ICT Summit 2015: 12 cele mai importante idei și momente de la ICT4Entrepreneurs

maxgurvits
Foto:Zack Onisko PC: Max Gurvits

Echipa #diez, în ultimele 2 zile a monitorizat ceea ce se întâmplă la secțiuna ICT4Entrepreneurs de la Moldova ICT Summit 2015 și vă prezintă o listă de idei pe care e bine să le luăm cu noi din ceea ce s-a prezentat la summit.

Ziua I

#1. Max Gurvits: Pentru ca în Moldova să se întâmplă un succes ca cel al Skype, trebuie ca industria ICT să-și seteze obiective concrete și să investească în ecosistem.

E important să gândim ca un antreprenor și nu ca un inginer, deoarece în acest caz, vom pierde toți inginerii buni, deoarece ei își vor găsi de lucru la companiile care gândesc antreprenorial.

#2. Max Gurvits: Gândiți-vă la ecositemul de business ca și la catedralele frumoase din Europa – cei care le-au început nu au văzut finalitatea, însă au avut viziunea. Acum, când ne uităm la ele, spunem că sunt foarte frumoase. De aceea oferiți timp ca să vedeți rezultatele.

#3. Daniel Ray: Atunci când vă gândiți la crearea unui produs, gândiți-vă la industria vinului din Moldova. Companiile de vin nu se specializează să vândă vinul direct consumatorului, ci altor companii, care pe urmă vând altcuiva sau pentru ca aceștia să ajungă la consumator. Pentru a face bani din produsul vostru, gândiți-vă la un model de B2B.

 

Max, Daniel și Krists la ICT4Entrepreneurs
Max, Daniel și Krists la ICT4Entrepreneurs

#4. Daniel Ray: Găsiți-vă nișa și specializați-vă, învățați cum trăiesc utilizatorii din nișa voastră. Dacă creați un produs care vinde de ex. bere, nu vă duceți la companii Tech ca să vă găsiți parteneri, duceți-vă la evenimentele și conferințele la care se discută despre bere sau unde se bea bere.

Mai multe idei de la prima sesiune de ICT4Entrepreneurs vedeți aici: O rețetă pentru Moldova.

#5. Elina Zheleva: Când vă studiați utilizatorul, fiți ca musca pe perete, pe care nimeni n-o observă, dar ea observă tot. Când construiți produsul, rămâneți mereu focusați pe utilizatorul vostru, cunoașteți-l permanent, pentru a nu construi opțiuni care nu sunt necesare. De asemenea, e necesar să vă șlefuiți profilul utilizatorului, să știți totul despre el.

#6. Zack Onisko: O problemă a startupurilor este că acestea creează un produs pe care nimeni nu-l folosește. Ce fac multe startupuri este că creează diferite proprietăți, care la fel nu aduc rezultate, – acesta e cel mai rău lucru care poate să ți se întâmple. Atunci trebuie să te oprești, chiar dacă ai investit mult în produsul tău. Dacă nu te oprești, pierzi mai multe.

 

Speakeri de la ICT4Entrepreneurs
Speakeri de la ICT4Entrepreneurs

#7. Krists Avots: E important să atragi utilizatori care să folosească produsul gratis, pentru că aceștia vor aduce mai mulți clienți. De asemenea, Infogr.am susține trainingurile pe data visualisation și astfel, se plasează ca unealta nr. 1 în acest domeniu. Nu e necesar să ai un produs, trebuie să cosntruiești o comunitate în jurul lui.

Mai multe din sesiunea a doua de la ICT4Entrepreneurs vedeți aici: Resurse care să te ajute să crești afacerea ta.

#8. Stefan Schandera: Educația din Moldova pune accent pe educația tehnică și nu pe cea antreprenorială, ceea ce se vede. Avem mulți specialiști tehnici buni, însă nu și manageri de proiect buni.

Este necesară o rețea de Angels Investors în Moldova pentru a putea pune presiune pe Guvern, pentru a crea ecosistemul de business potrivit.

 

Stefan si Kristel la ICT4Entrepreneurship
Stefan si Kristel la ICT4Entrepreneurship

#9. Kristel Viidik: Trebuie să faci ceea ce-ți place, să fii acolo, să fii plăcut și să ai o echipă. Dacă faci asta, poți strânge și un milion.

Mai multe din a treia sesiune de la ICT4Entrepreneurs vedeți aici: Cum să obținem investiții pentru afacerea noastră.

 

Idei de startupuri de la ICT4Entrepreneurs
Idei de startupuri de la ICT4Entrepreneurs

#10. Pitching de idei: La sfârșitul primei zile de ICT4Entrepreneurs mai multe persoane au făcut pitchuri ale idelor sale în fața speakerilor. Iată ideile care au fost prezentate:

Vintage, Omnidesk, Tabascus, Wrappy, Avo, Personizely.

Mai multe detalii despre idei vedeți aici: Ideile de startup din Moldova, prezentate la Moldova ICT Summit 2015.

 

Ziua II la ICT4Entrepreneurs
Ziua II la ICT4Entrepreneurs

Ziua II

#11. Zack Onisko: Puteți avea cea mai bună echipă, cea mai tare strategie, însă dacă nu creați un produs care să placă și să ofere încredere, atunci o afacere nu poate reuși. Experiența utilizatorului (UX) este foarte importantă.

#12. Vasil Azarov: Atunci când organizați ceva, puneți o sumă simbolică pentru eveniment, însă plasați și opțiunea că, în caz că o persoană face share pe rețelele sale de socializare, se înregistrează gratis.

Mai multe idei de la sesiunea a IV-a de la ICT4Entrepreneurs vedeți aici: Growth Hacking sau cum să obțineți primii 1.000 de utilizatori.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine