50 de copii din Republica Moldova s-au odihnit într-un mod activ la Tabăra de Vară „Energel”, din satul Răculești, raionul Criuleni, unde au învățat cum să utilizeze energia din surse regenerabile.
Facturile pentru energia electrică și încălzire sunt o lovitură puternică pentru buzunarele cetățenilor simpli. Când e vorba de o instituție de învățământ, bugetele sunt afectate într-o măsură și mai mare. Organizația Națiunilor Unite și Uniunea Europeană depun eforturi ca școlile din satele moldovenești să treacă la surse de energie regenerabile, cu alte cuvinte, la energia produsă de natura însăși. Copiii sunt cu adevărat entuziasmați atunci când văd cu ochii lor cum din puterea vântului sau a soarelui se produce curent electric și se pun în mișcare diverse mecanisme. Cei care au ajuns la Tabăra de Vară Energel au fost selectați din17 localități beneficiare ale Proiectului Energie și Biomasă, finanțat de UE și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), informează Timpul.
Triciclete cu panouri solare
Nicolae Constantinov, profesor la o Școală profesională din Comrat, este preocupat de energie regenerabilă mai mult de zece ani. La un moment dat însă și-a zis că teoria trebuie aplicată în practică și a început să construiască împreună cu elevii săi vehicule cu baterii solare. Până acum a reușit să creeze patru motociclete. O mână de ajutor i-a dat și nepoțica sa de 11 ani, Irina. Aburcată pe scaunul unei triciclete confecționate din componentele unui cărucior pentru copii și o bicicletă, ea povestește ca un adevărat inginer cum funcționează invenția bunicului. Cei care s-ar afla la Comrat într-o zi de sărbătoare ar putea să-i vadă în centrul orașului demonstrând oamenilor posibilitățile energiei solare. Într-o zi însorită, o motocicletă de acest fel ar putea circula încontinuu de la ora 10 până la ora 18. „Nu-mi place că peste tot circulă mașini. Gazele de eșapament dăunează solului și otrăvesc aerul. Ar fi frumos dacă oamenii ar trece la mașini electrice”, crede eleva de la Comrat. Nicolae Constantinov recunoaște că este destul de costisitor să construiești o bicicletă solară. Un model pentru o persoană matură l-a costat circa o mie de euro. Totuși, inventatorul are planuri mari și își dorește să construiască o mașină ce ar funcționa în baza energiei solare.
Sistemul de încălzire al apei de la Chișcăreni
Dacă v-au rămas niște geamuri vechi și o mașină de spălat uzată, puteți fi siguri că aveți toate posibilitățile să construiți un sistem de încălzire a apei pentru o bucătărie. Așa a făcut Tatiana Panaguță, o elevă din clasa a XI-a din satul Chișcăreni, raionul Sângerei, care, împreună cu un coleg, a reușit să construiască un panou termo-solar ce încălzește apa dintr-un butoi de o sută de litri. Panoul este vopsit în culoarea neagră, ca să atragă razele solare și conține niște tuburi prin care circulă apa spre butoi, imediat ce se încălzește. „De fapt, această instalație e foarte ușor de realizat acasă, trebuie să ai motivație și dorință. Dacă sistemul este expus de dimineață la soare, pe la orele 14 – 15 putem avea deja apă caldă”, povestește Tatiana. Teoretic, un asemenea panou ar putea asigura o bucătărie sau un duș cu apă caldă din aprilie până în octombrie. Eleva susține că toate cheltuielile s-au ridicat la circa o sută de euro, bani necesari pentru procurarea robinetelor, a tablei zincate și a tuburilor. În general, în satul Chișcăreni, energia solară prinde teren. După cum ne-a informat Tatiana Panăguță, școala din localitate are un panou termo-solar pentru bucătărie, iar la grădiniță au fost instalate circa 70 de panouri solare care încălzesc toată clădirea instituției.