Premieră pentru elevi: Un târg al ideilor anticorupție în sistemul educațional

10336720_860901647329727_8702759627835661994_n
Foto:Premii pentru cele mai bune soluții anticorupție elaborate de elevi

Șapte echipe de elevi din diferite instituții de învățământ din țară au fost premiate în cadrul Târgului soluţiilor anticorupţie pentru sistemul educațional. Evenimentul, care a avut loc  în premieră, se înscrie în proiectul „Tinerii pentru transparenţă în educaţie”. La concurs au participat elevi din 22 de școli.

Prezentă la eveniment, viceministrul educației, Liliana Nicolaescu-Onofrei a apreciat înalt inițiativele lansate de elevi, menționând că transparența este condiția de bază pentru asigurarea unui mediu școlar propice pentru fiecare elev.

„Atunci când elevii se implică în combaterea corupției, când se preocupă de prevenirea cazurilor de discriminare și favoritism și când cer sporirea transparenței în aprecierea și notarea lor, mă gândesc că societatea noastră are șansa să se lecuiască. Totodată, atunci când tinerii afirmă că sunt preocupați să învețe pentru viață, nu pentru școală, când acționează pentru a implica părinții și întreaga comunitate în viața școlii, când inițiază parteneriate în sprijinul instituției școlare, când discută despre învățare eficientă și meritocrație, am siguranța că educația în Republica Moldova are șansa să devină cu adevărat relevantă”, a subliniat Liliana Nicolaescu-Onofrei.

La rândul său, Dafina Gherceva, coordonatorul rezident al Organizaţiei Naţiunilor Unite în Republica Moldova a declarat că tinerii pot avea un rol-cheie în combaterea şi prevenirea corupției. „Prin integritatea lor şi toleranța zero față de corupție, aceștia pot schimba în bine atât sistemul educațional, cât şi întreaga societate. Tinerii vin cu soluţii care pot minimiza fenomene precum plagiatul, copiatul, favoritismul, ceea ce înseamnă că îşi doresc şi merită să trăiască într-un stat liber de corupţie, care oferă oportunităţi egale cetăţenilor săi”, a declarat Dafina Gercheva.

Printre ideile înaintate la concurs se numără Codul de etică al elevului, site-uri interactive pentru instituțiile de învăţământ, cataloage electronice, care să asigure transparentizarea procesului de evaluare a cunoştinţelor etc.

Proiectul „Tinerii pentru transparenţă în educaţie” este implementat de Consiliul Național al Tineretului din Moldova și Fundația pentru Dezvoltarea Moldovei, la inițiativa Ministerului Educației Republicii Moldova, cu suportul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine