(foto) Alina Chicu: „Am devenit Campioană Mondială la Dame la vârsta de doar 9 ani”

alinacolage
Foto:Campioana Mondială la Dame, Alina Chicu

Alina Chicu este o tânără de 15 ani, care, pe lângă faptul că este foarte inteligentă, deține și titlul de campioană mondială la dame, care a fost obținut la vârsta de doar nouă ani.

Jocul de dame nu este doar o mică bătălie între doi adversari pe o tablă cu 64 de pătrățele, ci e o testare a propriilor capacități și emoții. De altfel, tânăra campioană menționează faptul că damele au fost prezente în viața ei încă din fragedă copilărie, atunci când piesele erau folosite în calitate de jucării.

„Tata m-a motivat și învățat să gândesc strategic, astfel, la vârsta de 5 ani, am devenit un mic adversar”, afirmă Alina.

 

Alina Chicu
Alina Chicu

Prima competiție a fost foarte emoționantă

Prima competiție la care am participat a fost Campionatul Moldovei în 2007, unde am luat locul doi și, respectiv, o medalie de argint. Deoarece a fost primul concurs la care au participat mai multe persoane cu care am avut posibilitatea „să mă lupt”, am avut mari emoții.

Am o colecție întreagă de medalii

Îmi place să particip la competiții, mai ales la cele internaționale, deoarece ele te învață să fii independent, să te mobilizezi foarte repede și să-ți ridici moralul după un ulterior câștig. Dacă ar fi să calculez, pot afirma că am participat la peste 30 de campionate naționale și internaționale, iar în colecție am 20 de medalii. Le-am obținut prin muncă asiduă, de aceea chiar mă mândresc că le dețin.

 

20 de medalii obținute la diverse concursuri naționale și internaționale
20 de medalii obținute la diverse concursuri naționale și internaționale

Chiar dacă are 20 de medalii, Alina ne-a mărturisit că cea mai dragă este cea pe care a adus-o din Polonia în anul 2009, atunci când a câștigat titlul de Campionă Mondială. „Atunci când o privesc resimt emoții foarte puternice, deoarece este mult mai mult decât o simplă medalie, este o victorie personală”, menționează campioana.

Îmi place să călătoresc

Jocul de dame, pe lângă faptul că îmi oferă posibilități zilnice de perfecționare personală, îmi mai oferă și oportunitatea de a călători și de a vizita locuri foarte frumoase. Am avut ocazia să călătoresc în Rusia, Ucraina, Belarus, Polonia, Estonia și Bulgaria. Pot să afirm cu certitudine că fiecare țară are un fermec aparte. Totuși, cea mai frumoasă, din punctul meu de vedere, este Estonia. Am fost impresionată de infrastructură, de oameni, care sunt foarte prietenoși, de calitatea vieții care este acolo.

 

asa
Campioana Mondială la Dame

Pentru a juca dame trebuie să fii deștept

Orice jucător de dame care dorește să atingă performanțe înalte trebuie să gândească foarte repede, clar și lucid, să posede un spirit de observație cât mai înalt, să nu se panicheze atunci când situația a luat-o razna. De asemenea, este foarte important să-ți analizezi adversarul pentru a-i anticipa mișcările. Desigur, nu poate fi ignorat spiritul analitic și abilitățile matematice.

Dacă nu dame, atunci alt joc intelectual

Uneori mă gândesc: „Ce-ar fi dacă aș renunța la dame?”. Totuși, acestea sunt doar gânduri, deoarece înțeleg că sunt prea atașată de această activitate, pentru a renunța la ea. După ce am muncit enorm ani la rând, după atâta dragoste depusă, nu cred că voi renunța atât de simplu. Eu încă mai doresc să câștig câteva medalii. De altfel, acest sport îmi permite să călătoresc și să descopăr lumea. De ce nu aș îmbina utilul cu plăcutul?

Jocul de dame, menționează Alina, nu ține doar de noroc, așa cum cred unii. „Jocul de dame este format, în proporție de 90%, din muncă și doar 10% din noroc. Cred că în cele 10% pot fi incluse și superstițiile, pe care eu, din fericire, nu le am”, ne mărturisește campioana mondială.

Am foarte puțin timp liber

Atunci când nu sunt antrenată într-o activitate ce ține de dame, încerc să petrec timpul liber cu prietenii, să citesc, pentru a mă autodezvolta, să privesc filme sau să particip la diverse concursuri școlare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine