Matematicianul cu „O minte sclipitoare” John Nash a decedat la vârsta de 87 de ani

2011 Nobel Laureates Beijing Forum – Day One
Foto:PC: Huffington Post

Domeniul matematicii e în doliu – la 23 mai a decedat John Forbes Nash, matematicianul care a contribuit în domeniu prin cercetări ale teoriei jocului, geometriei diferențiale și ecuațiilor diferențiale parțiale.

Lucrarea matematicianului despre teoria jocului a fost elaborată pe când era student absolvent Princeton. Nash a demonstrat că fiecare joc finit are un set de strategii mixte, însă precise. Spre exemplu, un profil strategic este că nici un jucător nu va beneficia dacă va devia unilateral de la strategia sa mixtă. În ceea ce privește jocurile cooperative, Nash a demonstrat că soluția de a discuta o problemă ce satisface anumite axiome este unică. Nash a avut contribuții semnificative în alte domenii, precum geometria algebrică.

John Nash nu a avut cea mai ușoară viață. În 1959 i-a fost descoperită schizofrenia paranoidală și a luptat pentru sănătatea minții sale cea mai mare parte din viața sa adultă. Pentru ca să se întoarcă la viața normală, fusese angajat la Princeton și a devenit cunoscut drept „Fantoma Fine Hall”, adică a centrului departamentului matematic. Recuperarea sa a fost treptată, reușind, totuși, să-și câștige rolul în societate. El s-a însănătoșit miraculos în 1980.

 

PC: rugusavay.com
PC: rugusavay.com

În 1978, Nash a obținut premiul John Von Neumman pentru descoperirea echilibrului non-competitiv, acum numit „echilibrul Nash”. În 1994, el a fost laureat cu premiul Nobel în științe economice, alături de John Harsanyi și Reinhard Selten, ca rezultat al muncii sale asupra teoriei jocului ca student absolvent la Princeton. Oamenii au fost șocați de faptul că un om care a suferit de schizofrenie atât de mulți ani a fost capabil să se recupereze și să primească un premiu atât de prestigios.

 

 

PC: news1300.com
PC: news1300.com

Nash a primit o diplomă de onoare cu titlul de Doctor în Știință și Tehnologie în 1999, de la Universitatea Mellon Carnegie, o diplomă de onoare în economie de la Universitatea din Napoli Frederico II, pe 19 martie 2003, un doctorat de onoare în economie din partea Universității din Antwerpen și a fost orator principal la o conferință privind teoria jocului. De asemenea, a fost un prolific purtător de cuvânt la o serie de evenimente de talie mondială, precum summit-ul economic din 2005, organizat la Universitatea din Warwick. În 2012 a devenit membru al Societății matematice americane. La 22 mai 2015, John Nash a obținut premiul Abel, echivalentul norvegian și matematic al premiul Nobel. Pe 23 mai, când se întorcea de la aeroport spre casă, John Nash și soția sa, Alicia de Larde, au devenit victimele unui accident de automobil și au decedat.

 

PC: International Mathematical Olympiad 2016/ Facebook
PC: International Mathematical Olympiad 2016/ Facebook

Viața lui John Nash a fost imortalizată în cartea „A Beautiful Mind: A Biography of John Forbes Nash” de Sylvia Nasar în 1999 și în filmul „A Beautiful Mind”/ „O minte Sclipitoare” în 2001, unde personajul său a fost jucat de actorul Russel Crowe, pelicula având 8 nominalizări la Oscar, învingând la 4 categorii.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine