(foto) „Gustul Moldovei” sau cum au sărbătorit moldovenii din Olanda Ziua Regelui

Foto 1
Foto:PC: Echipa Noroc Olanda

Moldovenii din Olanda au sărbătorit, pe 27 aprilie, Ziua Regelui – o tradiție olandeză veche, conform căreia, întreaga zi au loc diverse manifestații.

Olandezii au o tradiție de care sunt foarte mândri: își celebrează monarhia constituțională printr-o explozie de oranj în ziua când s-a născut regina sau regele ce ocupă tronul în acest moment. Cu siguranță ați auzit de Ziua Reginei (Queen’s Day), doar că, începând cu anul trecut, a fost sărbătorită pentru prima dată Ziua Regelui (King’s Day), odată cu ascensiunea la tron a lui Willem-Allexander.

Astfel, s-a purtat și decorat cu mult oranj, ca în fiecare an de altfel, în cinstea numelui familiei regale Orange-Nassau, încât, atunci când te gândești la Olanda, instinctiv asoziezi țara cu această culoare și mai rar cu cele 3 culori ale steagului. Și ce se întâmplă, de obicei, de King’s Day? Concerte și petreceri în aer liber, picnicuri cu prietenii și tradiționalul „Vrijmarkt” (cuvânt cu cuvânt „piață liberă”). Aceasta este singura zi când poți să vinzi ceva în stradă fără a plăti taxe, așa că, în fiecare an, olandezii folosesc această ocazie pentru a scăpa de lucrurile de care nu mai au nevoie, la prețuri minime.

 

PC: Echipa Noroc Olanda
PC: Echipa Noroc Olanda

Urmând tradiția insituită de anul trecut, unde au expus un stand cu articole din Moldova la King’s Day în Amsterdam, grupul de inițitivă Noroc Olanda, în persoana organizatorilor Dorina Baltag, Felicia Crețu și Sabina Crivorucica, a organizat evenimentul cultural „Taste of Moldova” în Maastricht („Gustul Moldovei”).

„Ne-am dorit să facem cunoscută Moldova olandezilor preponderent prin delectarea papilelor lor gustative”, povestesc organizatorii, care au hotărât să folosească această sărbătoare olandeză pentru a le arăta olandezilor unde se află acest colțișor de lume atât de drag nouă – numit Moldova și ce bunătăți sunt pe acolo. „Olanda este unul dintre investitorii de top în Moldova. Totuși, de 6 ani de când locuiesc aici, trebuie să recunosc că Moldova rămâne a fi puțin cunoscută olandezilor. Prin „Taste of Moldova” mi-am dorit să-mi promovez țara altfel, să expun bunătățuri din Moldova precum dulceață sau ghiveci și articole confecționate manual. Alături de echipa Noroc Olanda am făcut primul test anul trecut de King’s Day la Amsterdam și am înțeles că avem priză la public”, mărturisește Dorina, co-organizatorul evenimentului.

 

PC: Echipa Noroc Olanda
PC: Echipa Noroc Olanda

„”Taste of Moldova” a început la 6 dimineața când ne-am ocupat un loc în Stadspark, parcul ce găzduia piața liberă și am scos la vânzare dulceață de casă făcută în Moldova, miere de albini, prosoape cu motive naționale și lucrușoare făcute de mână. Ne-am propus să-i îndulcim pe olandezi cu dulcețurile noastre și mulți ne-au zâmbit, au apreciat inițiativa și chiar au fost curioși să descopere cum e dulceața noastră, mai ales cea de nucă. Nucile care la noi stau pe sub copaci sunt un deliciu scump în Olanda, unde le cumperi numai în câteva grame, fiind aproape greu de imaginat că mai este posibil să faci și dulceață din ele. Celor ce s-au oprit pe la standul nostru moldovenesc le-am dăruit cărți poștale stilizate cu harta Moldovei, ca să aibă cu ei o imagine vizuală a țărișoarei cu multe nuci și oameni calzi”, au adăugat organizatorii.

 

PC: Echipa Noroc Olanda
PC: Echipa Noroc Olanda

Ziua s-a petrecut cu multă voie bună, delicii și distracții: „De la piața liberă ne-am deplasat entuziasmul spre o petrecere culinară a moldovenilor și a prietenilor internaționali ai acestora, găzduită de Hamburgeria, noul local de hamburgheri ce va fi deschis de Alex Bivol și Dorina Baltag în Maastricht. S-au cântat romanțe și s-au dansat hore, s-au mâncat învârtite făcute de Sabina Crivorucica, cornulețe și biscuiți făcute de Zina Cotoman, s-au făcut colțunași în cadrul unei competiții energizante organizate de Nata Albot și s-a gustat din hamburgerul special cu numele „Moldova”, pregătit de Alex Bivol”.

 

PC: Echipa Noroc Olanda
PC: Echipa Noroc Olanda
PC: Echipa Noroc Olanda
PC: Echipa Noroc Olanda
PC: Echipa Noroc Olanda
PC: Echipa Noroc Olanda
PC: Echipa Noroc Olanda
PC: Echipa Noroc Olanda
PC: Echipa Noroc Olanda
PC: Echipa Noroc Olanda

„Pentru mine, nimic nu aduce mai multă satisfacție decât să le vorbești oamenilor despre cea mai frumoasă țară din lume, ce are un potențial imens care doar trebuie valorificat de fiecare din noi. Nu trebuie să fim ambasadori, miniștri sau activiști arhicunoscuți, trebuie doar să vrem să vedem partea frumoasă a Moldovei și cu puțină creativitate să o arătăm lumii mari”, a conchis organizatoarea Felicia Crețu.

 

PC: Echipa Noroc Olanda
PC: Echipa Noroc Olanda
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine