Școala Mea: Încă 20 de școli își vor prezenta transparent cheltuielile online

11001839_839607449459147_4271057935600975860_n
Foto:PC: Facebook/Ministerul Educației al Republicii Moldova

Rezultatele și obiectivele inițiativei „Școala Mea” au fost prezentate ieri, 7 mai, în cadrul unui eveniment de semnare a memorandumurilor de colaborare cu cele 20 de școli beneficiare ale proiectului în anul de studii 2015 – 2016.

Prin semnarea memorandumurilor de colaborare, administrațiile școlilor implicate și-au asumat responsabilitatea să asigure transparentizarea procesului de învățământ și implicarea comunității în viața școlii. Reprezentanții instituțiilor de învățământ vor beneficia, pe parcursul anului viitor, de instruiri și sprijin din partea proiectului „Școala Mea”. La rândul lor, școlile și-au asumat responsabilitatea să îmbunătățească serviciile educaționale, să facă public bugetul școlii și să promoveze alte instrumente de implicare a comunităților în determinarea priorităților de dezvoltare a școlilor.

Potrivit vice-ministrului Educației, Liliana Nicolaescu-Onofrei, proiectul „Școala Mea” promovează responsabilitatea socială și educația de calitate, astfel realizând la nivel practic, în cadrul instituțiilor de învățământ, direcțiile prioritare ale Strategiei „Educația 2020”. „Participarea școlilor la acest proiect determină îmbunătățirea managementului resurselor financiare și asigură coeziunea socială. Totodată, școlile au posibilitatea să afle despre cele mai bune practici și să beneficieze de sprijinul necesar în implementarea unui proces transparent și participativ. Este important să învățăm unii de la alții”, a declarat Liliana Nicolaescu-Onofrei.

Cele douăzeci de școli semnatare sunt din municipiile Chișinău și Bălți și din raioanele Briceni, Cahul, Criuleni, Edineț, Fălești, Leova, Orhei, Sîngerei și Ungheni și UTA Găgăuzia. În plus, alte 10 școli din țară și-au arătat disponibilitatea de a implementa instrumentele inițiativei „Școala Mea” în mod independent.

Inițiativa „Școala Mea” este implementată de Expert-Grup, împreună cu partenerii săi regionali și cu suportul informațional al Ministerului Educației, iar sprijinul financiar este oferit de Banca Mondială, în cadrul Parteneriatului Global pentru Responsabilizare Socială. Misiunea proiectului este de a implica cetățenii în discuții despre bugetul școlii și despre calitatea serviciilor educaționale.

Inițiativa va fi implementată în 100 de școli pe parcursul a 5 ani, iar instrumentele elaborate în cadrul acesteia vor putea fi preluate de fiecare instituție de învățământ din Republica Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine