În regiunile din Moldova tradițiile neamului mai sunt încă o pasiune, mai nasc talente, iar asta e cu adevărat cea mai importantă zestre a neamului. Este și cazul ansamblului folcloric „Sălcioara” din Fârlădeni – un grup de oameni mici cu suflete mari.
Ei salvează folclorul prin cântec și, în același timp, îl iubesc și cu mândrie îl împărtășesc. Ansamblul folcloric „Sălcioara” din Fârlădeni s-a făcut remarcat la diverse festivaluri naționale prin repertoriul său bogat: cântece de veselie, doine, cântece de dor şi de jale, cântece-glumă.
Cel care îi îndrumează este Grigore Ungureanu, profesorul care le altoiește tinerilor dragostea față de folclor și îi pregătește pentru diferitele concursuri la care participă. „Ne-am dorit întotdeauna să promovăm folclorul din localitatea noastră şi să fim mândria localităţii Fârlădeni”, spun membrii. „Noi am îndrăgit şi teatrul. Prima noastră încercare a fost la Mingir la Festivalul Național al colectivelor artistice „Rampa teatrală”. La acest festival am demonstrat că ştim şi a cânta, şi a juca teatru”.
Își doresc să rămână uniți mereu și să păstreze intactă această dragoste față de tradiție.
*Articol de Vitalina Zadic, s. Fârlădeni, r. Hânceşti