Scuarul Cehov – Cheltuielile pentru prima etapă a amenajării și planurile de viitor ale proiectului

cehov
Foto:Susținătorii proiectului Scuarul Cehov

Așa cum au promis cei din grupul de inițiativă care muncesc și susțin proiectul de reamenajare a Scuarului Cehov, au fost publicate totalurile financiare ale proiectului la etapa actuală, pentru ca oricine să poată vedea în mod deschis și transparent cum au fost gestionate sursele financiare colectate.

O descriere mai detaliată și clară o vei vedea mai jos, dar o găsești și pe blogul oficial al proiectului Scuarul Cehov.

# Venituri:

După cum știți, în campania de colectare a fondurilor au fost utilizate trei instrumente diferite: platforma online indiegogo.com, contul bancar al Centrului pentru Politici Europene și boxele de colectare.

 

PC: Scuarul Cehov
PC: Scuarul Cehov

Evident, platforma indiegogo.com s-a dovedit a fi cea mai simplă și mai eficientă metodă de colectare a banilor. În total, pe acest site am reușit să colectăm suma de 15.185 dolari SUA de la 275 de persoane din țară și de peste hotare și am atins obiectivul propus. Însă eficiența își are costurile sale. Din suma colectată, platforma și băncile intermediare au reținut taxele pentru servicii și transfer. Astfel, pe contul nostru au fost transferați 14.097 dolari SUA. Cu rata de schimb de la acea vreme și taxa de transfer, pe cont a ajuns suma de 207.158 lei.

La această sumă se adaugă banii colectați în boxe – 10.570 lei și cei transferați direct pe contul bancar – 9.719 lei. Astfel, în total, în cadrul campaniei de colectare a fondurilor pentru reamenajarea Scuarului Cehov am colectat suma de 242.447,00 lei. Suma a fost depusă pe contul bancar al CPE.

 

# Cheltuieli

 

Monatrea felinarelor, PC: Scuarul Cehov
Montarea felinarelor, PC: Scuarul Cehov

La acest capitol sunt, deocamdată, doar două linii de plată.

Au fost transferați 133.559 lei companiei „Montelus SRL” pentru confecțiile din fontă, comandate și livrate de la uzina „Progress” din Bulgaria. De asemenea, cei 15.000 lei acordați de Ministerul Culturii au fost direcționați direct către „Montelus” pentru amenajarea sistemului de iluminare și instalarea felinarelor.

Astfel, la moment, pe contul CPE se află suma de 93.888 lei. Acești bani vor fi cheltuiți pe crearea perks-urilor, pe realizarea plăcuței cu numele tuturor donatorilor și pentru alte cheltuieli de amenajare a Scuarului.

„Așa cum am fost nevoiți să mergem pe calea elaborării și coordonării actelor de construcție (schița arhitectonică, certificatul de urbanism, proiectul tehnic, etc), realizarea proiectului se extinde atât în timp, cât și în proporții”, scrie Victor Chironda pe blogul oficial al proiectului.

Prin urmare, suma care a fost colectată în toamnă este doar un început. Urmează să fie identificați și implicați mai mulți agenți economici, care ar putea susține financiar lucrările care urmează a fi făcute.

Spre regret, procesul este frânat de faptul că Primăria nu se grăbește să elibereze certificatul de urbanism, fără de care nu poate fi prezentat proiectul tehnic spre coordonare și nu poate fi obținut permisul de construcție.

„Deși am depus cererea și actele necesare la 18 martie și a expirat termenul de 30 de zile în care, conform legii, trebuia să ni se elibereze certificatul, în acest moment nu avem încă un răspuns. Inactivitatea Primăriei ne descurajează și ne face să credem că procesul coordonării actelor se tergiversează intenționat, probabil din cauza campaniei electorale”, scriu băieții pe blog.

Oricum, echipa de arhitecți de la OldArchitecture lucrează la proiectul tehnic și la devizul de cheltuieli, iar grupul de inițiativă se ocupă cu identificarea fondurilor. „Sperăm ca în scurt timp autoritățile să ne emită actele necesare și să ne ajute să ducem la bun sfârșit acest proiect”, punctează Victor Chironda.

Amintim că proiectul a fost lansat în septembrie 2015 și presupune amenajarea Scuarului și oferirea acestuia alura de spațiu public.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine