CNN: Șase ocupații neturistice și foarte interesante pe care poți să le faci în Moldova

1299858583872383592
Foto:Sophia înconjurată de tradițiile moldave PC: <a href="http://i.kinja-img.com/gawker-media/image/upload/1299858583872383592.png" target="_blank">nataliabu.kinja.com</a>

Un articol despre un altfel de turism în Moldova, în special Orheiul Vechi, a fost publicat recent pe site-ul CNN, la rubrica iReport.

Autoarea NataliaBu precizează: „Conform Lonely Planet, Moldova este cea mai nepopulară destinație turistică din Europa. Pentru a confirma acest fapt, am decis să întrebăm un străin, pentru că cine poate să ne spună mai multe despre țara noastră, decât o persoană din străinătate? Ei privesc lucrurile, de obicei, dintr-o altă perspectivă decât localnicii, deoarece se cufundă în cultura țării-gazdă.”

Aceasta ne face cunoștință cu Sophia – o tânără germancă, foarte veselă și activă, care în ultimii patru ani a locuit și a muncit în Republica Moldova, în sectorul educațional. „Îi place Moldova pentru că este o țară mică și că aici întotdeauna poți întâlni pe stradă persoane cunoscute: «E mai bine să fii un pește mare într-un iaz, decât un pește mic în ocean», spune Sophia. «Îmi place pentru că este verde, că poți cu ușurință să ieși din oraș și să explorezi zona rurală. Dacă știi locurile potrivite, Moldova și Chișinău, în special, pot fi un loc minunat și distractiv de a trai».”

„Nu există niciun oaspete străin care nu a auzit de Orheiul Vechi. Situat la doar 60 km nord-est de Chișinău, este un loc perfect pentru a face cunoștință cu localnicii, pentru a gusta din bucatele naționale, poate chiar pentru a rămâne câteva nopți la casa cuiva, ca să ai parte de o experiență autentică. «Sunt foarte încântată, fiindcă eu niciodată nu am încercat să mulg o capră», râde ea.”

În continuare, Sophia oferă turiștilor străini șase motive de a vizita Moldova.

#1. Adevărate „muzee de istorie”

„Dacă vrei să mănânci ceva tradițional moldovenesc, preparat din produse organice, culese direct din grădină, ești în locul potrivit. Casele sunt autentice – cârpe, prosoape și șervețele tradiționale, poți găsi chiar și fotografii sovietice în interior. E ca un mic muzeu…

 

PC: nataliabu.kinja.com
PC: nataliabu.kinja.com

Casele din Moldova sunt foarte mici, dar confortabile. Aproape toate au un șemineu numit sobă. Cu toate acestea, nu este un șemineu tipic, pe care ți-l imaginezi, ci o construcție închisă, focul nu se vede, dar te poți așeza sau culca pe această sobă. E caldă și foarte potrivită pentru serile reci de toamnă.”

 

PC: nataliabu.kinja.com
PC: nataliabu.kinja.com
PC: nataliabu.kinja.com

#2. Coacerea pâinii

O mulțime de moldoveni, mai ales la sate, preferă să coacă singuri pâine. „Nu e nimic mai bun decât o casă plină cu aromă de pâine proaspăt coaptă, tocmai scoasă din cuptor!”

 

PC: nataliabu.kinja.com

#3. Alimente ecologice

„Să ajuți la coacerea pâinii într-un cuptor autentic este uimitor, dar cu siguranță te face să simți foamea. Îmi place bucătăria locală, e foarte delicioasă. Moldovenii adaugă o mulțime de legume proaspete și ierburi la bucate, ceea ce le face foarte plăcute și gustoase. Am început cu supa de pui, numită zeamă, apoi am trecut la plăcinte – niște pateuri plate uimitoare, umplute cu brânză de vaci și mărar, varză sau cartofi. Foarte, foarte gustos!”

 

PC: nataliabu.kinja.com

„Dar nicio masă tradițională moldovenească nu poate trece fără mămăligă. Preparată din făină de porumb este, de obicei, servită cu tocană de carne, smântână și un fel de caș național sărat, numit brânză. Acest amestec de arome face ca stomacul tău să se îndrăgostească. Și apropo, mămăliga este un mare ospăț și pentru vegetarieni.”

 

PC: nataliabu.kinja.com

#4. La muls capra

„Amintește-ți de ce am fost încântată la începutul acestui articol? Da! În sfârșit am avut ocazia să mulg o capră și o vacă, am și colectat ouă de găină. Dacă îți plac animalele și te încântă produsele ecologic sănătoase, atunci traiul în sat te va încânta, nu mai vorbesc de mândria pe care o simți atunci când tot ce ai și ce mănânci vine din propria muncă grea.”

 

PC: nataliabu.kinja.com
PC: nataliabu.kinja.com
PC: nataliabu.kinja.com

#5. Nu doar gusta, fă-o singur/-ă!

„Dacă intenționezi să iei acasă un suvenir din Moldova, nu lua doar o carte poștală sau un magnet – frecventează niște cursuri de gătit. Află cum să prepari delicatesele preferate și, când te întorci, surprinde-ți întreaga familie și prietenii. Doamna de la stațiune m-a învățat să gătesc niște produse de patiserie dulci și mici, numite cornulețe, umplute cu petale de trandafir și gem de gutui. Sună exotic, nu? Ar fi trebuit să guști rezultatul – produse de patiserie mici, acoperite cu zahăr pudră, se topesc în gură.”

 

PC: nataliabu.kinja.com
PC: nataliabu.kinja.com

#6. Bucură-te de liniștea naturii

Orheiul Vechi nu oferă doar o experiență bogată în tradiții și bucate din Moldova, dar, de asemenea, te farmecă prin peisaje frumoase și o atmosferă liniștită. Poți explora mănăstirile rupestre sau doar să stai de malul râului și să asculți tăcerea.

 

PC: nataliabu.kinja.com
PC: nataliabu.kinja.com

„Sper că deja ți-ai rezervat bilete cu destinația Moldova. Este o adevărată bijuterie ascunsă a Europei!”

Taguri: #inspirație
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine