Doina Burduja: „Situația politico-economică din țara noastră mă face să mă gândesc dacă doresc sau nu să mă întorc”

doina4
Foto:PC: Doina Burduja/arhivă personală

Doina este o tânără pentru care e foarte important ca visele să devină realitate și pe care ambiția de a învăța peste hotare a dus-o tocmai în Franța. Ea spune că nu i-a fost dificil să se adapteze într-o altă țară, pentru că este îndrăgostită de limba și cultura franceză, iar dorința ei de a acumula cât mai multe cunoștințe și experiență o face să muncească și mai mult pentru a-și atinge scopurile propuse.

În prezent își face studiile în orașul Lyon, la Universitatea Lyon 3 „Jean Moulin”, Facultatea Institut d’administration des entreprises de Lyon, Specialitatea Administrare de Intreprinderi și Societăți.

 

PC: Doina Burduja/arhivă personală
PC: Doina Burduja/arhivă personală

Din câteva țări în care ar fi putut să studieze, a ales Franța

„În primul rând, am ales Franța, pentru că mereu am fost pasionată de această țară, permanent m-a atras să citesc despre ea și să privesc filme în limba franceză, iar în al doilea rând, pentru că a fost accesibilă pentru mine. Am învățat limba franceză încă din clasele primare și mi-a plăcut foarte mult, este o limbă pe care am învățat-o ușor și întotdeauna am vrut să pot și eu să vorbesc la fel de frumos cum vorbesc francezii. La Alianța franceză am aflat că există posibilitatea de a pleca să studiezi în Franța, dacă ai atins nivelul necesar de cunoaștere a limbii. Apoi am depus actele, am ales câteva universități din diferite orașe, printre care și Lyon.”

Studiile nu i-au permis să-i fie dor de casă

„La început, credeam că-mi va fi foarte greu să mă despart de casă și de părinți. Credeam că nu o să pot să rămân acolo mult timp și voi fugi acasă, dar nu a fost așa. Pentru mine a fost foarte ușor să mă adaptez, pentru că am plecat acolo cu o prietenă și, de asemenea, mai cunoșteam câteva persoane din Moldova, astfel încât nu eram singură. Când am plecat în Franța, mai întâi am făcut excursii la Paris, apoi am mers la Lyon, unde m-am preocupat de cazare și, de asemenea, am făcut câteva excursii prin oraș. Deci, eram ocupată, adică toată învălmășeala aceasta, locuri și persoane noi, nu m-au lăsat să-mi fie dor de casă. Apoi am început cursurile la universitate și studiile mi-au ocupat tot timpul.”

Franța a atras-o cel mai mult pentru cultura sa, diferită de cea a Moldovei

„În Franța, oamenii sunt foarte gentili, sunt dispuși mereu să te ajute, orice problemă ai avea, ei te vor ajuta, te vor îndruma, îți vor spune cum să ajungi la o destinație pe care nu o cunoști. Persoanele au cultură, ceea ce la noi în țară multora le lipsește. De asemenea, am reușit să cunosc puțin Parisul, este un oraș foarte aglomerat. Cel mai bine am reușit să cunosc însă Lyonul, pentru că acolo trăiesc. Lyonul m-a atras prin arhitectura sa, prin locurile frumoase și chiar prin transportul public care este foarte accesibil.”

 

PC: Doina Burduja/arhivă personală
PC: Doina Burduja/arhivă personală

Un elev moldovean se deosebește de unul francez prin străduință și muncă

„Cel puțin noi, cei care studiem în Franța, suntem mult mai străduitori, pasionanți, perseverenți și muncim mult. În schimb ei, studenții francezi, parcă își doresc să învețe, dar parcă mai mult își doresc să se distreze. Cu toate că sunt foarte mulți studenți puternici la învățătură, oricum nu depun atât de mult efort ca noi și sunt, poate, mai puțin străduitori.”

Fără ajutorul părinților nu s-ar fi descurcat

„Financiar e complicat. Problema este pentru părinți, ei mă finanțează și sunt sume enorme, pe care eu le cheltui lunar pentru a mă întreține într-o țară străină. Îmi pare foarte rău, pentru că părinții trebuie să se lipsească de unele lucruri sau de vacanțe, pentru ca eu să pot să studiez în Franța. În primul an este mult mai complicat, pentru că nu avem finanțare de la stat, nu avem o bursă, suntem ajutați doar de o asociație care ne întoarce un anumit procentaj din suma de bani pe care noi o achităm pentru chirie, însă toți studenții care au cetățenie europeană primesc, începând cu anul doi de studii, o bursă care poate să asigure un trai decent pentru un student.”

Studiile îi ocupă tot timpul, dar în timpul liber îi place să practice sportul

„Practic, tot timpul meu îl dedic studiilor, atunci când încep seminariile este foarte multă muncă și dacă e vorba de pregătire pentru examene sunt absolut dedicată lor. Atunci nimeni nu mă găsește nici pe internet și nici la telefon.

Imediat după examene am nevoie de câteva zile de relaxare și de somn, să privesc și să citesc ceva interesant. Pe lângă universitate, reușesc să practic sportul, pentru că îmi place să duc un mod sănătos de viață, iar atunci când nu sunt în perioada examenelor, am timp să ies cu prietenii la plimbare, în special prin parcuri, deoarece la Lyon sunt niște parcuri foarte frumoase. De asemenea, ieșim pe străzile pietonale, mai ales în weekenduri, când avem posibilitatea să privim mini spectacole foarte interesante, chiar în aer liber.”

Pentru ea, e dificil să se întoarcă în Franța, după ce-și petrece vacanța acasă

„Acasă mă întorc în perioada sărbătorilor de iarnă și acum am revenit pentru toată vara. Atunci când trebuie să mă reîntorc, mă cuprinde melancolia, chiar dacă am reușit să îndrăgesc și Lyonul foarte mult. Este un sentiment inexplicabil când mă aflu dimineața la Chișinău și seara deja la Lyon, e destul de neobișnuit pentru mine, apoi însă reușesc să mă adaptez. Mi-e dor desigur de familie, de casă și de camera mea spațioasă, pentru că la Lyon stau într-o cameră mult mai mică.”

 

PC: Doina Burduja/arhivă personală
PC: Doina Burduja/arhivă personală

După ce va termina studiile, vrea să se întoarcă în țară, însă situația instabilă de aici o sperie

„După ce voi termina studiile, vreau foarte mult să mă întorc acasă, vreau foarte mult să fiu aproape de părinți, de casa unde am copilărit, de prietenii care-mi sunt foarte dragi. Foarte mult însă mă sperie situația politică și economică din țara noastră și mă tem că, venind înapoi, nu voi avea un serviciu bine plătit, nu voi avea posibilitatea de a-mi asigura un trai decent și asta poate m-ar convinge să rămân acolo. Cred că încă e devreme să iau asemenea decizii, aștept să văd dacă se va schimba ceva spre bine la noi în Moldova. Îmi pare foarte rău că anume tinerii care au visuri mărețe de a schimba ceva sunt nevoiți să plece în căutarea unei vieți mai bune.”

Ca și majoritatea tinerilor, Doina vrea și ea să schimbe ceva în lume

„Am o dorință foarte mare, chiar dacă știu că nu stă în puterile mele să fac această schimbare de una singură, dar aș vrea foarte mult ca oamenii să fie mult mai buni unii față de alții, să fie respect între ei. Nu-mi place situația din Moldova, unde se vede foarte bine această stratificare a populației pe clase sociale, nu-mi place să văd cum unele persoane se consideră superioare față de altele. Urăsc enorm această calitate negativă a oamenilor, chiar dacă nu-i doar a moldovenilor, peste tot sunt așa persoane. Se spune că, dacă vrei să schimbi lumea, începe de la tine. Cel puțin eu nu sunt așa, nu-mi place să fac diferențe între oameni și sper că și cei din jurul meu îmi vor urma exemplul.”

Doina consideră că prin muncă poți atinge stelele

„Pentru mine, cheia succesului înseamnă perseverență și optimism. Chiar dacă nu am un ideal, mă consider destul de muncitoare. Știu că pot munci și obține ceva, acolo unde voi încerca să obțin. Consider că fiecare dintre noi merită ceva mai mult decât are în prezent. Sper că asta mă va face să obțin ceea ce vreau de la viață.”

Chiar dacă francezii nu cunosc prea multe despre țara noastră, Doina le povestește doar lucruri bune

„Din păcate, francezii nu știu prea multe despre Moldova. Cunosc foarte bine că este undeva în estul Europei, dar nu mai mult. Prima informație pe care le-o dăm este că se află între România și Ucraina, după care încercăm să le prezentăm filmulețe despre țara noastră, pentru că ei sunt foarte interesați de cultura noastră, despre cum se petrec nunțile și alte sărbători. Toți întreabă despre piesa formației O-Zone, „Dragostea din tei”, care este o piesă foarte cunoscută printre ei, unii chiar o pot fredona. Când a fost cazul cu furtul miliardului, ei, de asemenea, au citit, pentru că despre acest caz a scris și presa internațională.”

 

PC: Doina Burduja/arhivă personală
PC: Doina Burduja/arhivă personală

Pe tinerii care vor să facă studii peste hotare, Doina îi sfătuiește să-și chibzuiască bine deciziile

„În primul rând, trebuie să învețe mult, nu doar ceea ce se predă în licee, dar și să achiziționeze informație de cultură generală, să cunoască limbi străine. Dacă tot decid să studieze peste hotare, să nu fie o decizie spontană, pentru că studiile într-o altă țară, diferită de a noastră, reprezintă un proces amplu, peste care trebuie să ai răbdare să treci. Tinerii trebuie să se informeze din timp despre posibilitatea de a fi acceptat sau despre cheltuielile pe care trebuie să le suporte, pentru că sunt și acestea niște griji, în primul rând pentru părinți. De asemenea, trebuie să se pregătească psihologic, să decidă dacă sunt gata să facă așa un pas important, să iasă din zona lor de confort, deoarece pentru mine asta a fost, în primul rând, o provocare. Eu mi-am propus ca scop să-mi depășesc limitele, să las puțin casa părintească și să mă simt și eu mai independentă, mai matură.”

Chiar dacă e abia la început de cale, echipa #diez îi dorește Doinei multă răbdare și mult succes în atingerea scopurilor propuse.

Silvia Dalnițchi

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine