Europa lovită de cel mai puternic val de căldură din ultimii ani

observatordebacau.ro
Foto:observatordebacau.ro

Creșterea bruscă a temperaturii din ultima perioadă a afectat o mare parte din Europa. După ce în Spania și Portugalia au fost înregistrate temperaturi record care ajungeau până la 44 de grade Celsius, în alte țări din sud-estul Europei sunt, de asemenea, temperaturi extreme, în două județe din România astăzi fiind emis cod roșu de caniculă.

Valul de căldură care afectează o mare parte din Europa este unul dintre cele mai persistente din ultimul deceniu şi este neobişnuit, pentru că a apărut la începutul verii şi afectează un teritoriu foarte mare, au semnalat cercetătorii Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), transmite AGERPRES. Actualul val a început la sfârşitul lunii iunie în sud-vestul Peninsulei Iberice, unde în locuri ca Almería s-au înregistrat 40,8 grade Celsius, un record pentru luna iunie. De atunci, s-au înregistrat temperaturi maxime de 36 de grade Celsius la Londra și 40 de grade Celsius în Franţa şi Rusia.

Potrivit OMM, actualul val de căldură se explică prin faptul că există un sistem de presiuni joase în Oceanul Atlantic şi un sistem de presiuni înalte în estul continentului, iar la mijloc se creează un coridor care îi permite aerului cald din Sahara să urce până în Europa. Astăzi, pentru statele europene au fost anunțate temperaturi de peste 35 grade Celsius: în Spania sunt 38 grade, în Italia 34 grade, în Serbia 37, în România 38, iar în Asia de sud-vest temperaturile se ridică până la 45 grade Celsius.

Săptămâna trecută, OMM a afirmat că valurile de căldură precum cel care afectează o parte din Europa sunt normale, dar neobişnuite. Potrivit previziunilor, valul de căldură se va retrage pe termen scurt, temperaturile ridicate urmând să fie prezente în mare parte din Europa de Vest, Centrală şi de Est. „Valul din 2003, cel din 2010 din Rusia şi cel de acum conduc la concluzia că valurile de căldură sunt din ce în ce mai frecvente”, a mai afirmat Omar Baddou, expert al OMM. Potrivit Grupului Interguvernamental de Experţi privind Schimbările Climatice (GIEC), durata, frecvenţa şi intensitatea valurilor de căldură vor creşte în majoritatea zonelor terestre pe parcursul acestui secol.

Amintim că și în Republica Moldova a fost emis cod portocaliu de caniculă valabil în perioada 6-9 iulie. Pentru sfârşitul săptămânii se prognozează ploi cu descărcări electrice pe întreg teritoriul ţării.

Angelina Mașcauțan

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine