(video) Documentarul „Cardiopolitica” – marele câștigător al Festivalului CRONOGRAF

f791
Foto:PC: cronograf.md

În seara zilei de luni, 18 mai, cineaștii și cinefilii s-au întrunit în incinta Centrului Cultural Odeon pentru a afla cine va lua marele premiu și a-și lua rămas bun de la cea de-a XII-a ediție a competiției.

Filmul documentar care a obținut marele premiu în valoare de 2.500 de euro și un trofeu din bronz realizat de sculptorul Valentin Vârtosu este „Cardiopolitica”, în regia Svetlanei Strelnikova din Rusia. Imagine: Svetlana Strelnikova, Julia Galochkina; anul: 2014; durata: 65 min.

 

Reprezentantul Rusiei pentru filmul „Cardiopolitica” - câștigător
Editorul imaginii filmului „Cardiopolitica” – câștigător
Trofeu. PC: Facebook/Cronograf
Trofeu. PC: Facebook/Cronograf

Filmul a participat la Festival la Secțiunea Principală, alături de alte 17 producții cinematografice. „Juriul a decis să acorde Trofeul unui film care prezintă un caracter puternic, Serghei Sukhanov, un chirurg cardiac forțat să se implice în politică, în scopul de a face în mod corespunzător meseria și a salva vieți, chiar dacă pare a fi complet împotriva ideii. Juriul a apreciat înțelegerea și accesul realizatorilor care au reușit să îl aducă publicului prin intermediul acestui film”, și-a argumentat decizia juriul de  la Secțiunea Principală, din care au făcut parte fotograful și cineastul Nicolae Pojoga, președintele Juriului (R. Moldova), regizorul și producătorul elvețian Christian Frei, regizorul, editorul și operatorul de imagine Christoph Brunner (Austria), producătorul Aurelian Nica (România) și regizorul și producătorul Alex Shiriaieff, (Suedia).

 

PC: cronograf.md
PC: cronograf.md

Filmul relatează istoria medicului cardiolog Serghei Sukhanov, care, pe parcursul carierei sale, a operat mai mult de 20.000 de pacienți. Sukhanov credea mereu că menținearea sănătății și vieții umane este în prim plan, lăsând politica la o parte. Îi reușise să înceapă realizarea unui vis de-al său – construcția unui nou spital performant. În pofida faptului că statul a oferit resurse financiare pentru crearea unui proiect de construcție, banii au fost furați. Sukhanov a continuat așadar să muncească în vechiul spital, situat într-o clădire veche de circa 200 de ani.

 

PC: cronograf.md
PC: cronograf.md

În 2011, faimosul cardiolog Serghei Sukhanov primeşte, în pragul alegerilor, o ofertă neaşteptată din partea partidului lui Vladimir Putin. Sukhanov acceptă, știind că va fi folosit, sperând, totuși, ca astfel să beneficieze de susţinerea autorităţilor în crearea unui nou Centru de Cardiologie – scopul său de altădată.

 

 

Festivalul Internațional al Filmului Documentar Cronograf a avut loc în perioada 12 – 18 mai 2015, la cea de-a XII-a ediție. Anul acesta au participat în preselecție un număr impunător de documentare, peste 300 – cel mai mare de până acum – fapt ce dovedește importanța incontestabilă și popularitatea CRONOGRAF pe harta evenimentelor similare.

 

Decernarea premiilor Cronograf
Decernarea premiilor Cronograf

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine