Sâmbătă, la Chișinău, se vor colecta deșeuri de echipamente electrice și electronice

deseuri_7_
Foto:PC: livearad.ro

Primăria municipiului Chişinău, în parteneriat cu RecWaste SRL, operator autorizat pentru colectarea și reciclarea deșeurilor ale echipamentelor electrice și electronice anunță lansarea proiectului e-Reciclare#1, ce are drept scop crearea unui sistem de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice de la cetățeni și agenți economici.

Astfel, sâmbătă, 23 mai 2015, între orele 12:00 și 18:00, la terasa localului Tipografia 5, situată la intersecția străzilor Veronica Micle și Alexandr Pușkin, va avea loc prezentarea proiectului urmată de o acțiune de colectare a echipamentelor electrice și electronice cu denumirea e-Reciclare #1. În acest context, locuitorii municipiului care dețin echipamente electrice și electronice defectate sau uzate au posibilitatea să le transmită gratuit pentru reciclare. Organizatorii proiectului oferă garanția că după finalizarea acțiunii, toate echipamentele colectate vor fi expediate spre reciclare.

Ce echipamente pot fi reciclate?

Baterii uzate, surse de alimentare, încărcătoare pentru telefoanele mobile, computere, imprimante, tastatură computer, aparate foto, jucării, fiare de călcat, fenuri de uscat, cabluri diverse, aspiratoare, cuptoare cu microunde, televizoare, video casetofoane si alte echipamente de uz casnic sau larg consum ce funcționează pe bază de energie electrică sau baterii.

De ce este important să reciclăm deșeurile electrice?

Progresul tehnologic la care suntem martori, unde echipamentele electronice nu mai sunt un lux, ci o necesitate, iar procurarea acestora devine tot mai accesibilă, face să ne punem întrebarea: dar ce facem cu toate aceste echipamente la „sfârșitul vieții lor”? Le aruncăm la coșul de gunoi, ca mai apoi ele sa ajungă în groapa cu deșeuri de la marginea orașului. Pare simplu, dar electronicele nu sunt biodegradabile și conțin substanțe nocive (plumb, mercur, cadmiu, arseniu, etc.), care poluează aerul, apele, solul și apoi noi (cei care am aruncat acel echipament electronic la coșul de gunoi) resimțim aceste efecte. Noi, societatea întreagă. Astfel, reciclarea deșeurilor electronice este o necesitate și o responsabilitate față de mediul înconjurător, dar și față de societate.

Ce se va întâmplă cu echipamentele electronice colectate?

Toate echipamentele colectate urmează a fi sortate și depozitate, până ce va fi acumulată cantitatea minimă (20.000 kg) pentru a fi transportate în România la o fabrică de reciclare.

Reamintim că transmiterea echipamentelor electrice pentru reciclare este gratuită!

Programul evenimentului:
# Prezentarea proiectului
# Muzică, DJ
# Pop-Up bar
# E-waste Upcycling (crearea obiectelor de artă din deșeuri electronice)

Detalii suplimentare privind proiectul e-Reciclare pot fi găsite pe pagina web http://e-reciclare.md.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine