Maia Sandu: „Problema corupției de la BAC nu sunt copiii, problema sunt adulții”

maia-sandu
Foto:PC: curentul.md

În cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, ministrul degrevat al Educației, Maia Sandu, a declarat că este foarte mândră de tinerii care au susținut în acest an examenul de bacalaureat, deoarece s-au înregistrat mai puține tentative de fraudare.

În această sesiune a examenelor de bacalaureat majoritatea tinerilor au avut un comportament decent și nu au încercat să copieze, a spus Maia Sandu: „În doar doi ani de zile acești copii ne-au demonstrat că pot să-și schimbe comportamentul și să înțeleagă ce înseamnă reguli și rigori. De asemenea, mi-ar plăcea dacă și adulții și-ar schimba, și și-ar corecta comportamentul tot atât de rapid precum acești copii. Acest exercițiu a demonstrat încă o dată că problema nu sunt copiii, problema sunt adulții. Pentru că adulții au creat acest sistem fraudulos în care copiii au nimerit și au trebuit să se conformeze. Însă dacă am făcut un efort și am încercat să le creăm condiții corecte, elevii s-au conformat.”

Tot în acest interviu, Maia Sandu a mai declarat că nu așteaptă rezultate frumoase într-un timp atât de scurt, dar speră ca pe parcurs lucrurile să meargă spre bine. „Evident că nu ne așteptăm la rezultate spectaculoase, pentru că atunci când vorbim despre calitatea educației, sunt încă foarte multe lucruri de făcut, ca să ajungem să avem și o reușită foarte bună, dar cred că la această etapă este mai important să educăm acești copii în spiritul corectitudinii, onestității și integrității”.

Întrebată fiind dacă reformele care s-au făcut în cadrul sistemului de învățământ au schimbat ceva, aceasta a răspuns că acestea reprezintă baza noilor schimbări. „În primul rând, cum spuneam, cea mai mare victorie este că avem niște copii care au început să aprecieze corectitudinea și să înțeleagă de ce trebuie să facă efort. Și avem și copii care admit că ei nu pot să susțină bacalaureatul, dar cel puțin nu vin și nu încearcă să fraudeze. Ei au înțeles că vor merge și vor face o școală profesional-tehnică sau un colegiu, sau altceva și nu încearcă să fraudeze. Acest fapt este foarte important.”

De asemenea, ministrul degrevat a mai spus că este mulțumită de faptul că prin implementarea reformelor au reușit să-i schimbe nu doar pe elevi, dar și pe restul oamenilor implicați în procesul de învățământ. „Am reușit să punem presiune pe toată lumea implicată în procesul de învățare, pe elev, pe profesor, pentru că acum fiecare răspunde pentru rezultatele elevilor lui sau ale ei, pe managerul școlar. Educăm și societatea, părinții în acest fel. Și vreau să mai spun un lucru aici, pentru că m-ați întrebat de schimbarea în sistem, tot mai multă lume de la universități îmi vorbește despre calitatea studenților din ultimii doi ani.”

Silvia Dalnițchi

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine