Natalia Gherman a participat la Segmentul Înalt al celui de-al XIII-lea Congres ONU din Qatar

Congres ONU Doha_800
Foto:PC: Ministerul Afacerilor Externe și Integării Europene a RM

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a participat duminică, 12 aprilie 2015, la segmentul la nivel înalt al celui de-al XIII-lea Congres ONU privind prevenirea crimei şi justiţiei penale, care se desfășoară, în perioada 12 – 14 aprilie curent, la Doha.

În cadrul reuniunii, şefa diplomaţiei de la Chişinău a ținut un discurs prin care a reconfirmat rolul supremaţiei legii în promovarea dezvoltării durabile şi asigurarea păcii şi prosperităţii în întreaga lume, prioritate pe care ţara noastră s-a angajat să o sprijine în noua agendă globală de dezvoltare post-2015.

Oficialul moldovean a accentuat necesitatea consolidării sistemelor naţionale de justiţie şi a capacităţilor de aplicare a legii pentru asigurarea respectării statului de drept şi diminuarea ratei criminalităţii.

De asemenea, viceprim-ministrul Natalia Gherman a reconfirmat angajamentul Republicii Moldova, asumat prin semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, de reformare a justiţiei, menţionând şi eforturile întreprinse în acest sens, printre care îmbunătăţirea infrastructurii şi serviciilor juridice la nivel local şi modernizarea procesului de colectare a datelor. În aceeaşi ordine de idei, oficialul moldovean a menționat faptul că Chișinăul a găzduit, în februarie curent, o reuniune internaţională dedicată consolidării capacităţilor instituţionale pentru implementarea agendei de dezvoltare post-2015.

În încheiere a fost exprimat faptul că asistenţa juridică mutuală, cooperarea internaţională și eficienţa instituţiilor de justiţie penală rămân prerogative de interes particular în agenda de dezvoltare post-2015, care urmează a fi adoptată la New York, la Summit-ul ONU din septembrie curent, Congresul de la Doha contribuind semnificativ la stabilirea acesteia.

De asemenea, astăzi, 13 aprilie 2015, la Doha, Natalia Gherman a avut întrevederi cu Prim-ministrul Statului Qatar, care deține și funcția de ministru al Afacerilor Interne, Abdullah Bin Nasser Bin Khalifa Al-Thani și cu ministrul Afacerilor Externe, Khalid Bin Mohammed Al Attiyah.

Discuțiile oficialilor au vizat interesul ambelor părţi de a aprofunda cooperarea bilaterală în domeniile politic și comercial-economic, în special fiind vorba de atragerea investiţiilor qatareze în infrastructura agro-industrială. Un subiect aparte al discuțiilor l-a constituit cooperarea în sfera energetică, inclusiv sub aspectul diversificării aprovizionării cu resurse energetice a Republicii Moldova. Totodată, părțile au constatat existența unui potențial de cooperare în domeniul cultural și umanitar.

De asemenea, interlocutorii au convenit asupra necesităţii avansării dialogului politic prin schimbul de vizite la nivel înalt. În context, Prim-ministrul Statutul Qatar a acceptat invitația ministrului Natalia Gherman de a efectua o vizită în Republica Moldova.

Menționăm că o delegație a Republicii Moldova, condusă de viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman, efectuează, în perioada 12 – 14 aprilie 2015, o vizită oficială în Statul Qatar.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine