Sabina Cotorobai, lider comunitar: „Sunt bolnavă de țară și cred că de mine e nevoie anume aici”

DSC_3827
Foto:Sabina Cotorobai despre succesul de a fi jurnalist, mamă și lider comunitar PC: Dinu Bubulici

Despre Sabina Cotorobai putem spune că are o infinită dorință de a face lucrurile bine, de a se face utilă și de a construi acea comunitate prosperă pe care și-o dorește pentru oamenii din Ruseștii Noi. Am întâlnit-o cu un copil în brațe și cu un altul care se juca lângă ea, iar apoi am înțeles că rolul de mamă și de tânăr profesionist este unul bine fundamentat în cazul Sabinei și nicidecum nu sunt două roluri separate.

Spune că vine dintr-o familie de voluntari. Dacă ăsta e motivul pentru care s-a implicat până acum în zeci de activități de voluntariat, atât la nivel local, cât și național, cu siguranță el a mai fost alimentat și de perseverența, dorința sa de a schimba lucrurile și puterea de a mobiliza oamenii din jurul ei.

În curând va absolvi Facultatea de Drept, a doua la număr, după ce a absolvit câțiva ani în urmă și Facultatea de Jurnalism.

„Sunt implicată în politică, dar nu sunt politician”

Despre ea, Sabina spune că este mai mult un om civic, deși de puțin timp are tangențe cu politica propriu-zisă la nivel local. „Un politician poate mobiliza comunitatea într-o acțiune politică. Eu nu pot face asta, dar vreau să învăț. Eu doar pot mobiliza comunitatea într-o acțiune civică. Diferența dintre mine și un politician este că la baza politicii sunt alte interese, pe care eu poate nu le știu”, recunoaște Sabina.

Încă din timpul Facultății și-a spus că va fi un jurnalist imparțial, iar această intenție de a rămâne imparțială se manifestă și în acțiunile prezente. După ce a lucrat în televiziune la câteva instituții media, s-a convins că jurnalism liber în Moldova nu există. Astfel, după doi ani de activitate în domeniul jurnalismului, revenea în comunitate și își întemeia o familie.

Concomitent cu munca de jurnalist, se implica civic în acțiuni de voluntariat, acțiuni care în 2007 îi aduceau titlul de Voluntarul Anului. „Hyde Park”, „Amnesty International”, „Radio Sîngera”, „Liga Națională de Dezbateri”, A.O. „Copiii Aspiră spre Ideal”, IDIS „Viitorul”, „La Strada” sunt doar câteva dintre instituțiile în care Sabina se manifesta ca voluntar. „Pentru mine jurnalismul asta și înseamnă, implicare civică, implicare pentru schimbare de atitudini. Eu însă am început să fac și schimbări materiale în comunitatea mea”, ne-a spus Sabina.

„Întrucât vin din jurnalism, eu voi fi mereu tipul politicianului transparent”

Revenirea în comunitate i-a asigurat și o propunere din partea unui partid politic de a se iniția în politică: „Am stat mult pe gânduri. Nu voiam să mă compromit și eram sigură că gândesc diferit de politicieni”.

Până acum n-a ocupat funcții publice, ăsta fiind primul an în care tinde spre asta: „Dar atunci când a fost nevoie, am intervenit, deși nu eram direct responsabilă de rezolvarea anumitor chestiuni”.

„Sunt tipul de politician transparent. Dacă voi ajunge într-o funcție publică, cu siguranță licitațiile vor fi publice și toată informația va fi publică, pentru că îmi dau seama că într-o societate trebuie realizate anume lucrurile pe care oamenii și le doresc”, spune tânăra.

Proiectele ce au schimbat interesele comunității din Ruseștii Noi

„O localitate are nevoie de oameni cu suflet, care să schimbe atitudini”, este de părere Sabina. Și fiindcă s-a manifestat ca un astfel de om, printre realizările sale remarcă Centrul de tineret și al persoanelor în etate, loc în care am și găsit-o. „Aici se desfășoară diferite activități în care tinerii și bătrânii interacționează și învață unii de la alții. Bătrânii învață să folosească computerul, tinerii învață de la bătrâni meșteșuguri populare. Împreună vizionează filme, desfășoară activități intelectuale.”

Un alt proiect la care ține foarte mult este Consiliul Local al Tinerilor, al cărui președinte a fost: „Acum, tinerii au ajuns la un alt nivel și ei se pot conduce singuri, eu doar îi ajut ca mentor”. Fiindcă a înțeles că este necesar, Sabina a militat și pentru un proiect de instalare a unui teren de joacă pentru copii în cadrul grădiniței din localitate. Acum își dorește să implementeze un alt proiect ce ține de crearea unui parc pentru tineri.

Despre proiecte spune că le scrie încă din liceu, a mai scris apoi în timpul voluntariatului la Primărie și în alte structuri în care s-a implicat.

„Tind să devin primar, dar nu sunt pregătită acum”

„În următorii ani mă voi strădui să fac mai multe pentru localitate, pentru a le demonstra oamenilor că le merit votul de încredere. Este foarte greu să mobilizezi oamenii, pentru că lumea e decepționată, pentru că ei nu înțeleg de ce, pentru că ei vor totul pe tavă”, ne spune Sabina.

„Nu cred că până la ora actuală am făcut destule lucruri pentru localitate, astfel încât să merit această funcție”, a adăugat tânăra.

Familia din care se trage este plină de voluntari, ne asigură Sabina, o familie formată din oameni care au dat sau au făcut ceva fără să vrea altceva în schimb. „Lumea noastră nu concepe cum să muncească fără a avea un interes material, de aici și faptul că mulți mi-au interpretat greșit acțiunile. De multe ori, străinii au fost cei care m-au apreciat mai mult.”

„A fost greu să-i fac pe oameni să înțeleagă că eu nu am nevoie decât ca ei să se implice alături de mine”

Deși nu a avut funcție publică, ne spune că a avut parte de susținere politică. „Este greu să mobilizezi lumea, mai ales când nu ai ce să le oferi în schimb. Ei cred că trebuie cumva să le întorci contribuția. Grea a fost perioada obținerii Centrului pentru tineret și a persoanelor în etate. Multe lacrimi am vărsat până la obținerea acestuia. Important este că am reușit. A fost grea perioada proiectului instalării terenului de joacă, pentru că eram însărcinată în ultima lună. A fost greu să-i fac pe oameni să înțeleagă că eu nu am nevoie decât ca ei să se implice.”

 

Terenul de joacă pentru copii PC: Dinu Bubulici
Terenul de joacă pentru copii PC: Dinu Bubulici
Terenul de joacă pentru copii PC: Dinu Bubulici
Terenul de joacă pentru copii PC: Dinu Bubulici

Lider comunitar, mamă și jurnalist

Prin activitățile sale civice se simte un adevărat jurnalist, deși nu reprezintă, în acest moment, vreo instituție media. „Nu m-aș întoarce în jurnalismul național, decât poate doar în domeniul social”, ne asigură Sabina. Are însă un blog, pe care vrea să-l dezvolte și să pună accent în viitor pe contrastul dintre două poziții pe care le poate ocupa o femeie în societate: cea de mamă și cea de lider. „Vreau să demonstrez tuturor că cele două pot fi îmbinate perfect, iar pentru aceasta am exemplul meu. Eu merg și la traininguri și la conferințe cu copiii. Când mi se dau diplome tot cu copiii în brațe ies să le ridic.”

A încercat să le insufle pasiunea pentru scris și tinerilor din localitatea sa. Unul din proiectele jurnalistice în care s-a implicat ca trainer a fost Școala tinerilor bloggeri, unde i-a învățat pe tineri să-și facă un blog și să scrie.

De la cine învață

„Lucrurile se învață din mers, de la oamenii cu care colaborezi”, ne spune Sabina. Unul din mentorii săi este Olga Gherman, o doamnă primar dintr-o localitate din raionul Telenești, care a ajutat-o în situațiile de criză, atât în aspecte politice, cât și civice. „Eu nu înțelegeam de ce lumea mă atacă, de ce m-au numit „periculoasă”, întrucât eu n-am tins niciodată la funcții înalte sau la atingerea unor scopuri personale. Anume de la ea am învățat multe lucruri în acest sens.”

În politică învață de la liderii raionali ai partidului din care face parte, Sorin Tozlovanu și Anatolie Dimitriu.

Printre mentori se mai numără și Sabina Danilov, Lidia Ganea, ultima fiind fosta sa profesoară de limba română, de la care a învățat să fie un bun mobilizator. „Și de la soțul meu învăț în fiecare zi, el fiind un bun familist, mai calculat decât mine în multe situații.”

Își mai dorește multe proiecte în localitate

„Deși mereu se vor găsi oameni nemulțumiți, eu obțin ceea ce pot pentru moment. Timpul trece și te reprofilezi. Dezavantajul este că-mi doresc prea multe. Am avut momente când am vrut să plec, dar pe mine greu mă rupi de Republica Moldova. Sunt bolnavă de țară și cred că de mine e nevoie anume aici.”

Sabina Cotorobai schimbă atitudini în Ruseștii Noi și devine, prin acțiunile sale, model de urmat pentru oamenii din localitate, dar și din țară și asta pentru că este un om cu dăruire, care nu așteaptă nimic în schimb pentru lucrurile pe care le face.

Acest material este publicat în cadrul Programului ONU „Femeile în politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanțat de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate în cadrul materialului aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția Programului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine