ICT Summit 2015: A fost făcut public Programul de Securitate Cibernetică

655C0311
Foto:PC: Moldova ICT Summit

În această dimineață a fost dat startul Moldova ICT Summit 2015, cel mai important eveniment de IT din Moldova, unde participanții au avut ocazia să meargă la diferite paneluri de discuție, dar și să asculte mai multe despre planurile Ministerului Tehnologiei în privința securității cibernetice.

Ediția din acest an este dedicată securității cibernetice, ședința ministerială din această dimineață fiind începută cu un discurs din partea Ministrului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip. El a adus la cunoștința publicului programul de securitate cibernetică. Proiectul prevede un complex de acțiuni pentru siguranța procesării, circulației, stocării, păstrării și accesibilității datelor în spațiul digital. „Ne așteptăm ca în următoarele câteva săptămâni să avem un proces eficient de dezbateri publice, să reușim să atragem și expertiză externă pentru a aprecia profunzimea și calitatea măsurilor propuse și, în perioada următoare, să-i prezentăm acest proiect Guvernului pentru aprobare”, a accentuat ministrul Pavel Filip.

În cadrul ședinței ministeriale, Pavel Filip a expus câteva date și informații îngrijorătoare despre sectorul IT:
# utilizarea rețelelor neprotejate de internet te expune automat atacurilor cibernetice;
# posibilitatea de infectare cu viruși informatici a crescut cu 30%;
# crește numărul de accesări bancare, numărul de accesări ilegale a emailului fiind puțin mai scăzut în 2013 față de 2012;
# numărul atacurilor asupra poștei electronice guvernamentale rămâne pe poziții.

Societatea informațională din Republica Moldova se află la un nivel destul de dezvoltat:
# țara se plasează pe locul 11 în lume la viteza de transmitere a datelor și pe locul 16 la viteza de descărcare;
# țara e beneficiară de o acoperire 3G de 98%, 4 G de 33%;
# circa 77% penetrare internet și 123% – penetrare de telefonie mobilă.

Din PIB-ul total de 111,5 miliarde de lei, 8% îl constituie sectorul IT. Iată de ce, odată fiind la un nivel înalt de conținut al datelor, trebuie asigurată protejarea acestora. Proiectul de securitate cibernetică se bazează pe o viziune strategică complexă și pe un cadru legal funcțional, construit pe cele mai bune practici internaționale și armonizat cu legislația europeană. Documentul prevede un complex de măsuri pentru siguranța procesării, circulației, stocării, păstrării și accesibilității datelor în spațiul virtual.

Proiectul include patru componente-cheie:
#1. Cerințe minime obligatorii de securitate cibernetică, adoptarea unor standarde naționale privind procesarea, stocarea și accesarea sigură a datelor cu clasificarea lor corespunzătoare;

#2. Certificarea și autorizarea specialiștilor și sistemelor informatice, conform standardelor aprobate;

#3. Efectuarea periodică a auditului sistemelor informaționale și rețelelor de comunicații în cadrul autorităților publice, dar și a altor entități deținătoare de sisteme informaționale de importanță vitală;

#4. Prescripțiile și sancțiunile sunt o consecință inerentă a nerespectării recomandărilor experților.

MTIC propune tuturor instituțiilor vizate să-și combine eforturile pentru a completa Programul de securitate cibernetică, în conformitate cu practica europeană – Strategia UE pentru Securitate Cibernetică: un spațiu deschis, sigur şi securizat și reieșind din necesitățile și particularitățile la nivel național. În urma consultărilor publice și expertizei externe, proiectul va fi definitivat și propus spre aprobare Guvernului. De asemenea, s-a discutat și despre cât de importantă este introducerea noțiunii de neutralitate tehnologică.

Tradițional, în cadrul Summit-lui ICT, MTIC vine cu documente de politici complexe pentru dezvoltarea sectorului. În 2013, a fost prezentată Strategia Națională de dezvoltare a societății informaționale „Moldova Digitală 2020”, anul trecut, a fost propusă pentru dezbateri Strategia de competitivitate a industriei IT și Proiectul de lege privind IT parcurile, iar acum, este propus pentru discuții publice proiectul Programului de securitate cibernetică.

Programul îl găsești pe site-ul Ministerului Tehnologiei Informaționale și Comunicațiilor, iar mai multe despre ICT Summit găsești, accesând O rețetă pentru Moldova în domeniul antreprenoriatuluiResurse care să te ajute să crești afacerea ta, Cum să obținem investiții pentru afacerea noastră și Soluții ce avantajează societatea civilă prin intermediul tehnologiilor informaționale.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine