Alina’s Handmade Cosmetics este afacerea cu miros BIO iniţiată de o basarabeancă tocmai în Cipru. La doi ani de activitate pe Facebook, produsele fiind prezentate, promovate şi comercializate pe această reţea socială, venim cu un interviu, cu scopul de a înfăţişa întregul proces de creaţie şi de a sintetiza activitatea aromată şi sănătoasă a tinerei.
Bazându-se pe sloganul „Natural is Beauty”, Alina Răileanu a dezvoltat o pasiune pentru cosmeticele BIO, confecţionate manual, pasiune care, în timp, s-a metamorfozat într-un job full time.
#1. Actualmente locuieşti în Cipru. Ce te-a determinat să părăseşti plaiul natal şi să dezvolţi această mică afacere tocmai acolo, în străinătate?
Locuiesc în Cipru de 12 ani. Am fost determinată să plec din Moldova de unele circumstanțe specifice perioadei respective. Este țara în care m-am regăsit, cu siguranță. Ideea de a deschide o afacere a venit din exterior, era doar un hobby pe care-l practicam cu drag, în mare parte din necesitate, pentru că devenisem alergică la anumite produse cosmetice din comerț. A venit în timp, prin insistența prietenilor mei care erau absolut încântați de produsele care le făceam și le dăruiam, iar timpul le-a pus pe toate la locul lor, am ajuns să mă extind și să trimit produse chiar și acasă, în Moldova.
#2. Când şi cum s-a înfiripat pasiunea pentru cosmetica hand made?
Mereu am fost pasionată de natură. De mică mergeam primăvara pe câmpuri cu mama și strângeam flori de tei și de mușețel, iar vara pelin, coada șoricelului, brusture și alte plante medicinale (mama, fiind medic, era interesată în mare parte de medicina netradițională). Nu știam pe atunci magia adevărată a acestor plante, le foloseam pentru ceaiuri sau pentru băi, din unele preparam loțiuni pentru întărirea părului. Sincer, nu m-am gândit niciodată că voi ajunge să prepar produse cosmetice, dar aici totul a venit de la sine, atunci când am hotărât brusc să-mi schimb stilul de viață, în special cel alimentar. Am devenit o raw vegană, iar această schimbare radicală din organismul meu mi-a dat o putere de concentrare deosebită. Între timp, am înțeles că nici cosmetica din comerț nu mă satisface, chiar și cea naturală. Pielea noastră este o a doua gură – organismul absoarbe absolut tot. Astfel, nu doar hrana pe care o mâncăm e importantă, dar și ceea cu ce hrănim pielea.
De la început, am încercat să-mi prepar produse de îngrijire de sine stătător, dar a fost un eșec, pentru că nu eram bine documentată. Apoi, am urmat cursuri de cosmetică hand made, am studiat mult pe internet, prin cărți, pe la alți maeștri în ale cosmeticii naturale, pentru că eram foarte interesată de acest lucru. În faza finală a urmat o serie de experimente, din ce în ce mai dese, însă nici asta nu a fost suficient. Doar cu experiență reușești să faci formulele perfecte. La fel de mult contează și starea emoțională pe care o am, dacă am o zi mai proastă, nici nu mă apuc să fac alchimie.
Toate produsele le-am testat și continuu să fac acest lucru și în prezent, în primul rând pe mine. Acum sunt mulțumită doar de ceea ce e făcut cu mâna mea, pentru că știu exact ce conține. Exact ca și în toate poveștile de succes, în spate este foarte multă muncă și dedicație.
#3. Prin ce este această cosmetică mai specială?
Precum toate lucrurile hand made, în fiecare produs este depusă multă energie pozitivă. Folosesc doar ingrediente BIO certificate, dar asta nu este suficient, trebuie multă știință și experiență.
Există o deosebire majoră între cosmetica fabricată manual și cea mass-market, dar cred că o putem adăuga aici și pe cea luxury. Adevărul e că există o diferență și mai mare între cosmetica făcută din ingrediente naturale și cea de consum. Produsele licitate din comerț, cu nume mare, care conțin un adevărat cocktail de chimicale, dau un efect de scurtă durată, dar, din păcate, dezavantajele se resimt pe termen lung – intră direct în sistemul de circulație a sângelui, creează erupții acneice, iar, pe termen lung, pot provoca și anumite boli. Trebuie de menționat că aceste ingrediente se găsesc și în produsele pentru copii. Deși sună foarte alarmant, aceasta este realitatea. Este bine cunoscut efectul negativ al SLS sau al parabenilor (conservanți chimici), iar astea sunt doar câteva din ingredientele nocive aflate în cosmeticele din comerțul larg.
#4. Care sunt ingredientele pe care le foloseşti? Care sunt aromele definitorii?
Ingredientele pe care le folosesc sunt 100% naturale, lucru care îmi permite să manevrez cu ele în așa fel, încât, aplicate pe piele, acestea să dea tot ce e mai bun din ele. Chiar și cele naturale dacă nu sunt combinate bine, pot deveni comedogene, de aceea alcătuirea unui INCI este un moment foarte important pentru formularea unui produs.
Ce e INCI? I.N.C.I. (Nomenclatorul Internațional al Ingredientelor Cosmetice) este un nume internațional care e utilizat pentru a indica într-o etichetă ingredientele folosite într-un produs cosmetic. Anumiți termeni sunt în latină, cum ar fi plantele, restul – în engleză. Ingredientele trebuie scrise în ordine descrescătoare a concentrației în momentul incorporării, acest lucru înseamnă că primul ingredient din listă este în cantitatea cea mai mare și ultimul în cantitatea cea mai mică. Cele ce reprezintă sub 1% pot fi scrise fără o anumită ordine, la sfârșitul listei desigur. Este foarte important de reținut acest lucru.
O cremă perfectă trebuie să hidrateze pielea și, în același timp, să fie lejeră, să se absoarbă ușor și să nu lase urme de grăsime. Emulsionarea cremelor este un proces lung și extrem de dificil. Nu o să vă spun niciodată câte materii prime au fost aruncate inițial doar din cauza unei mici greșeli.
Aroma este rezultatul sinergiei unturilor, uleiurilor vegetale și a uleiurilor esențiale, fără alte adaosuri de proveniență sintetică. Nu am o regulă exactă aici – întotdeauna vorbesc cu clientele, discutăm gusturile/tipul de piele și chiar uneori și stilul vestimentar, doar după asta hotărăsc aroma finală a unui produs. Mai sunt persoane care iubesc să se răsfețe și își aleg singure aroma produselor.
Pe parcurs, mi-am dat seama că cea mai mare problemă a femeilor este alimentația incorectă. Uneori, chiar când îmi cer sfaturi pentru tipul de cremă, le sugerez să consulte mai întâi un gastroenterolog sau nutriționist, pentru că toate probleme legate de piele vin de la intestin.
#5. Ce produse cuprinde Alina’s Handmade Cosmetics?
Am o gamă vastă de produse, care mereu se îmbogățește cu ceva nou, începând de la creme și loțiuni pentru ten/mâini/picioare/corp, îngrijirea părului, parfumuri și lista continuă. Recent, am lansat o linie nouă pentru viitoarele mămici și pentru cei care sunt alergici. În această linie nu folosesc toată gama de uleiuri esențiale, pentru că unele uleiuri au comportament similar hormonilor, datorită structurii lor moleculare.
#6. Care este preţul acestora?
Prețul diferă de la caz la caz. Dacă e să vorbim de Europa, atunci e un preț mediu. Totul depinde de compoziția produsului și durata preparării. Nu folosesc ambalaje scumpe sau etichete costisitoare, ca să pot menține prețul produsului final.
#7. Ce dificultăţi întâmpini la prepararea lor? De ce anume, în mod primordial, trebuie să ţii cont la realizarea acestor cosmetice?
Regula mea de bază: trebuie să fiu total relaxată și liniștită, de acest lucru depinde nu numai precizia, care e fundamentală, dar și energia depusă. Cred că știm cu toții că apa are memorie, acest lucru l-a demonstrat japonezul Masaro Emoto prin experimentul său cu orezul. Deci sunt conștientă că dispoziția mea se transmite la cliente și dau mare importanță acestui lucru. Altă regulă obligatorie e dezinfectarea ustensilelor și exactitatea: fiecare ingredient trebuie cântărit cu o balanță specială și amestecat cu precizie. Când prepar produsele, trebuie să țin cont chiar și de umiditatea aerului. Îmi place ceea ce fac și o fac cu multă pasiune și dăruire.
#8. În contextul acestei ocupaţii, ai aranjat deja un mic laborator la tine acasă? Cum funcţionează întreaga procedură?
La început preparam produsele în bucătărie. Acum am o cameră special repartizată pentru această îndeletnicire, un laborator pe care îl folosesc doar în acest scop. Un laborator în care mereu ai parte de cele mai fine esențe, dar și de zeci de ustensile. Procedura depinde de la caz la caz. Întotdeauna începe cu dezinfectarea, iar de acolo continuă cu foooarte multe ingrediente, grijă, precizie și, cel mai important, dragoste pentru ceea ce fac.
#9. Ce produse au căpătat notorietate printre clienţii tăi?
Părul este rama feței și doar un păr sănătos și bine îngrijit armonizează toate celelalte trăsături. Șamponul solid este unul dintre cele mai vândute produse, pentru că permite femeilor să arate bine. Doar după câteva folosiri scalpul își recapătă echilibrul natural și părul rămâne curat 5-6 zile. Un alt plus al șampoanelor este mirosul lor. Fiind făcute din ingrediente naturale, au un miros delicat de plante sau flori, dar cel mai mare plus al lor este concentrația, un șampon solid de 60 g este egal cu 260 ml de șampon lichid, din care 80% e apă, din păcate.
La fel și produsele dermo-cosmetice se bucură de un mare succes. Există foarte mulți factori care au un impact negativ asupra pielii, printre care e stresul, dereglările hormonale, dieta neadecvată, îngrijirea și tratamentele efectuate incorect. Crema cu mimoză și propolis este un must have, dar eu mereu recomand și o alimentație sănătoasă, cu multe sucuri verzi.
Dragostea din Tei este primul parfum pe care l-am creat, în el am adunat toate amintirile cele mai plăcute ale copilăriei mele petrecute în Moldova, de care mi-e tare dor. A fost imediat îndrăgit de majoritatea clientelor mele și asta mă bucură mult.
Dacă e să vorbesc la modul general, toate femeile doresc să rămână mereu tinere și multe din ele au înțeles că doar produsele naturale pot să le ajute să mențină tenul elastic și sănătos.
#10. Cine sunt cumpărătorii tăi? Care este profilul acestora?
Majoritatea sunt clienți fideli, care cumpără produse regulat, dar mai sunt și persoane care procură la recomandarea colegilor sau prietenilor. Nu îi consider clienți, ci prieteni. Cu unele persoane s-a format o legătură foarte strânsă, vorbim pe teme diferite, de parcă am fi prieteni din copilărie.
#11. Alina’s Handmade Cosmetics este un job sau doar o ocupaţie plăcut migălită printre alte activităţi zilnice?
De la început, a fost o mare pasiune care s-a transformat în job full time.
#12. La ce evenimente, târguri ţi-ai expus produsele şi ai avut ocazia să le promovezi?
Nu am participat la niciun târg până acum, dar am multe invitații și, pe viitor, mi-ar plăcea să particip. Aș dori să văd ce impact au produsele mele în viața reală la clientele din Moldova, pentru că, până acum, m-am expus doar în lumea virtuală.