Alexe Rău, bibliolog, poet, eseist, filozof al culturii, director al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, s-a stins din viață astăzi, 8 aprilie, din cauza unor probleme de sănătate.
Alexe Rău s-a născut la 23 decembrie 1953, în comuna Larga, raionul Briceni. După absolvirea Facultății de Biblioteconomie şi Bibliografie a Universităţii de Stat din Chişinău, a lucrat lector universitar la aceeaşi facultate. Începând cu 1976 se încadrează în structurile Bibliotecii Naţionale, unde suplinește mai multe funcţii. În anul 1992 este numit director general al Bibliotecii Naţionale.
Pe parcursul activității sale, Alexe Rău s-a remarcat prin dedicație și devotament cu care s-a aplecat asupra subiectelor ce țin de domeniul biblioteconomic. Fiind în această funcție, elaborează, împreună cu o echipă de experţi, Programul naţional de reformare a bibliotecilor din țară, de depolitizare şi orientare a acestor importante instituţii spre valorile naţionale perene şi modelul strategic al sistemului naţional de biblioteci. Festivalul de carte şi poezie Eminesciana (1985 – 1986), editarea almanahului Patrimoniu: Almanahul bibliofililor din Moldova (1977 – 1981), a Calendarului bibliotecarului (din anul 2000 Calendar Naţional), Sistemului Integrat al Bibliotecilor Informatizate din Moldova – SIBIMOL sunt proiecte inițiate de Alexe Rău. Elaborează concepţia şi iniţiază înfiinţarea Consiliului Bibioteconomic Naţional şi a Şcolii de Biblioteconomie din Moldova.
Alexe Rău a iniţiat desfășurarea Salonului Naţional de Carte, care, în acest an, va ajunge la cea de-a XXIV-a ediție; organizarea simpozioanelor „Anul bibliologic”; înfiinţarea Clubului biblioteconomiştilor din Moldova şi iniţierea editării colecţiei de monografii şi eseuri intitulată Clio şi Biblon ş.a. Sub conducerea lui Alexe Rău, Biblioteca Națională a început editarea unei serii de bibliografii şi materiale de referinţă: Bibliografia Moldovei, Cultura în Moldova, Buletin bibliologic ş.a. A fost redactor-şef al primei reviste de specialitate din Basarabia – Magazin bibliologic.
În calitate de cercetător bibliolog, dar şi de scriitor care practică toate genurile literare, publică mai multe volume de versuri. Este autorul a peste 200 de studii, articole, eseuri publicate în culegeri şi ediţii periodice de specialitate din țară și de peste hotare: România, Rusia, Iugoslavia, SUA, Austria, Franţa. Este îngrijitorul mai multor volume de carte, unele deosebit de importante pentru spiritualitatea noastră: E. Renan, „Viaţa lui Iisus” (Chişinău, 1991), P. Ganenco, „Scrieri istorice” (Chişinău, 2001) etc..