Consilier din umbră: Trei probleme din Chișinău pentru agenda lui Dorin Chirtoacă

kinoumba
Foto:Serge Kino - Consilier din umbră

Serge Kino a candidat la funcția de consilier municipal la ultimele alegeri locale. Acum, Sergiu, chiar dacă nu a fost ales, continuă să creadă că orașul în care trăim poate fi unul mai frumos. Astfel, de câteva ori pe lună, acesta va juca rolul de consilier din umbră, care îi va indica edilului capitalei la care probleme ar trebui să atragă atenția.

Primele trei probleme ale Chișinăului pe care Dorin Chirtoacă trebuie să le rezolve cât mai curând posibil sunt:

#1. Obligarea staționării microbuzelor DOAR la stații.

 

Troleibuz

Ajunge să facem o Piață Centrală din tot orașul. Hai să fim europeni. În Europa nu există problema să mergi 100 metri pe jos. La noi însă oamenii vor pentru trei lei să fie duși până la scară.

Într-un oraș din Rusia, micșorarea taxei la microbuz a făcut ca șoferii să oprească doar la stații. Poate și noi să încercăm să reducem costul pentru ca șoferii să oprească doar la stații? Dacă o călătorie cu microbuzul va costa cât costă una cu troleibuzul și șoferii acestora vor opri doar la stații, noi vom face primul pas pentru popularizarea transportului public. Acum RTEC și PUA sunt întreprinderi care aduc pierderi enorme. Noi, cetățenii, achităm din contul nostru în jur de 10 mln euro anual pentru un serviciu care nu ar trebui să fie subvenționat de stat. De ce? Pentru că avem transport privat care smulge tot venitul și îl aduce în buzunarele unor oameni sau grupuri de interese. Noi, în afară de faptul că achităm taxa pentru transport, suntem nevoiți, prin impozite plătite, să subvenționăm în fiecare an acest domeniu, cu sume enorme.

#2. Trotuarul de pe str. Pușkin în intervalele str. Mateevici și str. Bernardazzi

 

Semn ilegal – înainte și după

Până acum, am reușit să dezinstalăm semnul care a fost pus contra legii. Acum informăm toți lucrătorii din jur că parcarea este interzisă și deja cu Poliția vom face raiduri la automobiliștii care încalcă. Următorul pas de la primar ar trebui să fie o solicitare către Directia Drumuri și Transport pentru a scoate asfaltul care permite acces ușor pe trotuar, instalarea stâlpilor contra parcării și, de asemenea, instalarea unui semn „Parcare interzisă”.

#3. Redirecționarea apei spre râul Bîc în timpul ploilor din Chișinău

 

Redirecționarea spre râul Bîc a ploii

Pe timpul verii, avem ploi care foarte des aduc probleme locuitorilor. Am identificat o problemă în zona șos. Balcani mai sus de intersecția care duce spre Piața Auto, unde este podul peste r. Bîc. În această zonă, pe timpul ploii, se face un râu imens pe traseu. Acesta poate fi redirecționat direct în r. Bîc cu ajutorul unul efort fizic prin săparea unor șanțuri chiar lângă pod. Investițiile nu vor fi mai mari de 1.000 de euro.

Serge Kino va urmări dacă Dorin Chirtoacă va lua în considerație aceste probleme și ulterior, va propune alte soluții pentru alte probleme din municipiul Chișinău.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine