MAI explică de ce a fost expulzat George Simion din Republica Moldova

georgesimion
Foto:George Simion PC: Sorici Constantin

Ministerul de Interne (MAI) a explicat că cetățeanul român George Simion a fost expulzat miercuri de pe teritoriul Republicii Moldova în baza unei legi care permite o astfel de decizie „ca măsură asiguratorie” împotriva unui străin care ar putea pune în pericol securitatea națională.

Într-un comunicat de presă al MAI se precizează că, potrivit articolului 55 al Legii 200 din 2010, autorităţile naţionale sunt în drept să adopte decizia privind declararea străinului persoană indezirabilă ca o măsură asigurătorie, dispusă împotriva unui străin care a desfăşurat, desfăşoară ori în a cărui privinţă există indicii temeinice că intenţionează să desfăşoare activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională, relatează site-ul Unimedia.info.

Articolul 55 stipulează, de asemenea, că, „atunci când decizia privind declararea străinului persoană indezirabilă se întemeiază pe raţiune de securitate naţională, în decizie nu vor fi menţionate motivele care stau la baza ei”.

Potrivit aceleiaşi legi, „măsura declarării străinului persoană indezirabilă se consemnează în Sistemul informaţional integrat automatizat în domeniul migraţiei şi azilului”.

Liderul mişcării „Acţiunea 2012”, George Simion, a fost expulzat miercuri din Republica Moldova, cu interdicţie de intrare în ţară pentru cinci ani. Acesta urma să organizeze la 16 mai un marş al unirii în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Simion susţine că a fost oprit de câţiva ofiţeri ai Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) în scuarul din faţa liceului Gheorghe Asachi şi escortat până la vama Leuşeni.

Platforma Unionistă Acţiunea 2012 este o coaliţie de asociaţii nonguvernamentale şi grupuri civice care susţin unirea Republicii Moldova cu România.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine