Valentina Badrajan: „Să fii perfecționist e dificil, dar spre aceasta am tins mereu”

Valentina4
Foto:Valentina Badrajan despre provocările personale și despre cum se perfecționează continuu PC: Arhiva personală

În primii ani de independență a Republicii Moldova, construia la Ministerul Finanțelor o traiectorie pentru economia națională, iar mai apoi, cu profesionalism, curaj, dar și nelipsitul optimism, Valentina Badrajan reușea să gestioneze cu succes proiecte internaționale importante pentru țara noastră, ceea ce face și astăzi. Directorul executiv al Fondului Provocările Mileniului Moldova ne povestește despre provocările personale și despre cum se perfecționează continuu.

Retrospectivă în activitate

A visat să devină jurist, dar pe motiv că pe atunci, pentru a urma Facultatea de Juridică, îți trebuiau doi ani de experiență în lucru, Valentina Badrajan a ales cu încredere economia, având și câteva exemple în familie care urmaseră același domeniu. Spune că i-a plăcut și astfel a absolvit cu mențiune Facultatea de Economie, ceea ce a făcut-o remarcată în ochii celor de la Ministerul Finanțelor.

Și iată provocările se iveau la orizont. Cei 20 de ani la Ministerul Finanțelor, dintre care ultimii șase în funcțiile de viceministru și prim-viceministru al Finanțelor i-au oferit posibilitatea să urce diferite trepte alături de noul stat independent. Pentru Valentina Badrajan, alături de echipa cu care lucra, o provocare majoră a fost crearea bazei sistemului legislativ în domeniul bugetar-fiscal pentru Moldova independentă, de la legile privind sistemul bugetar și până la cele legate de datoria de stat. O altă provocare care merită să fie menționată a fost, în acea perioadă, răscumpărarea datoriei față de Gazprom în 1998.

„Să fii un bun profesionist, organizator și să-ți asumi responsabilități – acestea sunt cele mai importante calități pentru a te putea manifesta ca lider”, spune dânsa. „O echipă trebuie motivată, un om trebuie să fie motivat ca să fie mulțumit de ceea ce face. Eu cunosc capacitățile fiecărui membru al echipei mele, iar atunci când deleg anumite responsabilități, știu la ce să mă aștept.”

A ales să rămână în acest domeniu pentru că este unul mobil și pentru că-i permite să afle în permanență ceva nou, perfecționarea continuă fiind, de fapt, principala deviză în viață: „Este important să înveți permanent. Mereu îmi doresc să învăț lucruri noi. În orice echipă am lucrat, am ales să am alături oameni puternici, de la care să învăț. Dacă ai subalterni bine pregătiți, atunci reușești să realizezi multe cu ei și să evoluezi împreună cu ei”.

 

Valentina3
Perfecționarea continuă este principala sa deviză în viață PC: Arhiva personală

 Implicarea în proiecte internaționale

După activitatea la Ministerul Finanțelor s-a implicat în mai multe proiecte internaționale finanțate de diferiți donatori. Primul a fost Cadastru finanțat de Banca Mondială, după care a urmat un alt proiect finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare. În perioada când lucra în cadrul  Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD) pentru coordonarea asistenței tehnice Guvernului, Moldova a devenit eligibilă pentru a participa la un program preliminar al Corporației Provocările Mileniului.

În februarie 2007, Valentina Badrajan a fost numită coordonatorul echipei de elaborare a programului Compact, care urma să identifice constrângerile critice în dezvoltarea economiei Republicii Moldova. În baza acestora au fost elaborate mai multe proiecte de investiții propuse Guvernului SUA pentru finanțare. Cele mai critice constrângeri au ținut de domeniul infrastructurii drumurilor, aprovizionării cu apă, climatul investițional și probleme legate de lupta cu corupția. „Având în vedere că alți donatori finanțau deja proiecte privind îmbunătățirea climatului investițional și luptei cu corupția, noi ne-am axat pe proiectul legat de reabilitarea drumurilor și cel legat de asigurarea cu apă pentru irigare, inclusiv și alte activități în domeniul agriculturii.”

Atunci când s-a creat instituția publică Fondul Provocările Mileniului Moldova, s-a înscris în cursa pentru funcția de director executiv și astfel: „Iată-ne acum în ultimul an de implementare”.

 

Valentina2
Din 2007 este coordonatorul echipei de elaborare a programului Compact PC: Arhiva personală

 „Provocările Mileniului este o provocare atât pentru mine, cât și pentru întreaga echipă”

Comparativ cu alte programe finanțate de donatori, acesta este cel mai mare program care oferă o asistență nerambursabilă în sumă de 262 milioane de dolari pe o perioadă de cinci ani. „Cea mai mare provocare a fost să implementăm un proiect complex, cu investiții în reconstrucția drumurilor și renovarea sistemelor de irigare, într-un termen restrâns, fără ca acesta să fie extins. Noi finalizăm proiectul la 1 septembrie2015, exact la cinci ani de la lansare, după care mai lucrăm o perioadă scurtă pentru a închide conturile, transfera bunurile și alte activități necesare pentru închiderea programului.

O eventuală obținere a unui program de finanțare Compact 2 depinde de succesul implementării primului program, spune directorul FPM Moldova. „Pentru a fi eligibilă, țara trebuie să corespundă anumitor indicatori de performanță, cum ar fi buna guvernare, protecția mediului,mediul de desfășurare a afacerilor, controlul corupției etc. În ceea ce privește realizarea programului Compact, astăzi putem constata că Moldova este considerată drept un exemplu de implementare cu succes printre programele finanțate de Corporația Provocările Mileniului. Mă bucur când văd foarte multă lume mulțumită de ceea ce am făcut noi.”

„De la americani preluăm dedicația, responsabilitatea și voluntariatul”

Programul Compact nu a însemnat doar o donație, dar și bazele unui parteneriat de perspectivă, confirmă Valentina Badrajan. „Orice donator care acordă asistență nu oferă doar un grant care să fie consumat, ci dorește ca acest grant să fie utilizat corect, această investiție să fie durabilă și să fie create premise pentru ca cetățenii Republicii Moldova să beneficieze cât mai mult de această investiție și să catalizeze noi investiții în economia țării. Guvernul american oferă suport pentru renovarea unui bun public de care se vor folosi mai mulți cetățeni ai țării. În consecință, implementarea programului Compact se răsfrânge asupra a cel puțin 300.000 de cetățeni care vor folosi drumurile reabilitate și circa 9.000 de producători agricoli care vor beneficia de apă.”

Ceea ce putem prelua de la americani este abordarea participativă, în primul rând, pentru că la noi, de regulă, ea este formală. „Dedicația americanilor, voluntariatul, responsabilitatea socială, consultările publice, egalitatea genurilor și toleranța – sunt lucruri pe care trebuie să le învățăm de la ei. Mi-a plăcut că ei își stabilesc un obiectiv clar și muncesc mult pentru a obține rezultate concrete.”

 

Valentina1
„De la americani preluăm dedicația, responsabilitatea și voluntariatul ” PC: Arhiva personală

 „Importante în cadrul programului nostru au fost nu doar investițiile în bunuri, dar și investițiile în oameni”

A schimba mentalitatea, a schimba viziunile oamenilor este cu mult mai greu decât să reconstruiești un drum, de exemplu, recunoaște directorul FPM Moldova. „Noi am organizat foarte multe consultări publice cu toate comunitățile din aria proiectelor Compact. La început nu înțelegeam de ce partenerii noștri din SUA insistă pe atâtea consultări publice, dar după două luni de astfel de consultări am identificat multe aspecte ale problemei, pe care anterior credeam că le cunoaștem.”

„În Republica Moldova avem femei deosebite, cu abilități și cunoștințe de lider”

„Un obiectiv a fost încurajarea femeilor. În agricultură, locurile de frunte sunt ocupate de cele mai multe ori de bărbați, femeile nu doresc să-și asume atât de multe riscuri. Dar vreau să vă confirm că, în Republica Moldova, avem femei deosebite, cu abilități și cunoștințe de lider, care pot contribui la schimbarea lucrurilor din țara noastră. Astfel, am avut foarte multe activități bazate pe implicarea femeilor în luarea deciziilor, demararea și dezvoltarea afacerilor, responsabilizarea socială a comunităților. Am creat o rețea a femeilor din agricultură pentru a le oferi posibilitate să comunice, să facă schimb de experiență și să se încurajeze reciproc. Pentru unele femei am organizat vizite peste hotare, în Portugalia, Italia, Polonia și au văzut cum activează acolo producătorii agricoli, ca, revenind acasă, să poată aplica experiențele învățate.

Spune că, împreună cu echipa, a implicat și tinerii în activitățile de instruire, în activitățile de monitorizare a lucrărilor de reconstrucție a drumurilor, iar unii studenți de la Universitatea Tehnică au avut posibilitatea chiar să facă practica de producție pe șantierele de lucru, fiind îndrumați de experți internaționali: „De asemenea, la ședințele noastre veneau părinții și copiii lor, cu care au inițiat anumite afaceri. Multă lume a văzut cum se iau deciziile, am asigurat o transparență în elaborarea și derularea programului. Am prezentat oamenilor ce facem și cum lucrăm. Cred că anume aceste lucruri ne ajută să schimbăm viziunile locuitorilor din Moldova și să-i determinăm să creadă în viitorul european al țării noastre, așa cum a crezut în viitorul nostru poporul american”.

 

Valentina Badrajan despre provocările personale și despre cum se perfecționează continuu PC: Arhiva personală
Valentina Badrajan despre provocările personale și despre cum se perfecționează continuu PC: Arhiva personală

Planul de rezervă

„Așa cum americanii ne-au învățat, trebuie mereu să avem planul A și planul B”, spune Valentina. Deși programul se termină în câteva luni, spune că încă nu are un plan de rezervă pentru activitatea de mai departe. „În această perioadă am avut mai multe propuneri de a reveni în funcții publice. Am considerat că este mai bine să duc până la bun sfârșit ceea ce am început în programul Compact și să văd rezultatele acestui program.”

A avut oferte să plece și peste hotare, în cadrul unor proiecte, însă: „De fiecare dată am spus că mai bine mă regăsesc acasă, pentru că sunt multe lucruri pe care le pot realiza aici”.

„Dacă nu ai un zâmbet optimist, nimeni nu te va urma”

Zâmbetul e contagios în preajma doamnei Valentina. Ne-a confirmat și dânsa faptul că este foarte optimistă, iar dacă vede oameni pesimiști, se gândește că nu va putea realiza multe cu ei decât dacă nu-i va face să devină optimiști.

„Anterior, având implicații și în politică, am avut multe discuții cu oamenii. Am cunoscut ce gândesc oamenii cu adevărat, am depășit multe provocări și am devenit mai puternică. Încrederea o inspiri doar dacă ești sigur pe tine și emani optimism.” Ne-a povestit că și în afara serviciului este o persoana veselă, cu o mare pasiune pentru muzică. „Am un cerc de prieteni cu care îmi place să cânt melodiile de odinioară. Aceste cântece încercăm să le transmitem și celor tineri”.

„De la toată lumea înveți câte ceva”

Despre persoanele care inspiră spune că sunt două femei care au impresionat-o: Margaret Thatcher și Madeleine Albright, dar obișnuiește să ia exemplu de la oricine în care vede ceva bun. „De la toată lumea înveți câte ceva, la fel, cum sper că și de la mine alții învață. Să fii perfecționist e dificil, dar spre aceasta am tins mereu.”

 

Acest material este publicat în cadrul Programului ONU „Femeile în politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanțat de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate în cadrul materialului aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția Programului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine