plus, legislația nu permite nici un fel de zgomot, inclusiv de la construcție, între orele 22.00 şi 06.00.

„L’ESSENTIEL” SAU PRESA LOCALĂ GRATIS

În 2007, la fiecare colț aglomerat din Luxembourg au apărut distribuitoare ale cotidianului care, între timp, a devenit cel mai citit din țară – „L’ESSENTIEL”. Ziarul are un tiraj de 105.000 de exemplare, iar cititorii fideli – de la 15 la 49 de ani. O echipă de 35 de persoane lucrează încontinuu pentru a ne oferi cele mai proaspete știri din țară și de peste hotare. Oricare ar fi fost situația financiară a redacției, care depinde numai de sponsori și de publicitate, ziarul a rămas gratuit, iar jurnaliștii lui sunt cu adevărat imparțiali.

SIMPLITATEA PERSOANELOR

În Luxemburg, ca în toată Europa, puține sunt persoanele care cred că, optând pentru o ținută elegantă, devin automat elegante. Aici contează atitudinea, acțiunea și comportamentul, iar comoditatea și simplitatea sunt mereu în vogă. Nu-şi vor cumpăra nu ştiu ce maşină ca să arate ce „tare” este. Oamenii caută să se echipeze cu ce-i mai comod și economic. Este exact acel mod de viață simplu şi decent, care poate înnobila şi un om, şi o țară.

Articol publicat în suplimentul Obiectiv European, editat de Asociaţia Presei Independente. Alte articole la tema integrării europene le puteţi citi AICI.

Această publicaţie este posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Opiniile exprimate aparţin Asociaţiei Presei Independente (API) şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID sau Guvernului SUA.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine