(doc) Atenție studenți! A fost modificată modalitatea de calcul a taxei de cazare în cămine

camine-hasdeu-cluj
Foto:PC: citynews.ro

Metodologia de calcul a taxei de cazare în căminele școlilor profesionale, colegiilor și universităților se va modifica începând cu 1 ianuarie 2016. O decizie în acest sens a fost aprobată în cadrul ședinței din 16 iunie a Guvernului.

Potrivit ministrului în exercițiu al Educației, Maia Sandu, noua metodologie va reflecta cheltuielile reale aferente cazării, fapt care ar permite crearea unor condiții mai bune de funcționare a căminelor studențești.

Potrivit deciziei, taxa veche de cazare nu acoperă nici cele 60% din costul stabilit în metodologia anterioară, care nu reflectă pe deplin cheltuielile real suportate pentru întreținerea căminelor, fapt ce a dus la starea deplorabilă actuală care persistă în căminele studențești.

Astfel, în majoritatea căminelor, ca urmare a insuficienței de mijloace financiare, se efectuează doar reparații cosmetice pentru a avea posibilitatea de a funcționa și a propune studenților și elevilor un loc de cazare la un preț cu mult mai redus decât chiria pentru gazdă.

În prezent, taxa medie de cazare pentru un student în căminele instituțiilor de învățământ de stat este de 183,0 lei/lună, pentru un elev în căminele colegiilor este de 172,0 lei/lună, pentru un elev din instituțiile de învățământ profesional tehnic secundar este de 45,0 lei/lună.

Modificarea nu va influența semnificativ mărimea taxei pentru cazare în cămine, dar, în același timp, va permite îmbunătățirea condițiilor de trai. În prezent, în unele cămine, taxa lunară de cazare este de 19 – 20 de lei. Aceste sume derizorii se reflectă asupra calității proaste a condițiilor de cazare pentru studenți”, a  menționat Maia Sandu.

Potrivit metodologiei, plata pentru chirie se stabilește pe categorii de locatari la începutul fiecărui an financiar de către senatele universitare/consiliile profesorale, reieșind din cheltuielile aferente cazării, preconizate pentru anul financiar și reflectate în planul de dezvoltare a căminelor.

În calculul cheltuielilor aferente cazării se includ cheltuielile de personal, cele de consum și cele pentru dezvoltare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine