Adelina Iucal, designer de interior: „Pentru a iniția o afacere trebuie să ai curaj și să riști”

IMG_3018
Foto:Adelina Iucal PC: #diez

În fiecare zi dă noi definiții frumosului. Are multe idei și multă creativitate, pe baza cărora acumulează zilnic experiența care o ajută să câștige încrederea clienților săi. Adelina Iucal este un tânăr designer care-și trăiește visul și pe care-l împărtășește astăzi și cu noi.

„În Moldova e posibil să-ți împlinești visurile”, ne spune încrezătoare Adelina. Deși la început oamenii erau sceptici când auzeau că vrea să facă carieră în design, cu timpul, noțiunea a prins popularitate și este bine receptată, ne-a confirmat tânăra. „Simplu zis, designul e despre cum tu alegi să dai viață unei case, care la început e albă pe interior.”

Pasiunea ei pentru decoruri și amenajare se materializa prin sticluțele cu flori pe care le punea prin casă când era mică, prin surprizele pe care i le făcea mamei, atunci când găsea canapeaua în alt loc decât cel obișnuit. Astfel, Adelina a crescut cu ideea că vrea să ia designul în serios. „Prin clasa 11-a mi-am dat seama că pentru a face design trebuie să știu să desenez, iar pentru asta am hotărât să urmez o școală de arte.”

IMG_2965

Școala de arte se întâmpla în ultimii doi ani de liceu, acolo unde Adelina își punea bazele către ceea ce mai târziu avea să devină cariera sa. Au urmat apoi patru ani de facultate la Arte Plastice și Design și o mulțime de oportunități de care a profitat. Tânăra ne-a spus că primele proiecte le-a realizat în timpul facultății. Tot atunci câștiga experiență și în numeroasele programe internaționale la care lua parte, toate în domeniul artelor. „Îmi era mai greu la început, dar am încercat. Astfel, am acumulat experiență și după patru ani de facultate am decis că asta e într-adevăr ceea ce vreau să fac.”

Primii pași spre inițierea unei afaceri proprii

După anul IV și-a stabilit obiective clare pentru inițierea unei afaceri proprii. „Nu mi-a fost greu să găsesc echipa cu care am început să lucrez, deoarece îmi cunoșteam colegii de facultate care aveau potențial. Designul este o muncă de echipă, împreună am împărțit responsabilitățile. Atunci când se adună două idei, două perspective, lucrurile sunt făcute bine.”

Afacerea Advanced Interior Design o administrează de un an: „Inițiativa a fost a mea, dar în spatele meu a stat susținerea celor apropiați, care au avut încredere în deciziile mele”.

IMG_2996

Primul proiect – un club de noapte

În ceea ce privește primul proiect, spune că nu i-a fost greu, deoarece, fiind și ea tânără, a putut ușor să proiecteze un loc pentru tineri. Despre proiectele actuale spune că are mai multe spații comerciale decât apartamente.

„Toate proiectele sunt importante datorită responsabilității pe care o am în a-mi înțelege clientul. El trebuie să se regăsească în ceea ce-i propun, iar când intră în casă, trebuie să aibă plăcerea să revină.”

Cel mai provocator proiect a fost o casă de peste 100 de metri pătrați, un apartament pentru o singură doamnă, realizat în stil clasic. „Stilul clasic este unul greu, pentru oamenii care știu ce doresc și au obținut ceva în viață. Au fost zile când nu credeam că pot duce la bun sfârșit proiectul. Este cel mai greu și cel mai bun pe care l-am făcut până acum.”

Colaborările sale nu se opresc în Moldova, ci s-au extins și la nivel internațional. Franța și România se află pe lista proiectelor internaționale, în prezent colaborând cu un client din Polonia.

IMG_2979

„Nu orice designer e potrivit pentru orice client. Idei sunt, experiența se acumulează treptat.”

Ca și în orice alt domeniu, și în design este o concurență aprigă, dar fiecare client își caută designerul cu care să fie compatibil, spune Adelina. „Clientul caută un stil sau o tehnică aparte. Ceea ce îmi diferențiază stilul sunt elementele de decor: lumânări, pernuțe, reviste, cărți. Îmi place să folosesc piatra și lemnul. Îmi plac stilurile aerate, dar mă adaptez și la stilurile clasice. Elementul definitoriu însă o să-l capăt odată cu experiența.”

„Uneori, întâlnindu-mă cu persoane mai în vârstă, eu, cu ai mei peste 20 de ani, sunt privită sceptic. Însă când le dai oamenilor să guste din ceea ce știi, ei încep să aibă încredere. De fapt, majoritatea clienților mei sunt tineri.”

Abilitățile care o fac un bun profesionist sunt creativitatea, combinarea diverselor materiale în diferite contexte, ușurința cu care comunică cu oamenii. „Câteodată vrei să deduci ceea ce omul dorește, dar îți lipsește inspirația. Pot fi trei zile total neproductive și altele două foarte bune din acest punct de vedere. Dorința de a crea și de a înțelege vine din interior.”

 

PC: Arhiva personală
PC: Arhiva personală

„Și din nimic poți face ceva”

Designul este despre frumusețe, dar, în același timp, este despre confort, recunoaște Adelina. „Și din nimic poți face ceva, iar cel mai ușor este să transformi un lucru vechi într-o creație nouă: o masă veche dată cu un spray colorat și șlefuită ulterior cu o hârtie abrazivă, spre exemplu. Comod înseamnă simplu, ieftin și, în același timp, estetic.”

Despre Angry Business

Tot în perioada lansării afacerii sale, Adelina a apelat la ajutorul antrenamentelor celor de la Angry Business. „Acest pas a fost o reacție la faptul că mereu mi-a plăcut să descopăr lucruri noi.”

„Este un program scurt, dar de la care afli lucruri actuale. Ceea ce am făcut acolo într-o lună, n-am făcut în patru ani de facultate. Am învățat lucruri practice despre cum să-mi coordonez afacerea și am înțeles care sunt etapele.”

Provocările profesiei: printre detalii tehnice și elemente de Feng shui

„E greu când nu știi detaliile tehnice, dar ele se învață.” Câteodată e nevoie și de aprofundarea unor cunoștințe speciale la solicitarea clientului, ne spune Adelina. Spre exemplu, elementele de Feng shui, pentru care este necesară efectuarea unor calcule și alte detalii pe care le învață din cărți specializate.

 

PC: Arhiva personală
PC: Arhiva personală

Bunica – printre cei mai aprigi susținători

Familia a susținut-o mereu, iubitul și bunica. „Bunica a înțeles cel mai puțin ceea ce fac, dar a avut cea mai mare încredere în faptul că sunt în stare să-mi realizez scopurile. Ea îmi urmărește mereu activitatea.”

„Pentru a iniția o afacere, trebuie să ai curaj și să riști”

Pentru a fi în pas cu tendințele, Adelina merge des la expozițiile locale și internaționale, consultă revistele de specialitate și urmărește proiectele altor designeri, însă nu are un model din domeniu pe care să-l urmeze. Curajul ei să manifestă prin faptul că și-a depășit limitele și continuă să facă acest lucru.

IMG_2971

A ales între design vestimentar și design interior

A cochetat și cu designul vestimentar o perioadă, pentru că, așa cum ne-a povestit, i-a plăcut să aibă lucruri unice. „Am ales între design interior și vestimentar ceea ce mi s-a părut mai de perspectivă și ce a fost în viziunea mea mai special.”

Adelina este în totalitate un om al artei. Se teme că ar putea să se plictisească, iar pentru asta găsește plăcere și în fotografie, ocazional. Spune că s-ar ocupa și cu florile, de care nu se satură niciodată, dar, între timp, vrea să-și consolideze afacerea și să fie pe placul clienților. „Când oamenii te recomandă, înțelegi că acesta este cel mai mare rezultat care te îndeamnă să-ți trăiești visul și să faci ceea ce-ți place.”

Acest material este publicat în cadrul Programului ONU „Femeile în politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanțat de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate în cadrul materialului aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția Programului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
Mai citește
  • Știri pentru tine