(foto) Europa pentru Moldova: În Chișinău publicitatea se scrie cu cretă colorată

colajul cel bun
Foto:Tăblițe publicitare creative în Chișinău

Inițiativele frumoase sunt din ce în ce mai multe în Chișinău. În timp ce unii se plâng de publicitatea stradală în exces și dau vina pe oficiali, alții vin să deschidă alternative pentru un mod de promovare mai creativ – prin panouri publicitare pe care regăsim meniuri și mesaje pozitive scrise cu creta.

În Chișinău sunt amplasate aproximativ 80 la sută din suporturile pentru publicitate stradală din țară, iar în bugetul capitalei, din amplasarea acesteia, vin, anual, aproximativ 20 de milioane de lei. Orașele europene însă renunță treptat la această practică, care este privită ca un accesoriu inestetic.

În 2014, orașul francez Grenoble interzicea publicitatea stradală care era catalogată drept „agresivă” și odată cu aceasta renunța și la venitul anul de 600.000 de euro pe care îl câștiga din publicitate. Tot în 2014, Primăria orașului Chișinău anunța că va prelua practica altor orașe și cel puțin locurile istorice vor fi „eliberate” de billboarduri.

În timp ce autoritățile adoptă niște hotărâri în acest sens, vă povestim despre o inițiativă frumoasă a multor localuri din capitală, care înlocuiesc vechile panouri publicitare cu tăblițe pe care vedem scrise, cu creta, ofertele zilei, meniul sau mesaje drăguțe pentru clienți, dar și pentru alți trecători.

„În fiecare zi actualizăm mesajele de pe tăblița noastră și, de multe ori, chiar și de câteva ori pe zi. Scriem și despre meciurile sportive care sunt difuzate la noi, concertele live organizate sau orice alte evenimente pe care le găzduim. Scriem și mesaje amuzante pentru a ne binedispune clienții. Ideea am preluat-o de pe internet, de la localurile din Chișinău care practicau deja această tehnică, dar și de peste hotare, din țările pe care le-am vizitat. Tăblițele sunt utile pentru că informația poate fi actualizată mereu”, ne-a spus Iasmin, administratoarea unui local din centrul Chișinăului.

 

IMG_9087
O tablă și o bucată de cretă – atât îți trebuie azi pentru publicitatea localului tău

În alte localuri, administratorii se limitează să scrie doar detalii despre meniu și oferte, iar în altele, creativitatea întrece orice limite, iar tăblițele informative se transformă în adevărate suporturi pentru opere de artă.

 

PC: Leonard Caffee
PC: Leonard Caffee

 

rot2Despre problemele cu care se confruntă marketingul autohton ne spunea într-un interviu anterior Mihail Ursu, fondatorul unei Școli de marketing: „Problema noastră constă în percepția greșită a marketingului, dar inclusiv și a lipsei de creativitate, care constă în modul în care sunt folosite resursele disponibile. Creativitatea este doar o idee bine împachetată, care vine să satisfacă cunoscutele concepte: „Pentru ce? De ce? Cum?”. Acela care le folosește bine, este cel care se diferențiază. De asta noi și avem niște reclame așa pompoase, în stil american și european. O vitrină bine amenajată poate fi o artă, dacă este tratată ca atare”.

 

rot1

„Într-adevăr suntem sătui de marketingul agresiv și vina o poartă tot marketerii, care împânzesc spațiul public cu reclame neinspirate. Totuși, mă bucură faptul că, în momentul în care toți strigă „jos panourile publicitare”, marketerii încearcă să caute alternative inteligente și creative. De fapt, revin la începuturi, la publicitatea așa cum era pe timpuri. Mai scriu cu creta pe un panou meniul zilei și își atrag clienții într-un mod simplu, ieftin și eco. Lumea călătorește tot mai des în Occident, vede și cere acasă să vadă același lucru. Cu pași mici, dar siguri ne îndreptăm și noi spre un marketing unde nu contează cantitatea mesajului, ci calitatea lui”, spune Irina Kaiser, Specialist Marketing, Vatimedia.

 

IMG_9107
Tăbliță publicitară în Chișinău

„Revenirea” la metoda ieftină și ingenioasă a tăblițelor cu cretă este o tendință din ce în ce mai accentuată în toate țările europene. Într-un restaurant din Varșovia, billboardul unui restaurant era transformat, în 2013, într-o mare tablă cu desene colorate. Inscripțiile sunt schimbate de două ori pe zi, în funcție de meniul restaurantului.

În Marea Britanie, aceste tăblițe se găsesc sub mai multe feluri, populare fiind tăblițele din acril, care au o suprafață similară celei tradiționale la aspect, dar care este mai fină și mai ușor de curățit. În orașele în care această tehnică este foarte populară, cei care scriu pe tăblițe nu sunt angajați obișnuiți ai restaurantelor, ci pictori sau designeri care se ocupă doar de pictarea panourilor.

Britanicii au găsit tabla de cretă ca suport perfect pentru exteriorizarea umorului național. Daily Mail a realizat și un top al celor mai amuzante mesaje de pe tăblițele publicitare ale localurilor.

 

IMG_9110

IMG_9100

IMG_9098

IMG_9093

IMG_9089

WP_000424

WP_000423

collage

PC: Leonard Caffee
PC: Leonard Caffee
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine