ADMITERE 2015: Oferta de studii a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice

chisinau
Foto:Academia de Teatru, Muzică și Arte Plastice PC: cuzanet.ro

Pentru anul de studiu 2015-2016, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice propune absolvenților 195 de locuri cu finanțare bugetară și 125 de locuri contra plată. Cei care vor să se înscrie la această universitate o pot face în perioada 20-28 iulie curent.

Cele trei domenii generale de studiu, Științe ale educației, Arte, Științe umanistice includ 23 de specialități.

Cota-parte la admiterea din acest an va fi de 90% pentru deținătorii diplomelor de bacalaureat și 10% pentru deținătorii diplomelor de studii medii de specialitate (colegiu). La specialităţile din cadrul domeniului general de studii Arte cota-parte stabilită poate fi modificată de către Ministerul Culturii, în funcţie de particularităţile de instruire în domeniile respective.

Candidaţii la concursul de admitere vor susţine probe de aptitudini în conformitate cu cerinţele elaborate pentru fiecare specialitate, cu excepţia candidaţilor la specialităţile Culturologie şi Management artistic. La specialităţile Actorie, Coregrafie, concursul se organizează pe categorii aparte băieţi și fete. La specialitatea Interpretare instrumentală, concursul se va organiza pe instrumente. Candidaţii care au obţinut la probă nota mai mică decât 5 sau calificativul respins, nu sunt admişi la proba a doua. Comisiile de examinare argumentează rezultatele negative și le fixează prin procese verbale. La specialitatea Canto academic, concursul se va organiza pe voci. Deţinătorii diplomelor de BAC Arte (profil Muzică) din anii 2014-2015 vor susţine doar proba „Colocviu la specialitate”, în cazul în care optează pentru înmatricularea la aceeaşi specialitate la care a fost susţinut examenul de BAC. Prima probă la specialitate este apreciată cu notă sau cu calificativul admis/respins şi este eliminatorie. La probele de aptitudini, candidaţii se prezintă cu buletinul de identitate (paşaportul) şi cu Fişa-tip de concurs eliberată de Comisia de admitere.

În dependență de facultatea și specialitatea aleasă, candidații vor achita diferite taxe de studiu. Cel mai mare contract se înregistrează la specialitatea Canto academic, Dirijat orchestră, unde, pentru un an de studiu, candidații trebuie să achite o taxă de 25.000 de lei. În top urmează specialitatea Interpretare instrumentală – 20.000 de lei și Canto Popular – 18.000 de lei. Cel mai mic contract este la specialitatea Teatrologie – 9.000 de lei. Mai multe informații privind contractele Academiei de Teatru, Muzică și Arte Plastice găsiți aici.

Totodată, se stabilește înmatricularea cu finanțare bugetară pentru 15% din numărul total de locuri (la fiecare specialitate) pentru următoarele categorii de candidați: copiii orfani sau aflați sub tutelă; copiii din familiile cu patru și mai mulți copii; copiii cu grad de dizabilitate sever sau accentuat; copiii cu ambii părinți cu grad de dizabilitate; copiii ai căror părinți au participat la acțiunile militare pentru apărarea independenței și integrității Republicii Moldova, războiul din Afganistan sau lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl; copiii din familii de romi și tinerii care au efectuat serviciul militar în teren.

Candidații la concurs vor achita o taxă de înscriere de 30 de lei. Aceștia au dreptul să se înregistreze concomitent la mai multe specialități din diverse domenii de formare profesională, la una sau mai multe instituții de învățământ superior, dar vor fi înmatriculați la o singură specialitate în cadrul unei singure instituții de învățământ superior, din cele pentru care au optat. În cererea de înscriere la concurs, candidații vor menționa facultățile în ordinea preferinței, tipul studiilor (cu finanțare de la buget sau cu taxă), limba de instruire după înmatriculare. Candidații pot opta, după înmatriculare, pentru o altă limbă de instruire decât cea din instituția preuniversitară pe care au absolvit-o.

Pentru a participa la concursul de admitere, candidații vor completa o cerere de înscriere la concurs la care se vor anexa:

# actul de studii, cu anexa respectivă;
# certificatul medical-tip (nr.086/e), eliberat în anul admiterii. Candidaţii pentru specialităţile Canto, Dirijat coral şi Pedagogie muzicală prezintă şi un certificat de la medicul foniatru;
# șase fotografii 3 x 4 cm;
# copia și originalul buletinului de identitate;
# extrasul din carnetul de muncă (pentru cei angajați);
# diplomele de gradul I-III, obținute de către candidați la concursurile școlare republicane sau internaționale la următoarele discipline: biologie, chimie, fizică, limba română, limbi  moderne, precum și diplomele ce atestă participarea la diferite concursuri, olimpiade, expoziții etc., organizate de Ministerul Educației sau de Ministerul Culturii;
# certificatul despre componența familiei și copiile certificatelor de naștere ale fraților/surorilor (pentru candidații care provin din familii cu patru și mai mulți copii);
# recomandarea direcţiei de învăţământ a autorităţii administraţiei publice locale sau adeverinţa de la locul de muncă al părinţilor pedagogi pentru înscrierea la concursul de admitere la specialităţile din cadrul domeniului general de studiu Ştiinţe ale educaţiei;
# trei copii ale buletinului de identitate (paşaportul) cu viza domiciliului permanent; o copie a buletinului de identitate (paşaportul) cu viza domiciliului permanent a unuia din părinţi; o copie a livretului militar sau adeverinţa de premilitar (p/u băieţi);
# portofoliu cu lucrări proprii (pentru candidaţii la specialităţile Compoziţie, Arte plastice, Arte decorative aplicate, Design, Scenografie, Multimedia);
# chitanța de plată a taxei de înscriere.

Concursul de admitere se va efectua în baza următoarei formule:

MC = 0,6MP1+0,2MEA2+0,1MD3+ 0,1MD4, unde:

MC – media de concurs calculată ca medie ponderentă;

MP1 – media probelor de aptitudini;

MEA2 – media examenelor de absolvire.

MD3, MD4 – nota medie a disciplinelor de concurs din Anexa de diplomă de BAC sau nota anuală din atestatul de studii medii de cultură generală, pentru candidaţii din raioanele de est ale republicii. Pentru absolvenţii cursurilor pregătitoare ale AMTAP (specialităţile muzicale) media notelor obţinute în cadrul cursului PR.

Pentru specialităţile Culturologie şi Management artistic se va aplica o altă formulă:

MC = 0,3MEA+0,3MD1+ 0,2MD2 + 0,2MD3, unde:

MC – media de concurs calculată ca medie ponderentă;

MEA – media examenelor de absolvire;

MD1; MD 2; MD 3 – nota medie a disciplinelor de concurs din Anexa diplomei de BAC (colegiu) sau nota anuală din atestatul de studii medii de cultură generală, pentru candidaţii din raioanele de est ale republicii.

Pentru deţinătorii diplomelor de studii medii de specialitate şi superioare universitare/de licenţă (de profil) se va aplica următoarea formulă:

MC = 0,75MP1+0,25MEA, unde:

MC – media de concurs calculată ca medie ponderentă;

MP1 – media probelor de aptitudini;

MEA – media examenelor de absolvire.

Studenții admiși pot obține un loc de cazare în cele două cămine ale AMTAP:

Căminul Nr.1, str. Armenească 40 – taxa calculată constituie 600 de lei pe lună
Pentru studenții Ciclul I; Ciclul II – 2.400 de lei pentru 10 luni
Pentru doctoranzi la buget – 3.000 de lei pentru un an
Alte persoane achită costul integral – 6.000 de lei anual
Căminul Nr. 2, str. Hristo Botev 4/1 – taxa calculată constituie 450 de lei pe lună
Pentru elevi, studenți Ciclul I; Ciclul II – 1.800 de lei pentru 10 luni
Pentru doctoranzi la buget – 2.250 de lei pentru un an
Alte persoane achită costul integral – 4.500 de lei anual

Termenele de organizare și desfășurare a concursului de admitere:

Depunerea cererilor de participare la concursul de admitere: 20-28 iulie 2015;
Desfășurarea probelor de aptitudini: 29 iulie-30 iulie 2015;
Anunțarea rezultatelor intermediare: 31 iulie 2015;
Depunerea documentelor în original: până la 4 august 2015;
Anunțarea rezultatelor finale: 5 august 2015.

 

Adresa AMTAP: Chișinău, strada Alexei Mateevici 111.

Angelina Mașcauțan

Taguri: #admitere
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine