Brontosaurus e din nou dinozaur. Savanții au demonstrat existența acestuia într-un studiu

theguardian
Foto:A fost demonstrată existența Brontosaurusului, PC: theguardian.com

Brontosaurus, specia de dinozaur diferit de genul Apatosaurus, care a trăit în America de Nord în perioada geologică târzie a Jurasicului, s-a adeverit a exista nu doar în desenul animat „Flinstones” și „Land Before Time”, dar și în viața reală.

Timp de 5 ani, savanții au cercetat și sortat sute de specimene în cele mai mari muzee ale lumii, cum ar fi cele din SUA, Tanzania, Portugalia și Argentina, dar și în Spania, Anglia, Georgia, Zimbabwe și Asia. Astfel, au fost studiate între 12 și 15 specii nominale, unele având un statut taxonomic discutabil, fiind clasificate în era dintre Jurasicul târziu și Cretacicul timpuriu, anunță, într-un studiu, una dintre cele mai cunoscute reviste de știință medicală și biologie, PeerJ.

Dacă genul Apatosaurus tot este mai puțin cunoscut, a fost stabilit că specia imaginară de dinozauri, întâlnită în câteva desene animate americane, totuși a existat.

În același studiu, paleontologii au confirmat că sauropodul de 30 de tone din „Flinstones” este o specie și un gen distinct de dinozaur. Studiul a sfârșit o serie de dezbateri din secolul trecut, numite și „Războiul oaselor”, în care paleontologul Othniel Charles Marsh a publicat o descriere despre descoperirea unui specimen de aproximativ 24 de metri cu un pelvis enorm fosilizat, numindu-l Brontosaurus, din greacă – „șopârla tunetului”. Un alt paleontolog rival publicase un alt articol despre aceeași descoperire, ambele articole fiind foarte vagi și slab argumentate. În 1903 a fost făcută o altă descoperire a unui specimen care părea a fi un amestec dintre Brontosaurusul lui Marsh și Apatosaurus, iar comunitatea științifică a votat unanim pentru a clasifica fiecare dintre cele două descoperiri fosile în două specii separate dintr-un singur gen – Apatosaurus. În aceste condiții, specia Brontosaurusului a fost declarată oficial dispărută.

 

Imaginea cap-coadă a Brontosaurusului, PC: theverge.com
Imaginea cap-coadă a Brontosaurusului, PC: theverge.com

În această marți, cercetătorii din Portugalia și Marea Britanie au reîntors Brontosaurusul. Înmormântat între 300 de pagini de arbori filogenetici și jargoane dino-geek, savanții au prezentat dovezi clare ale existenței speciei și genului distinct de dinozaur, anunță Vocativ. Folosind analize statistice pentru a calcula diferențele dintre fosilele de Brontosaurus și Apatosaurus, unele fiind descoperite acum 15 ani, autorii au găsit variații numeroase dintre specii.

Totuși, un studiu nu ar putea finaliza războiul de vârsta unui secol, însă acesta evidențiază evoluția metodelor de cercetare științifică. În plus, existența dinozaurilor copilăriei tale a fost totalmente adeverită. Studiul detaliat îl găsești aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine