Europenii pot traversa frontiera Moldovei doar în baza buletinului de identitate

noul-buletin-2013
Foto:PC: timisoaraonline.ro

Cetățenii din spațiul comunitar european vor putea vizita țara noastră doar cu buletinul. Aceștia vor trebui să dețină buletin de tip ID1și ID2. O decizie în acest sens a fost aprobată de către Executivul demisionar, ieri, 16 iunie.

Până în prezent, Republica Moldova permitea cetățenilor statelor UE traversarea frontierei de stat cu cartea de identitate biometrică. Prin urmare, adoptarea hotărârii nominalizate are drept scop extinderea dreptului cetățenilor statelor membre UE de a traversa frontiera de stat a Republicii Moldova nu doar cu cartea de identitate biometrică, dar și cu cărțile de identitate în format ID1 și ID2. Punerea în aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nu necesită alocarea unor surse suplimentare din bugetul de stat.

Noile prevederi vor intra în vigoare de la data publicării în Monitorul Oficial.

Actualmente, o analiză a situației la acest capitol demonstrează că țările candidate la UE, precum Albania, Bosnia și Herțegovina, Macedonia, Muntenegru și Serbia permit traversarea frontierelor în baza cărții de identitate (ordinară) a cetățenilor UE.

Libera circulație a cetățenilor spațiului comunitar în Republica Moldova reprezintă un instrument valoros care contribuie nu doar la mobilitatea persoanelor, ci are și o valență economică, deoarece crește fluxul de persoane care călătoresc în scop de afaceri, turism etc. din Uniunea Europeană în Republica Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine