(foto) Debate Academy îți va dezvolta abilitățile oratorice, gândirea critică și implicarea civică

IMG_2030
Foto:Evenimentul de lansare Debate Academy

Pe lângă evenimentele organizate cu ocazia Zilei Europei, tinerii au avut șansa să participe la ceremonia de deschidere a proiectului Debate Academy – proiect ce are scopul de a educa în tineri spiritul gândirii critice și părerilor corecte prin prisma dezbaterilor.

Dezbaterile sunt jocuri intelectuale, ce se conduc după un anumit concept academic și se derulează după un set bine fixat de reguli. În cadrul evenimentului, echipa Debate Academy a vorbit despre numeroasele beneficii de care pot profita tinerii atunci când practică dezbaterile.

 

Emil Chichioi
Emil Chichioi

„Anume de la tineri izvorăște schimbarea, iar aceasta poate fi modelată spre un vector corect. Ideea creării organizației este să antrenăm competențele în tineri care se fac prin intermediul jucării dezbaterilor, ca oratorica, spiritul critic, implicarea civică, lucrul în echipă – toate acestea le armonizăm într-o persoană capabilă să-și exprime cuvântul și să facă o decizie corectă”, a spus președintele proiectului Debate Academy, Emil Chichioi.

 

Oaspeții evenimentului
Oaspeții evenimentului

Beneficiile de care vor profita tinerii membri ai Academiei vor fi:
# implicarea civico-socială;
# participarea la competiții naționale și internaționale de dezbateri;
# noi prieteni;
# cunoștințe în domenii mai puțin cunoscute de aceștia.

 

Diana Scorpan
Diana Scorpan

Debate Academy (DA) urmează a fi implementat în 16 instituții de învățământ la Chișinău. Prin urmare, DA se angajează să organizeze un număr mare de competiții, pentru ca tinerii să vadă și să simtă cum e să joci dezbateri.

Inițial, proiectul se va desfășura în cadrul Liceului Teoretic „Prometeu”, începând cu data de 17 mai. Proiectul va consta în lecții de instruire în arta dezbaterilor, iar fiecare 2 – 3 săptămâni se vor organiza traininguri la discipline civice sau oratorice și nu doar. Înscrierile în proiect sunt deschise 24/24 tot anul împrejur.

Deocamdată, în DA s-au înscris 110 persoane din 29 licee și colegii din Chișinău. „DA este un proiect făcut de tineri pentru tineri. Aici, vei avea ocazia să cunoști oameni care te vor învăța să spui corect lucrurile care merită a fi expuse și auzuite, iar tinerii vor avea posibilitatea să se afirme”, a spus Diana Scorpan, membră DA.

 

Adrian Băluțel
Adrian Băluțel

Viitorul trainer Adrian Băluțel a menționat că tinerii, în urma participării în cadrul Academiei, vor putea dezvolta în sine componenta de a atrage susținători. „Va apărea și motivația personală, dar și convingerea pe care tu o vei putea inspira altcuiva”, a explicat Adrian.

În cadrul evenimentului, deși nu au putut veni reprezentanți ai ambasadelor din Republica Moldova care susțin și organizează programe speciale de dezbateri, Victoria-Eliza Chirnițchi, absolventă a Școlii Tinerilor Lideri „Vzlyot”, organizată de Ambasada Marii Britanii în Republica Moldova, a venit cu un mesaj special din partea lui Phil D. Batson, Ambasadorul Marii Britanii în Republica Moldova. „Salutăm și susținem activitatea Academiei de Dezbateri, deoarece știm că prin dezbateri veți învăța ideile în mod elocvent și convingător. Ceea ce este mai important e că prin diligență și practică, fiecare elev, student, cetățean poate să devină un orator și un debater bun”, a transmis Ambasadorul viitorilor participanți DA.

 

Victoria-Eliza Chirnițchi
Victoria-Eliza Chirnițchi

„Tinerii care vor trece prin Academie cu siguranță își vor antrena toate competențele necesare, ca și toți foștii jucători de dezbateri își vor aminti cu mare fericire și bucurie despre timpurile când jucau dezbateri și vor zice că într-adevăr a meritat antrenarea competențelor care le vor ajuta zilnic în situațiile cotidiene. De asemenea, proiectul nostru are statut civic, însă am reușit să stabilim un parteneriat și cu o organizație din România, care și-a exprimat dorința să îndemne specialiști de-ai săi să vină la noi să predea, dar și participanții care se evidențiază să plece acolo pentru două – trei sesiuni de training. Pe lângă aceasta, reprezentanții de vază ai Academiei au fost invitați în Slovenia pentru a trece un curs de formatare pentru a căpăta calitățile de experți în dezbateri”, a povestit despre planurile Academiei Emil Chichioi.

 

Emil Chichioi
Emil Chichioi

Vârsta viitorilor participanți este de la 14 la 20 de ani. Pentru studenții care au trecut de vârsta maximă, dar se evidențiază prin aptitudini intelectuale și fizice, se vor organiza grupe de studii separate. „Îi îndemn pe tineri să-și modeleze viitorul, dezvoltând abilitățile de a convinge, a conferi valoare și greutate cuvintelor – competențe pe care le formează dezbaterile academice”, a punctat Emil.

Urmărește activitatea Debate Academy pe pagina de Facebook a proiectului, dar nu ezita să te înscrii la DA pentru a-ți dezvolta abilitățile de un orator bun, cu gândire critică bine stabilită.

 

Oaspeții evenimentului
Oaspeții evenimentului
Oaspeții evenimentului
Oaspeții evenimentului
Oaspeții evenimentului
Oaspeții evenimentului
Oaspeții evenimentului
Oaspeții evenimentului
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine