Parlamentul Tinerilor ne îndeamnă să venim la Orășelul European: „Să aducem Europa acasă”

unnamed
Foto:Tineretul guvernator PC: Parlamentul Tinerilor

Parlamentul Tinerilor vă invită să vă simțiți europeni, venind pe 10 mai în Orășelul European din Chișinău și pe 16 mai la cel din Soroca. Despre ce puteți face aici și cum se implică tinerii în organizarea activităților, ne-a spus Cristian Papanaga, coordonatorul departamentului Proiecte în cadrul Institutului Tineretului Guvernator.

Pe 10 mai va fi inaugurat Orășelul European. Aici poți vedea programul evenimentelor la care poți merge. Contribuția directă în organizarea acestora o are Delegația UE, care beneficiază de ajutorul tinerilor cu inițiativă din cadrul Parlamentului Tinerilor.

Deja cinci ani consecutiv, tinerii membri ai Parlamentului se implică în organizarea zilelor Europei. „Una dintre funcțiile noastre constă în a recruta tineri voluntari care vor participa în cadrul activităților din Orășelul European, atât în Chișinău, cât și în Soroca. Selectăm cei mai buni și activi tineri. Anual, avem între 150 și 220 de înregistrări, dintre care alegem între 80 și 100 de tineri. Acești tineri au rolul de a ajuta și a participa la desfășurarea activităților din cadrul Ambasadelor și proiectelor evenimentului, cât și în cadrul aranjamentelor logistice”, ne-a spus Cristian.

Ce activități organizează tineretul guvernator?

La Orășelul European veți putea merge în cortul Parlamentului Tinerilor, unde veți primi informații despre politicile de tineret europene, măsurile recente luate la nivel european pe segmentul de tineret și educație. De asemenea, veți primi ghiduri, manuale și broșuri. Tot aici veți putea participa la un sondaj cu privire la viziunea personală despre Uniunea Europeană și ce bune practici vreți să fie preluate din Europa. În cadrul activităților, vor fi anunțate burse la diverse universități, stagii de practică, oportunități de voluntariat. „Considerăm necesar să întrebăm tinerii cum văd ei domeniul educației și cel de tineret, întrucât tinerii sunt motorul dezvoltării și ține de noi să-i implicăm în declanșarea schimbării”.

 

Orășelul European la edițiile anterioare
Orășelul European la edițiile anterioare

Ce ar trebui tinerii să preia din acestea?

Motivarea, ne spun organizatorii. Motivarea de a se implica, în special, la nivel local în soluționarea problemelor comunitare. Tinerii guvernatori ne-au spus că ei se ghidează după un motto pe care îl recomandă și celorlalți tineri: „Nu întotdeauna putem construi viitorul pentru tineri însă, cu siguranță, putem educa tinerii pentru viitor” (Roosevelt).

Cum poate contribui fiecare tânăr în promovarea zilei Europei?

Este necesar să veniți în Orășelul European, să aduceți buna dispoziție și dorința de a afla mai multe. „Dar promovarea valorilor europene nu trebuie să fie rezumată doar la acest eveniment, spune Cristian. „Îndemnăm tinerii să discute despre valorile și principiile Uniunii Europene, să se intereseze de reformele lor, în așa mod, încât să fie destul de informați și pregătiți pentru a-i informa pe alții”.

 

Orășelul European la edițiile anterioare
Orășelul European la edițiile anterioare

„Important e să nu mergem înapoi. Am pășit pe o cale dificilă, dar cu un final foarte frumos”

În ceea ce privește o potențială aderare la UE, ei au spus că trebuie să fim ambițioși și optimiști. „Republica Moldova trebuie să gândească și să trăiască european. A fi europeni înseamnă o anumită stare de spirit și de acțiune. Uniunea Europeană înseamnă educație de calitate, transparență decizională, sistem de sănătate aplicabil pentru toți, infrastructură eficientă, standarde sociale direct proporționale cu bunăstarea oamenilor. Important e să nu mergem înapoi. Am pășit pe o cale dificilă, dar cu un final foarte frumos, trebuie să mergem împreună, înainte”.

„Promovarea valorilor europene se face prin comportament și atitudine, nu doar prin participare la evenimente”

Despre gradul de implicare al tinerilor noștri în acțiuni ce ar promova valorile europene, Cristian ne-a spus că există atât tineri activi, implicați, cât și tineri mai puțin interesați de viața socială. Avem însă potențial. „În primul rând este necesar să se informeze, să fie dornici să afle și să învețe lucruri noi. Promovarea valorilor se face prin comportament și atitudine”.

„Valorile europene sunt un mod de viață și o stare de spirit”

„Îndemnăm toți tinerii să vină să viziteze Orășelul European, pentru că vor simți acel spirit frumos, specific Europei. Să aducem împreună Europa Acasă.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine