Valentina Duda şi-a început afacerea cu flori de la câteva semințe aduse din Germania. Inițial, lucra în domeniul floriculturii din necesitate, însă în prezent munceşte cu plăcere pentru a continua afacerea încolțită din semințe europene.
Curtea familiei Duda din satul Slobozia-Duşca, raionul Criuleni este, probabil, cea mai vizitată din localitate. Paleta de culori a zecilor de specii de flori, care cresc acolo, nu te lasă să treci fără ca să arunci barem o privire spre covorul de begonii, panseluțe, petunii, sulfine, garoafe sau muşcate, ce se întinde pe un teren de peste o jumătate de hectar. Frumusețea florilor îți dă impresia că aceste minuni cresc de la sine şi că nu îți provoacă prea mari bătăi de cap. Însă doamna Valentina Duda, „mama” acestor flori, ne spune că în spatele frumuseții se ascunde multă muncă.
Un mediu perfect pentru plante
Afacerea cu flori a Valentinei Duda a început într-un mod cumva neobişnuit. „La începutul anilor ’90, exact după absolvirea Universității Agrare, am început să lucrez împreună cu colegii de facultate. Eu creşteam răsadul de legume, iar ei legumele. Aveam suprafețe mari de seră când eram la părinți”, povesteşte ea. Cel mai greu era în anii secetoşi, când oamenii nici nu încercau să cumpere răsadul.
Toate au durat până într-o zi, când antreprenoarea şi-a zis că e timpul să schimbe abordarea şi să facă, dintr-o afacere utilă, una plăcută. „Am cunoscut un cetățean german, un agent economic ce căuta o persoană din Moldova ca să-l poată ajuta. El avea o afacere cu flori în Germania, însă, din păcate, spunea că acolo semințele de flori nu se pot dezvolta până la maturitate. Studiind clima din mai multe țări, el a descoperit că la noi este mediul perfect pentru germinarea plantelor”, îşi aminteşte Valentina Duda. Colaborarea a durat trei ani şi era una de succes. Valentina cultiva în Moldova vreo 15 specii de flori multianuale, aduse din Germania, iar semințele rezultate reveneau pe piața din „patria lor istorică”. „Din nefericire, partenerul meu de afaceri avea o vârstă mai înaintată şi s-a îmbolnăvit, iar copiii lui nu au dorit să-i calce pe urme”, spune doamna Valentina, amintindu-şi de primii paşi în business.
Europa a revenit în curtea familiei Duda
Dar Valentina nu a disperat şi a decis să continue şi chiar să-şi dezvolte afacerea de una singură. Mai exact, s-a apucat să vândă flori gata crescute în ghiveci. Astăzi colaborarea cu partenerii externi se pare că prinde aripi din nou. Recent, Valentina Duda a fost vizitată de un antreprenor din Olanda, care s-a angajat să o ajute în cea mai arzătoare problemă cu care se confruntă pe moment: irigarea plantelor. „Este foarte greu, mai ales când pornesc căldurile mari. Iar noi lucrăm cu plante care necesită apă din plin şi dimineața, şi seara”, ne spune cu speranță antreprenoarea, care menționează că olandezul ajuns la Slobozia-Duşca a rămas surprins de felul în care sunt irigate florile le ei…. „Ne trezeam dimineața şi cu furtunul de apă udam florile. Domnul din Olanda s-a mirat de această modalitate primitivă de irigație şi a promis că ne va ajuta să instalăm un sistem performant”, adaugă Valentina Duda.
Şi sistemul modern de încălzire din sere a fost instalat datorită unui proiect finanțat parțial din străinătate. Acum, locul de muncă fiind mai confortabil, afacerea este şi mai frumoasă pentru Valentina Duda, aducându-i multă satisfacție spirituală.
„Afacerea noastră este una de familie. Mă ajută băiatul meu, Dumitru, iar în lunile mai-iunie, în sezonul vânzărilor, mai angajăm pe cineva. Nu suntem bogați, dar pentru noi este suficient. Cheia succesului nostru e simplă: mult efort fizic şi multă bucurie. Florile nu cresc, dacă nu le tratezi cu bunătate. Iar tehnologiile europene ne ajută să lucrăm cu mai multă plăcere”, ne spune la despărțire Valentina Duda. Noi îi dorim succes şi luăm cu noi, în gând şi suflet, multicolorul covor de flori…
Articol publicat în suplimentul Obiectiv European, editat de Asociaţia Presei Independente. Alte articole la tema integrării europene le puteţi citi AICI.
Această publicaţie este posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Opiniile exprimate aparţin Asociaţiei Presei Independente (API) şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID sau Guvernului SUA.