De la competiții câștigate alături de copiii de la Centrul de creație pe care l-a condus timp de 30 de ani, la proiecte internaționale de finanțare care permit astăzi raionului Leova să se dezvolte după standarde europene, Efrosinia Grețu a fost mereu în banca din rândul întâi, atât la școală, cât și în toate activitățile în care s-a implicat, poziționându-se de-a lungul timpului ca lider de succes la nivel regional, dar și național.
Și-a început activitatea ca instructor de pioneri la Școala medie din Covurlui, iar apoi studiile la Facultatea de Istorie i-au permis să predea și ore de istorie la gimnaziul din aceeași localitate.
În 1974, la doar 20 de ani, Efrosinia Grețu devenea director al Centrului de creație al elevilor din orașul Leova. Aici ne spune că a întâlnit un colectiv extraordinar, atât prin copiii care formau colectivele artistice cât și prin specialiștii care îi instruiau cu dragoste față de artă. „Am avut o activitate fructoasă. Când ieșeau în scenă ți se umplea inima de bucurie. Eram un colectiv tare unit, lucru pe care nu l-am simțit în administrația publică.”
În 1996, Centrul de creație din Leova lua primul loc pe Republică pentru activitatea sa pe o perioadă de cinci ani. „Acolo, cuvântul pe care îl rosteai trebuia să treacă prin inima ta și apoi trebuia să ajungă la inima copilașului și al părintelui. Trebuia să fii foarte atent la comportamentul tău”, ne-a spus Efrosinia Grețu cu referire la activitatea la Centru de creație.
Deși în perioada 1989-1990 a lucrat și la Comitetul raional de partid ca instructor pe învățământ, până în 2003 a condus cu drag Centrul de creație, din acel an fiind aleasă ca președinte al Sindicatului Educației și Științei din raionul Leova. În 2007 devenea vicepreședinte al raionului Leova, iar activitatea de aici a pregătit-o pentru ceea ce urma să se întâmple în 2011 – alegerea în funcția de președinte al raionului, funcție pe care o deține deja de patru ani.
„Noi am fost cei care și-au dorit o schimbare în Republica Moldova. Am avut mereu măiestria de a colabora și conlucra cu oamenii. Am avut conducători foarte buni, ceea ce m-a determinat și pe mine să devin un lider bun.”
A început prin a cunoaște legislația aprofundat: „Am fost instruită că trebuie să cunosc acest domeniu foarte bine. Toți mă întrebau dacă am terminat juridica”.
Lider de la 20 de ani
Ne-a povestit că în toate pozițiile de lider a avut parte de provocări: „Centrul de creație, fiind o instituție complementară, era mai slab dotat la nivel tehnic decât școlile. Din acest considerent, totul depindea de conducători. Motivația de cele mai multe ori nu era materială, dar sufletească. Ceea ce făceam era din entuziasmul nostru”.
„Dacă într-o discuție nu ajung la un consens și apoi îmi dau seama că celălalt a avut dreptate, eu revin, îmi cer scuze și recunosc că dreptatea e de partea lui”
A reacționat pozitiv la critică și nu s-a răzbunat pe cei care au criticat-o, iar despre aceasta ne spune că este un plus al său: „Sunt o luptătoare, militez pentru adevăr. Am avut capacitatea să analizez că nu mereu am avut dreptate, chiar dacă la moment așa mi s-a părut. Dacă într-o discuție nu ajung la un consens și apoi îmi dau seama că celălalt a avut dreptate, eu revin, îmi cer scuze și recunosc că dreptatea e de partea lui. Dacă am văzut oameni deștepți, m-am alăturat lor, am învățat de la ei și i-am susținut.” A învățat tot timpul, ne spune: „Am mers la fiecare seminar și instruire și veneam măcar cu o propoziție nouă. Și astăzi merg la toate ședințele de instruire și aduc ceva bun și util pentru raion”.
„Dacă am văzut că poate, dar nu are inițiativă, l-am ajutat, dar nu mult. Dacă nu poate, dar vrea, am stat și l-am legănat încurajându-l să capete încredere în puterile lui”
În acest mod și-a creat o echipă unită și solidară. Și-a analizat mereu angajații în mod obiectiv, pentru a-i determina să crească, chiar dacă în echipa sa se găsesc oameni cu diferită apartenență politică: „Cu partidul se face campanie după ora 5. Pe parcursul activității de lucru, partidul nostru trebuie să fie cetățeanul, care are atât de multe probleme. Problema lui e mai mare pentru el decât cea a unui raion. Oamenii vin la mine și îmi spun: „Am auzit că faceți dreptate”. Eu le zic că sunt obligată să le rezolv problemele dacă sunt de competența mea, pentru că statul mă plătește pentru acest lucru. De multe ori mă porneam la prânz, iar la ușă mă aștepta câte un om care venea să-l ascult. Veneam înapoi, și-l ascultam”.
„Democrația înseamnă responsabilitate și disciplină, nu doar drepturi”
Dacă în învățământ majoritatea lucrătorilor erau femei, în administrația publică la conducere au fost de obicei bărbați. Acest fapt a responsabilizat-o: „Și eu și celelalte femei suntem așa: nu avem curaj să ne asumăm responsabilități de conducere. Au fost bărbați lideri de la care am învățat, pentru că am rămas din clasa a X-a fără mamă și fără ca cineva să mă îndrume. De trei ori la vicepreședinte am cedat funcția pentru un bărbat, ca să păstrăm alianța. Și la președinte vedeam iar un bărbat în această funcție. Totuși, am reușit să formez o echipă foarte bună, am consolidat Consiliul și le-am zis că aici se termină partidul, aici suntem o echipă, o familie, un tot întreg care trebuie să lupte pentru a creea o imagine bună raionului și a schimba opinia organelor centrale despre Leova. Le-am spus: „Dacă vreți, o facem împreună. Dacă nu vreți, așa vom rămâne și va râde lumea de noi”. Lăsăm partidele la o parte, lăsăm indicațiile de partid și lucrăm pentru raionul nostru, pentru că nu o să vină nimeni din liderii de partid să ne facă lucrul. Mă bucur că m-au înțeles”, a recunoscut președintele raionului Leova.
Proiecte europene, fonduri naționale și internaționale
„Am avut mereu o grijă deosebită față de proiectele pe care le-am gestionat. Am știut că o mică neatenție putea să ducă la alte lucruri neplăcute pentru raion. Am votat mereu deciziile bune reflectând prioritățile.”
Printre realizările la care ține foarte mult este construcția apeductelor: Leova – Sîrma – Tochile Răducani – Tomai – Sărata Răzeşi, pentru care s-au alocat 17 milioane de lei, Leova – Hănăsenii Noi, un alt apeduct construcția căruia deja se finisează. Prin fondurile de dezvoltare regională, și construcția apeductului Leova- Filipeni-Romanovca a fost posibilă.
Realizările Efrosiniei Grețu sunt de ordinul premierelor, astfel încât pentru prima dată în raionul Leova s-a construit un drum din temelie în varianta albă între două localități, pentru o școală de circumscripție: „Astăzi copiii de la Sărățica Veche merg 15 km până la Sărăteni, când, de fapt, drumul reconstruit are aproximativ 4 km”.
Pentru prima dată în 15 ani a fost deschisă tabără de odihnă pentru copii, în care s-au investit 6,7 milioane de lei: „Am reparat tabăra după standarde europene și asta pentru că am dorit să investim banii cu responsabilitate. Anul acesta am planificat să meargă câte 150 de copii în fiecare din cele 6 tururi organizate”.
Un alt proiect în premieră pentru raion, dar și pentru țară, a fost instalarea a 19 termocentrale în grădinițe, școli și alte instituții publice. Acest lucru a fost posibil în cadrul unui program de Dezvoltare a infrastructurii termoenergetice pe bază de biomasă, prin stabilirea unui parteneriat public-privat lansat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. „Au fost 15 propuneri de proiect din 12 raioane, dintre care cel câștigător a fost al nostru. A fost foarte greu, foarte multe negocieri, consultații cu experții, dar Dumnezeu ne-a ajutat. Specialiștii mei mă rugau să renunțăm, pentru că a fost foarte grea implementarea, însă nu puteam renunța. Știam că de implementarea proiectului depindea decizia PNUD-ului de a mai finanța astfel de proiecte în toată țara. Cu greu am și obținut rata 0 la TVA de la 20% inițial pentru funcționarea centralelor. Iată PNUD-ul acum va mai finanța încă șapte astfel de proiecte în țară.”
„Dacă nu fac eu, atunci cine o să facă?”
„M-am rugat să am cuget și oameni care să mă înțeleagă”, recunoaște președintele raionului
Leova. „Am trecut prin multe greutăți, momente critice, dar n-am avut o zi în care să spun că nu vreau să merg la serviciu.”
Alegerile parlamentare din 30 noiembrie i-au adus în față o nouă provocare: deputat în Parlamentul Republicii Moldova, funcție la care a renunțat însă din cauză că este mai utilă în acțiunile sale ca președinte de raion: „Mi-i rușine să împart reputația care o au deputații. N-am vrut să fiu acolo o pasăre în colivie. Este mult de lucru, sunt proiecte care trebuie duse la bun sfârșit.”
Activitatea transparentă și lucrul calitativ sunt caracteristicile care i-au definit lucrul și care i-au făcut pe ceilalți să exclame că: „Leova s-a trezit”.
∗∗∗
Acest material este publicat în cadrul Programului ONU „Femeile în politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanțat de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate în cadrul materialului aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția Programului.