Cea de-a XII-a ediție a Festivalului de Film Documentar Cronograf s-a încheiat. Pe parcursul a șapte zile, publicul și juriul au apreciat cele circa 70 de filme participante în concurs și, într-un final, în seara zilei de 18 mai, au fost oferite premiile pentru cele mai bune proiecții documentare prezentate. Iată care sunt acestea:
Un Like pentru Documentar
„Pereții/Walls” – Spania, Regie: Miguel López Beraza.
O zi din viața d-lui Istvan și a d-nei Magdi, vecini de multă vreme, narată de pereţii clădirii din Budapesta în care ambii locuiesc. Aceşti pereţi ne dezvăluie micile pasiuni, poveștile și obiceiurile de zi cu zi ale acestor oameni.
Premiul pentru Simpatia Publicului a fost, de asemenea, oferit acestui film.
Producții locale
Mențiune:
„20x20x40” – Regie: Vasile Fotescu, 2014
„Domnica” – Regie: Constantin Bozianu, 2014
Premiul III:
„Râul Camenca” – Regie: Ghenadie Popescu, 2014
Trei caractere animate se deplasează de-a lungul râului Camenca (bazinul râului Prut).
Premiul II:
„Bunelul” – Regie: Tcaci Dumitru, 2014
Un bătrân obişnuit de 73 de ani, ce ţine pe umerii săi o gospodărie mare.
Premiul I:
„Elitocid la panta de sus” – Regie: Alina Radu, 2014
Era pictor, sculptor, activist local și era conectat la elita politică și culturală a Basarabiei interbelice, fiind discipol al lui Alexandru Plămădeală și fin de cununie al lui Pan Halippa. Avea 6 copii. Ioan Bîtcă de la Schinoasa a fost arestat printre primii de către NKVD, în 1941. După arest nu l-a mai văzut nimeni. Echipa Reporter de Gardă a mers pe urmele mărturiilor despre Ioan Bâtcă. Am parcurs traseul Chișinău-Moscova-Kazan-Verhnii Uslon-Sviajsk.
CadRO
Mențiune:
„Da-i făloși” – Regie: Manuel Srbin, 2013
Premiul III:
„Niashcharian – Să renaștem!” – Regie: Leonardo Tonitza, 2014
În anul 2010, o echipă de filmare a pornit pe urmele celei mai vechi scrieri din lume, încercând să finalizeze munca de 7 ani a regizorului Leonardo Tonitza în căutarea și argumentarea primului mesaj scris din istoria omenirii. Acesta este începutul proiectului Niashcharian – Să renaștem!
Leonardo Tonitza, Sorin Gociu și Cristi Prisecatu au parcurs mii de km, deschizând tezaure inestimabile ascunse în muzee ori institute de arheologie, în beciurile mănăstirilor ori în colecții particulare pentru a filma artefactele ce constituie un proiect și un documentar a cărui menire e să nască întrebări. Iar răspunsurile au venit de la specialiști care au căutat o viață întreagă adevărul, indiferent pe ce meridian al lumii se află.
Premiul II:
„Ion” – Regie: Olivier Magis, 2013
Povestea lui Ion, un bărbat cu handicap vizual, născut în România sub regimul ceaușist. Grație extraordinarelor sale abilități auditive, este actualmente angajat la departamentul de interceptare a convorbirilor telefonice al Poliției Federale Belgiene. În paralel, filmul prezintă situațiile frumoase, dar dramatice cu care Ion, soția sa nevăzătoare și fiul lor au trebuit să se confrunte în trecut pentru a putea spera la o viață trăită în pace și libertate.
Premiul I:
„Krasna Malanka” – Regie: Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk, 2013
Povestea unor oameni din satul românesc – Crasna – de pe teritoriul Ucrainei, aflați în toiul pregătirilor pentru sărbătoarea numită Malanca. Această sărbătoare reprezintă un eveniment marcant pentru toți locuitorii Crasnei, dar mai ales pentru cei tineri, care își fac astfel intrarea în viața socială. Mai mult decât un simplu carnaval, Malanca este un spectacol neobișnuit în care fiecare își joacă propriul rol.
Secțiunea Principală
Simpatia Publicului: „Gabor” – Spania, Regie: Sebastián Alfie, 2013
Mențiune:
„Dansând în singurătate” – Germania, Turcia, Regie: Biene Pilavci, 2012
„Povestea Domnului Tandrețe” – Republica Cehă, Regie: Dagmar Smržová, 2013
Premiul III (pentru imagine):
„Asfințit” – Ucraina, Regie: Valentyn Vasyanovych, 2014
Povestea Mariei, în vârstă de 82 de ani și a fiului ei Sașko, cu care își duce zilele într-una din cele mai îndepărtate zone ale provinciei. Sașko, devenit orb din cauza unei boli grave, se teme că maică-sa va muri înaintea lui. Maria își dă bine seama că nimeni nu va avea grijă de fiul ei și se agață de viață cu orice preț. Viața la țară hipnotizează prin acțiunile iraționale ale unor personaje carismatice reduse la mizerie și care nu vor să se dea bătute. În cele din urmă, Maria cumpără un vițel, în timp ce Sașko, bâjbâind prin propriul întuneric, începe să construiască un tractor.
Premiul II (pentru regie):
„Gabor” – Spania, Regie: Sebastián Alfie, 2013
Sebastián îi propune lui Gabor să devină directorul său de imagine. Cum va reuși însă Gabor să-și îndeplinească rolul, fiind nevăzător?
„Cardiopolitica” – Rusia, Regie: Svetlana Strelnikova, 2014
În 2011, faimosul cardiolog Serghei Sukhanov primeşte, în pragul alegerilor, o ofertă neaşteptată din partea partidului lui Vladimir Putin. Sukhanov acceptă, știind că va fi folosit, sperând totuși ca astfel să beneficieze de susţinerea autorităţilor în crearea unui nou Centru de Cardiologie.