Laura Cioclea: „Sper să reușesc să conving cât mai mulți oameni deștepți să se întoarcă în Moldova”

IMG_8851
Foto:Laura Cioclea este hotărâtă să susțină tinerii să revină în țară

După opt ani petrecuți în Germania, Laura Cioclea se numără printre tinerii care s-au întors în țară, fiind gata să împartă din optimismul ei și să-i convingă și pe alții să-i urmeze exemplul. Deși în Moldova se simte acasă, Laura ne-a spus că dorul nu este suficient pentru a te determina să revii, susținerea celor din țară este, în acest sens, foarte importantă.

Viața în Germania

Laura Cioclea pleca în Germania în 2002, pe când avea doar 16 ani, cu scopul reîntregirii familiei. Acolo se află mama sa, stabilită de mai mult timp. Astfel, pentru ea și fratele ei începea o viață nouă, departe de casă. Ajunsă la sfârșitul anului școlar, a mai prins două săptămâni din clasa 9-a, timp în care s-a familiarizat puțin cu școala germană.

În septembrie începea viața sa de elev în Germania, ulterior cea de student, iar apoi de angajat. A făcut parte din ultima promoție de elevi care învățau 13 clase, iar după bacalaureat a început să studieze Finanțe și bănci și, suplimentar, Management bancar.

„Prima diferență pe care o simți când mergi la o școală germană este procentajul de lucru practic predat. Dacă în Moldova, la orele practice, profesoara stătea în fața noastră și ne demonstra anumite experimente, în Germania profesorul doar supraveghează activitatea elevilor. Chiar și matematica, deși pare a fi un obiect teoretic, am învățat să o întrebuințez în viață. Mie mi-a plăcut această diferență.”

 

IMG_8849
Laura Cioclea despre exemplul său de succes

A învățat practicând

După liceu, a făcut un studiu dual la una din băncile germane, practică necunoscută încă în Moldova. Aceasta îmbină mai multe perioade de stagiu în cadrul aceleiași instituții, doar că în diferite poziții. „Începi de la zero, ca să cunoști tot sistemul în întregime și treci prin toate departamentele, ca să înțelegi într-adevăr cum funcționează banca.”

Sistemul dat funcționează în Germania nu doar în bănci, dar și în alte domenii, ne spune Laura. „Este un sistem foarte bun pentru dezvoltarea unui specialist. Cu toate acestea, este solicitant și, probabil, după trei ani de studiu, n-aș mai fi avut puterea să o iau de la capăt, dar sunt bucuroasă că l-am făcut.”

După studii, a rămas o perioadă să lucreze la bancă, iar dorința de a participa în programe de schimb a adus-o întâmplător sau nu pe meleagurile natale.

 

Laura Cioclea: „După trei ani de studiu n-aș mai fi avut puterea să o iau de la capăt”
Laura Cioclea: „După trei ani de studiu n-aș mai fi avut puterea să o iau de la capăt”

Întoarcerea în Moldova

„Nu am plănuit să revin și mai ales pe o perioadă îndelungată.” Căutând pe internet, a aflat despre un program al Centrului de Migrație și Dezvoltare, pe care acum îl reprezintă. Programul susține întoarcerea tinerilor specialiști sau studenților care au trăit și au studiat în Germania în țara lor de origine.

Văzând că erau locuri libere la Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, a decis să meargă acolo. A fost acceptată și iată așa începea construirea carierei sale în Moldova. „Mama nici nu înțelegea ce se întâmplă, dar nici nu a încercat să mă împiedice să fac asta. Are încredere în alegerile mele, pentru că știe că m-a crescut bine.”

Laura ne-a spus că studiile peste hotare au contribuit la dezvoltarea caracterului său, pentru că țara noastră încă mai are viziuni foarte restrânse: „Gândesc altfel și fac și lucrurile obișnuite altfel. Germania fiind o țară foarte colorată în naționalități, am conviețuit cu mulți oameni diferiți și am învățat să-i accept”.

 

IMG_8858
Studiile peste hotare au contribuit la dezvoltarea caracterului său

Cariera în Moldova

Din 2013, a început să activeze în calitate de coordonator al Centrului Internațional pentru Migrație și Dezvoltare în domeniul Migrație și Diaspora. Cel mai important proiect pe care-l coordonează este Returning Experts, cel de care a beneficiat și ea atunci când s-a întors în Moldova.

„Avem în program 16 persoane care au revenit din Germania și activează în diverse domenii relevante pentru dezvoltarea Republicii Moldova prin transfer de know-how, cunoștințe, implicarea lor și a conexiunilor pe care le-au format în Germania.”

Studiile arată că 60% din moldovenii plecați peste hotare vor să revină acasă când își ating scopul care le-ar oferi răspuns la întrebarea „De ce am plecat?”, ne spune Laura. „Atunci când vorbesc cu tineri moldoveni din Germania și îi întreb de motivația pe care ar avea-o să se întoarcă în țară, majoritatea îmi confirmă același lucru că, da, își doresc să revină. Dorul însă nu este de ajuns ca să te determine să te întorci. Motivația financiară este, până la urmă, foarte importantă.”

Statul trebuie să transmită un mesaj de susținere către cei care au locuri libere, e opinia Laurei, să le faciliteze reintegrarea în societate, chiar și în cele mai mici detalii: găsirea unui loc de muncă sau a unui apartament. „Când am revenit, m-am confruntat cu aceleași probleme. În societatea noastră totul este foarte haotic.”

 

IMG_8853
Din 2013, a început să activeze în calitate de coordonator al Centrului Internațional pentru Migrație și Dezvoltare

„În Germania am învățat să fiu punctuală”

În Moldova a venit cu o altă modalitate de a aborda lucrurile: „În Germania am învățat să fiu punctuală. Am învățat să fiu foarte organizată și să lucrez cu notițe, să fixez totul în scris. Tot de acolo vine și deschiderea mea pentru diferite persoane, evitând stereotipurile, pentru că lumea e interesantă și diferită”.

O persoană căreia îi datorează multe este un profesor din Germania, despre care Laura spune că a  ajutat-o foarte mult: „Aș vrea ca mulți oameni să ajungă la acest nivel de bunătate și înțelegere și sunt sigură că astfel de persoane sunt mult mai fericite la sfârșitul zilei”. Ceea ce a deprins din Germania o ajută în continuare să se formeze ca profesionist: „Știu ce am de făcut și atunci când am ceva de făcut, mă strădui s-o fac cât mai bine”.

 

IMG_8846
A venit în Moldova cu o altă modalitate de a aborda lucrurile

„Greu e să ajung la ușile întredeschise”

Greul la diferite etape din viață are o altă definiție, recunoaște Laura. „Greu a fost la 15 ani să plec într-o țară străină fără să cunosc limba și fără să am prieteni. Atunci, ăsta era superlativul greului.”  La o altă etapă din viață, greu îi era să susțină bacalaureatul în Germania, iar mai târziu, să studieze la universitate. În Moldova, greu îi este să ajungă la ușile întredeschise, pentru că societatea noastră ține foarte mult la procesele pe care le-a trăit în ultimul timp și nu privește cu ochi pozitivi schimbările.

Laura Cioclea spune că planurile sale se limitează, în termeni de timp, la doi ani. Mai are aici încă foarte mult de lucru: „Sper să reușesc să conving cât mai mulți oameni deștepți să se întoarcă în Moldova”.

 

Acest material este publicat în cadrul Programului ONU „Femeile în politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanțat de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate în cadrul materialului aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția Programului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
Mai citește
  • Știri pentru tine