(foto) Fragilitatea economiei din Moldova din prisma creației unei tinere din Spania

10488210_10152981058437883_6998050505848769974_n
Foto:PC: Veaceslav Bruma

Expoziția „Fire is a good servant/Focul este o slugă bună” este o instalație foto și proiecție video, realizate de artista din Spania – Alana Mejía González, vernisată recent la Muzeul Zemstvei din Chișinău.

Expoziția „Focul este o slugă bună” ne vorbește despre oamenii simpli, care supraviețuiesc în contexte economice fragile. Este despre orașul Chișinău, care digerează transformări esențiale în contextul fragilității timpului și al influențelor „puterii”. Scopul este, de asemenea, de a explora o abordare diferită a fotografiei și de a genera întrebări despre valoarea sa ca obiect fizic într-o lume inundată de imagini.

Autoarea expoziției, Alana Mejía Gonzalez, a relatat despre ideea realizării acesteia: „Fiind interesată de situația economică complexă din Moldova, care forțează unele persoane să emigreze, iar altele să trăiască într-o economie de subzistență și să revândă marfa, mi-am propus să descriu acest al doilea grup, într-o încercare de a atrage atenția asupra acestor actori economici ascunși, dar și foarte prezenți în același timp, care încearcă să supraviețuiască într-un context de criză”.

„Focul este esențial pentru conservarea mâncării și un element fizic absent din cadrul instalației. Ar trebui să reprezinte conexiunea dintre vasele suspendate, însă el lipsește, creând astfel și mai multă incertitudine”, a adăugat Alana. „Este „un instrument” care ne servește, încălzește, hrănește și luminează, dar ar putea deveni un stăpân răutăcios dacă grupul, societatea, nu îl va controla, așa cum spune și proverbul. Focul ar putea fi o sabie cu două tăișuri, simbolizând într-un mod indirect statul curent, care în prezent nu oferă o structură alternativă în care să se dezvolte o viață decentă.”

 

PC: Ludmila Motrescu

„Această fragilitate se transmite prin vasele care se ciocnesc. Posibilitatea ca totul să ajungă pe podea, spărgându-se reprezintă insecuritatea economică permanentă în care se găsește Moldova în acest moment. Prin „conservarea” acestor vânzători, am dorit să mă uit direct în fețele lor, cu scopul de a reflecta asupra celor, care se eschivează de la responsabilitatea de a rezolva problemele economice ale cetățenilor. O stare de imponderabilitate survine din această instalație, de la gravitația imprevizibilă a vaselor, care se leagănă între frica luptei pentru viață și viitor.

Focul este un bun servitor, este o instalație care reflectă reacția mea la intenția de a explora diferite abordări în fotografie. Într-o lume saturată de imagini, s-ar părea că am transformat fotografia într-o modalitate banală de comunicare, valoarea căreia nu mai este apreciată la scară mică, precum nici descifrarea care consumă mult timp. Aici portretele sunt „păstrate” în borcane, căutând o nouă legătură între public și persoanele reprezentate. Aspectul semitransparent al materialului impune vizitatorul să petreacă ceva timp în căutarea celui mai bun unghi și să decodifice semnificația instalației. Multiplele elemente ale instalației „Focul este un bun servitor” nu se observă imediat, de aceea este nevoie de timp pentru că să se înțeleagă conceptul”, a afirmat artista.

 

PC: Alana Mejia

În cadrul expoziției a fost prezentată o lucrare video, ce poate fi urmărită și acum la Zpațiu, care, potrivit spuselor tinerei: „Prezintă fragilitatea pieței muncii și o societate în tranziție. Personajele, care sunt locatarii și muncitorii din Chișinău, luptă cu diferită intensitate pentru a-și crea un viitor profesional, fie pentru că fac parte dintr-o minoritate care a fost aproape complet eliminată, fie pentru că îi urmărește capitalismul tehnologic întârziat sau pentru că rolurile sociale se adaptează la noua eră”.

Expoziția poate fi vizitată până pe data de 27 iunie 2015.

Descoperă fragilitatea muncii din Moldova prin prisma lucrărilor Alanei:

 

PC: Ludmila Motrescu
PC: Ludmila Motrescu
PC: Veaceslav Bruma
PC: Ludmila Motrescu
PC: Ludmila Motrescu
PC: Ludmila Motrescu
PC: Ludmila Motrescu
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine