(foto) Participanții „Sketch Factory” povestesc despre experiența lor de studiu în Moldova

S4
Foto:Participanții „Sketch Factory - Create your own hero”

Proiectul „Sketch Factory – Create your own hero” a ajuns la bun sfârșit, iar cei puțin peste 20 de participanți au reușit să-și creeze, timp de 10 zile, propriul erou – bun, rău, creativ sau ciudat. Fiecare dintre participanți a putut să-și aplice abilitățile creative la maximum pentru a vedea care le sunt limitele imaginației.

La finalizarea cursurilor de vară „Sketch Factory”, echipa #diez a observat crâmpeie de talent – cineva poate este mai închis, însă cu un suflet colorat, altcineva este mai deschis și reușește să creeze o poveste mai neobișnuită.

„Eram interesat de arta conceptuală și de elementele de animație cu mult înainte să fi venit aici. Totuși, acest curs a servit drept o etapă de îmbunătățire a abilităților mele. Sunt din Turcia, iar acolo plănuiam să devin arhitect. Acum îmi văd viitorul dedicat domeniului animației, mai ales că, în cadrul cursurilor, am avut parte de informație predată de către profesioniști, iar întreaga echipă este alcătuită din oameni pasionați de ceea ce fac, prietenoși și ajutători”, spune Can Özmen, participant venit din Turcia. Tânărul spune că i-a plăcut Moldova extrem de mult. „Activitățile ce ne-au fost oferite ne-au ajutat să cunoaștem mult mai bine țara decât mi-aș fi putut imagina. Am avut parte de un Village Rally, unde am hoinărit prin preajma mai multor case din sat. O familie necunoscută de gospodari ne-a primit în ograda sa și ne-a servit cu vin de casă, un gest ce mi se pare uimitor”, spune tânărul.

 

„În crearea proiectului am folosit informație dobândită în timpul excursiilor în Chișinău, anume pentru crearea personajului și poveștii. Am decis să fac și un joc, în care un student vine în vizită la Chișinău și se plimbă prin diverse puncte. Legătura cu super-eroul este, în același timp, o legătură cu tehnologia – totuși anume acest aspect îl utilizăm în viața de zi cu zi”, povestește Dragoș Andrei Gaftoneanu, un tânăr din România.

 

Aleksandra Adamska, o tânără din Polonia, spune că s-a înscris la cursuri, având zero cunoștințe în domeniu. „Fiecare lecție a fost o modalitate de a obține cunoștințe noi, de a mi le dezvolta. Fiind un începător, probabil am reușit să învăț multă informație destul de rapid. Am apelat la realizarea unor idei proaspete”, spune tânăra. „Vreau să-i laud pe organizatori, întrucât se vede că au depus eforturi enorme pentru ca noi să cunoaștem mai aproape Moldova. Petrecerea nunții moldovenești a fost formidabilă, acesta fiind un mod perfect de a ne face cunoștință cu tradițiile pe care le au moldovenii. Poate excursiile prin muzee nu ne-au oferit atâtea cunoștințe, precum au făcut-o petrecerea și călătoriile din cadrul Village Rally, degustările de bucate tradiționale. Acum, cu siguranță, la întoarcerea acasă voi încerca să gătesc o plăcintă moldovenească”, povestește Aleksandra despre experiența sa în Moldova.

 

De fapt, toți participanții împărtășesc un gând comun – orele au fost utile pentru dezvoltarea abilităților lor. „Nu am mai avut experiență în desenarea oamenilor, iar aici mi-a reușit”, spune Erik Cooremans, un tânăr din Belgia. „Sunt arhitect de profesie și, fiind obișnuit cu schițele, m-am obișnuit rapid cu desenul. De altfel, tot ce am făcut timp de aceste 10 zile a fost ceva diferit, chiar și călătoriile prin regiune mi s-au părut altfel – totuși sunt din Belgia și sunt obișnuit cu alte condiții climaterice. Moldova are alte tipuri de peisaje, pe care nu le vei putea vedea în Belgia. Îmi pare rău doar că nu am avut timp să vedem întreg Chișinăul, pentru că într-adevăr este un oraș mare, dar am putut descoperi cel puțin o parte din el din perspectivă culturală”, povestește Erik.

 

„Atmosfera din cadrul proiectului a fost distractivă. Mi-au plăcut bucatele moldovenești, vinurile din țară și hora. Mi-am făcut notițe și la întoarcere acasă, voi învăța mai multe despre horă. Actualmente, savurez din tradiții, atmosferă, dar voi profita și de cursuri”, povestește Inmaculada Garcia Ocana, o tânără din Spania. „Animația a fost un hobby de-al meu, însă niciodată nu am mers la cursuri academice. Iată de ce, acest proiect a fost foarte util pentru dezvoltarea abilităților mele”, spune tânăra.

 

„Sunt pentru prima dată în Moldova,”, spune Anya Afanasyeva, co-organizator al proiectului, „iar în cadrul proiectului am avut funcția de a-i uni pe participanți și organizatori, adică am fost un fel de element „adeziv” dintre aceste două tabere. Astfel, am avut oportunitatea să învăț împreună cu participanții o cultură noi, oameni noi. De asemenea, acesta a fost primul meu proiect în calitate de co-organizator și consider că mi-a reușit să mă încadrez în colectiv, având parte de o atmosferă de studiu distractivă”. Tânăra spune că tematica proiectului a fost una populară, despre un domeniu care pe zi ce trece capătă noi perspective.

 

Echipa #diez a discutat și cu președintele BEST Chișinău, Andrei Căpăstru, care a povestit impresiile sale pe final de cursuri. „Conceptul Summer Course a fost și va fi de a aduna oameni diverși, pentru ca aceștia să se cunoască mai bine, să împărtășească informație diversă și să beneficieze atât de partea academică, adică de ore de studii, dar și de partea non-formală, cum ar fi petrecerile de socializare și excursii pentru a cunoaște cultura locală”, povestește Andrei. Potrivit spuselor lui, cursurile din acest an sunt personalizate, iar participanții într-adevăr își creează propriul erou din toate perspectivele. „Eroul are o personalitate, o imagine, povestea sa. În același timp, ne dorim ca oamenii să treacă printr-o etapă de interacțiune culturală cât mai puternică, întrucât noi și avem ceva diferit. Probabil, cea mai memorabilă interacțiune a fost cu gospodarii întâlniți în călătoria de weekend, aceștia demonstrând participanților noștri că suntem un popor binevoitor și primitor”.

 

„Încurajez oamenii să aplice la diverse proiecte de peste hotare și cu cât mai departe, cu atât mai bine; să cunoască cultura oamenilor care este diferită de a noastră și să participe la promovarea diversității, întrucât într-adevăr ai ce învăța de la internaționali”, îndeamnă Andrei Căpăstru.

 

„Sketch Factory – Create your own hero” a luat sfârșit pe 15 iulie, participanții prezentând poveștile sale cu proprii eroi și primind în dar certificate de participare. Urmărește pagina BEST Chișinău pentru a afla mai multe despre activitățile în care este implicată organizația și în care poți să te implici și tu.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine