(video) Chiril Gaburici: „Îmi dau demisia. Gestul meu nu este politic”

_dor2932
Foto:Premierul Chiril Gaburici și-a anunțat demisia PC: GOV

Anunțul a fost făcut în cadrul unui briefing de presă la Guvern. Vedeți mai jos discursul integral al premierului.

Consider că toți cetățenii sunt egali în fața legii, iar justiția este una pentru toți. Cred că un Prim-ministru, la fel ca și orișicare cetățean la Republicii Moldova trebuie să sprijine o anchetă obiectivă, transparentă și să beneficieze de aceasta. Îmi pare foarte rău că am lăsat subiectul cu prezența sau absența unei diplome să ia conotație diferită și să fie folosită drept un instrument pentru jocurile politice.

În toată această perioadă am insistat ca organele de drept să înceapă să-și facă așa cum trebuie meseria, până ca eu să încep să o comentez. Pentru că nu am dorit și nu doresc să alimentez diferite scenarii instrumentate. Vreau să fac astăzi un anunț fără precedent în Republica Moldova. Vreau să-mi anunț demisia. Consider că odată cu aceasta, nu va exista suspiciunea că ancheta sau tot ce s-a întâmplat nu s-a desfășurat corect, transparent și subiectul diplomei mele, de fapt, lipsit de importanță obiectivă în contextul situației economice actuale din Republica Moldova va fi scos de pe ordinea de zi. Astfel, opinia publică se va focusa pe problemele reale ale țării noastre.

În același timp, în sistemul creat acum, un manager nu are putere liberă în funcția de Prim ministru, iar eu, odată cu cele trei priorități stabilite și planul de acțiuni formulat, am nevoie de acces la instrumentele necesare și la voința politică din partea tuturor partidelor în cadrul coaliției, dar și din opoziție pentru a schimba cursul țării noastre.

Am vorbit deja despre situația băncilor, despre sistemul de asigurări, despre situația generală din economie și din țară. Nu cred că putem mima reforme. Sunt sigur că sunt necesare acțiuni urgente, concrete, pentru a redresa lucrurile. În caz contrar, devenim complici și prizonieri ai situațiilor actuale.

Fac acum un apel către liderii coaliției. Vreau să vadă în demisia mea un pas înainte, un start imediat al formării unei noi majorități parlamentare și a unui nou Guvern.

Îmi doresc să se pună la baza noului program de guvernare lupta cu corupția, depolitizarea tuturor instituțiilor, precum și securizarea sistemului financiar bancar. Îmi mai doresc ca inițiativele cu care am venit eu și echipa mea să fie urmate pentru binele și pentru prosperitatea Republicii Moldova. Sper că demisia mea va însemna pentru coaliție apariția unei noi majorități parlamentare. De data asta una mai stabilă.

Vreau să mulțumesc pentru încredere coaliției care m-a desemnat și tuturor partidelor care m-au votat și m-au susținut. Vreau să mulțumesc partenerilor de dezvoltare pentru suportul generos acordat Republicii Moldova și cetățenilor ei. Și desigur, mulțumesc cabinetului de miniștri pentru muncă și dăruire. În același timp, vreau să mulțumesc echipei mele pentru că a luptat uneori până la sânge chiar și cu morile de vânt.

Nu în ultimul rând, aș vrea să mulțumesc cetățenilor Republicii Moldova și vreau să-i asigur că gestul meu nu este un pas înapoi, ci este, de fapt, un pas înainte pentru țară, iar cele trei luni ale mele în Guvern, de fapt, au asigurat relansarea mai multor inițiative prin zdruncinarea sistemului și sper că acum va fi posibilă, în regim de urgență, repornirea motoarelor și evitarea unei crize politice și guvernamentale.

Vreau să vă asigur că indiferent de ce voi face eu mai departe, voi rămâne un susținător al modernizării și dezvoltării Republicii Moldova. Realizez că au fost jocurile politice și înțeleg care a fost imaginea mea care s-a lăsat creată în jurul acestor discuții. Nu m-am împotrivit și nu am construit drept răspuns diferite scenarii de PR. Nu am dorit să alimentez jocurile care au fost stârnite. Am venit în fruntea executivului să muncesc și să livrez rezultate. Și împreună cu echipa, de fapt, asta am și făcut în fiecare zi.

Totul, de fapt, este foarte simplu. Valoarea obiectivă a fiecărui om nu crește odată cu laudele meritatele sau goale aduse acestui om și nu scade odată cu mizeria turnată pe nedrept pe acest om. Deci, valoarea obiectivă a oricărui dintre noi este direct proporțională cu omenia și cu urmele frumoase lăsate în spate. Iar urme frumoase în spatele meu eu am destule și o să mai continuu să le construiesc. Sunt împăcat cu mine și sunt împăcat cu deciziile pe care le-am luat de fiecare dată și la orice etapă a vieții mele. Și, de fapt, aceste decizii m-au făcut cine sunt eu astăzi.

Sunt conștient că gestul meu poate fi interpretat de către anumite grupuri de interese. Gestul meu nu este un gest politic. Eu tot timpul am spus că eu nu sunt politician, sunt un manager și gestul meu, de fapt, este un pas foarte bine calculat și matematic.

Vreau să mulțumesc tuturor pentru suport!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine